Amerikanske CFOer usikre foran presidentvalget

I PwCs nyeste Pulse Survey sier CFOer og andre ledere i amerikanske selskaper at de ser betydelig økonomisk og politisk risiko knyttet til presidentvalget i november – nærmest uansett hvem som vinner.

Det amerikanske valget volder ledere hodebry – nærmest uansett hvordan utfallet blir.
Publisert

«Usikkerhet, volatilitet, kompleksitet og risiko — det er en utfordrende tid å lede selskaper akkurat nå.» Det skriver PwC USA i sin nyeste Pulse Survey. I undersøkelsen har de intervjuet godt og vel sju hundre amerikanske ledere, med spørsmål som også gjelder presidentvalget i november.

Til tross for nylige rentekutt og fallende inflasjon, mener 6 av 10 (61 prosent) at det er sannsynlig med en resesjon i løpet av de kommende seks månedene. Dette er opp fra 49 prosent i løpet av siste kvartal. Denne pessimistiske utsikten knyttes ikke direkte til noen av kandidatene, men snarere til usikkerhet rundt USAs økonomiske politikk og geopolitiske spenninger.

Politisk usikkerhet og reguleringer 

Uavhengig av hvem som vinner, forventer 3 av 4 (76 prosent) en delt Kongress, hvor det ene partiet har flertall i Representantenes hus, mens det andre har flertall i Senatet. Dette kan bremse lovgivningsarbeidet og føre til en økning i antall presidentielle dekreter. CFOer må forberede seg på at dette kan påvirke både handels- og skattepolitikk, noe som igjen kan svekke amerikanske selskapers konkurranseevne globalt, sier PwC.

I tillegg viser undersøkelsen at ledere anser myndighetene i delstatene og føderale regulatorer som mer innflytelsesrike for deres virksomhet enn selve presidenten.

Proteksjonisme og investeringer 

Proteksjonisme er en bekymring for mange. For eksempel sier 75 prosent av de spurte at en generell tollsats på 10 prosent, som foreslått av Trump, vil hemme vekst. En tilsvarende andel sier at en økning i selskapsskatten til 28 prosent, slik Harris foreslår, vil føre til reduserte innenlandske investeringer.

Uansett hvilken kandidat som vinner, er amerikanske ledere altså bekymret for ulike politiske risikoer. Under en Harris-administrasjon er frykten størst for skatt og reguleringer, mens under Trump er handels- og utenrikspolitikk mer i fokus.

Powered by Labrador CMS