Azets-sjefen: Derfor blir størrelse stadig viktigere for regnskapsbransjen
Runar Leite forteller hvorfor ny teknologi og økende krav fra kunder, myndigheter og ansatte favoriserer de større aktørene i bransjen.
Azets er Norges største regnskapsvirksomhet, med 14.000 kunder og et bredt spekter av tjenester. Økonomi24 ville gjerne høre hvordan fremtiden ser fra perspektivet til det tidligere Visma-selskapet, og tok en prat med administrerende direktør Runar Leite.
Størrelse gir stabilitet og kompetanse
Leite fremhever hvordan størrelsen på Azets gir en solid base i en stadig mer kompleks bransje. Han sier at dette handler om noe annet enn oppkjøp og antall kontorer, men om utgangspunktet for organisk vekst med en helhetlig organisasjon.
– Kravene og forventningene kundene har til hva vi skal levere, er skyhøye. Størrelsen vår gir oss muligheten til å spesialisere oss og bygge fagmiljøer som kan håndtere bransjespesifikke behov, sier han.
Azets har valgt en struktur hvor ulike team fokuserer på spesifikke bransjer, som eiendomsmeglere, tannleger og leger. Dette sikrer ikke bare at kundene får spesialisert hjelp, men også at teamene bygger dyp kompetanse.
Azets har også bygget opp kvalitetsressurser som jobber internt for å sikre etterlevelse av regelverk og opprettholde høy standard i leveransene.
– Størrelse får en økende betydning – drevet frem av bransjekrav, kompliserte regelverk, teknologisk utvikling og yngre medarbeideres forventninger til egen utvikling. Det løfter bransjens omdømme og styrker leveransene til kundene, sier Leite
Teknologisk utvikling som nøkkel til effektivitet
Teknologi er en avgjørende del av Azets' strategi, sier Leite:
Størrelsen vår gir oss muligheten til å spesialisere oss og bygge fagmiljøer som kan håndtere bransjespesifikke behov,
Runar Leite,
Azets
– Vi har vært en pådriver i bransjen for å utvikle løsninger som kundeportaler, styrepapirarkiver og rapporteringsverktøy. Nå bygger vi en fleksibel plattform som frigjør oss fra bindingen til enkeltstående lønns- og regnskapssystemer, slik at vi kan integrere data fra flere systemer.
Leite forklarer at denne satsingen har bidratt til høyere omsetning per ansatt gjennom automatisering.
– Dette frigjør tid til mer rådgivende tjenester som likviditetsstyring og strategiprosesser, sier han.
Utviklingen er støttet av Forskningsrådets SkatteFUNN-ordning, som anerkjenner plattformens innovasjon. Azets utforsker også kunstig intelligens for ytterligere effektivisering og forbedring av leveranser.
– KI kan forenkle prosessene våre og gi kundene bedre innsikt og merverdi, legger Leite til.
Mennesker i fokus: Utvikling og talentpleie
Selv med stor vekt på teknologi, er Leite opptatt av at menneskene fortsatt er kjernen i virksomheten. Han trekker fram at mange av Azets' ledere har startet som nyutdannede og jobbet seg oppover i organisasjonen.
– Vi gir ansatte muligheten til å spesialisere seg innenfor områder de brenner for. Noen ønsker å bli rådgivere innen et snevert fagområde, mens andre ser for seg lederroller. Denne tilnærmingen sikrer både motivasjon og faglig utvikling blant de ansatte, sier han.
I tillegg trekker Leite frem hvordan selskapets størrelse gir fleksibilitet for ansatte som ønsker å flytte til en annen del av landet. De kan fortsette å jobbe med de samme kundene, uavhengig av hvor de befinner seg.
Fremtiden for regnskapsbransjen
Leite ser optimistisk på fremtiden for regnskapsbransjen, men peker også på noen utfordringer.
– Rapporteringskravene blir mer komplekse, og det stiller høyere krav til både teknologi og kompetanse. Vi ser at det er lettere å håndtere komplekse løsninger når vi har et større team og bedre ressurser.