Ai, der vokser Aider videre!

Aider melder om kraftig omsetningsvekst i andre kvartal, drevet av organisk vekst og syv nye oppkjøp – og akkompagnert av svært attraktive driftsmarginer.

HR-spesialistene i Impaktor var det siste oppkjøpet M&A-teamet til Aider rakk før sommerferien 2024 var i gang.
Publisert Sist oppdatert

Aider fortsetter å legge på seg, foreløpig uten ytre tegn på at selskapet begynner å bli fornøyd med egen matchvekt.

Gjennom andre kvartal omsatte Aider for 349,6 millioner kroner, og da endte omsetningen for første halvår 2024 på 655,3 millioner. Og slett ikke alt kommer fra oppkjøp: Den organiske veksten var 15 prosent. Aider lover at veksten skal fortsette, og dermed ligger de veldig godt an til å flytte seg fra femteplass på Regnskap Norges liste over landets største regnskapsforetak, til godt innpå topp tre.

Da begynner de også å nærme seg et nivå hvor andre aktører i regnskapsbransjen sannsynligvis ikke helt vet om de skal glede seg over muligheten til selv å bli kjøpt opp, eller bekymre seg over den hurtig voksende konkurrentens effektive drift og økende dominans.

Eventuelle voksesmerter de måtte oppleve, går tilsynelatende ikke ut over driftsresultatet: I andre kvartal endte det på 89,6 millioner kroner (opp 50,1 millioner, eller 78,8 prosent). Tallene viser også at Aider i første halvår hadde en driftsmargin på 23,7 prosent.

Strømlinjeformet og diversifisert oppkjøpsaktivitet

Aider har fortsatt den eksplosive veksten på oppkjøpssiden. Siden starten i 2019 har de gjennomført totalt 50 oppkjøp, 21 av dem bare de siste tre kvartalene. Gjennom første halvår i år, gjorde de 14 oppkjøp som til sammen representerer en årlig omsetning på 315,3 millioner kroner, og de fikk ytterligere 162 nye navn på lønningslistene.

Økonomi24.com har i dag et intervju med daglig leder i ett av disse nyinnkjøpte regnskapsforetakene: Asker-selskapet Skatt & Regnskap AS, som har spesialisert seg på advokatregnskaper.

Aiders utvikling i tall:

2. kv. 2024 2. h. 2024 2. kv. 2023 2. h. 2023
Omsetning349,6 (63.0 %)655,3 (+49,0 %)215,2439,7
Driftsresultat89,6 (78,8 %)155,6 (65,9 %)50,193,8

Tall i millioner kroner

Aider har strømlinjeformet oppkjøpsaktiviteten sin på en måte norsk regnskapsbransjen neppe har sett maken til. De har et eget, fokusert M&A-team og godt gjennomarbeidede oppkjøpsprosesser, og i sine senere oppkjøp har de utvidet nedslagsfeltet til ikke å bare fokusere på regnskapsforetak, men også rådgivnings- og konsulentfirmaer: Ascender, RCR Facility Management, Elleve (som nå har fått navnet Aider Innovasjon AS), og Impaktor AS.

Dette siste poenget spiller inn for den som vil måle Aider opp mot konkurrentene i den nevnte oversikten fra Regnskap Norge. Der er det nemlig bare inntektene regnskapsvirksomheten til de ulike aktørene som teller i regnestykket, og ifølge Aiders kvartalsrapport står de fire nevnte selskapene alene for 168,5 millioner kroner av omsetningen – like over halvparten av den oppkjøpte veksten i perioden.

…og veksten vil fortsette

I kvartalsrapporten melder Aider at de ser et stort potensial for ytterligere automatisering og effektiviseringsgevinster i tiden som kommer, og de skryter også av sin evne til å tiltrekke seg nye talenter. Det er et område hvor mange av konkurrentene i regnskapsbransjen oppgir å ha langt større utfordringer, men Aider har gjort totalt 154 nyansettelser så langt i år, herunder 60 nyutdannede fra universiteter og handelshøyskoler.

Ledelsen signaliserer som tidligere nevnt at selskapets høye M&A-aktivitet kommer til å fortsette også fremover, og lover at de har økt onboarding-kapasiteten for å kunne sikre smidig integrering av selskapene de overtar. 

For å finansiere denne veksten, har Aider utstedt et obligasjonslån på 875 millioner kroner, notert på Oslo Børs. Obligasjonen har en rente på 6 prosent pluss NIBOR, med forfall 20. mai 2026. Ved utløpet av andre halvår hadde selskapet en netto rentebærende gjeld på 844,7 millioner kroner, tilsvarende 3,7 ganger EBITDA de forutgående tolv månedene.

Aider har plassert sin overskuddslikviditet i et lavrisiko pengemarkedsfond for å redusere renterisikoen. Selskapet rapporterer om 216,7 millioner kroner i frie, likvide midler – godt over obligasjonslånets minstekrav på 45 millioner.

Powered by Labrador CMS