Selges etter å ha tapt minst 50 millioner:
Beaufort overtas av BankID
AML-selskapet Beaufort ble aldri noen lønnsom investering for fintech-satsingen til Sparebank1 SR-Bank. Nå overtas selskapet av BankID BankAxept.
Da det norske AML-selskapet Beaufort ble stiftet i 2019, var det bare et år siden Norge fikk ny anti-hvitvaskingslov. Dette så Finstart Nordic, et fintech-selskap eid av Sparebank1 SR-Bank, som en mulighet, og de satte sammen et team for å bygge en løsning.
Ambisjonen med selskapet som denne gjengen stiftet, var innledningsvis å gjøre det enklere for virksomheter som er underlagt hvitvaskingsloven å ta imot nye kunder, en tjeneste det var antatt å eksistere et stort marked for.
Senere har produktporteføljen blitt utvidet til mer omfattende «Kjenn din kunde»- verktøy, med mål om å hjelpe de samme virksomhetene med et bredere spekter av oppgaver i arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering.
Nordavind fra alle kanter?
Da selskapet fikk navn etter irsk-britiske Francis Beaufort, som i våre dager er best kjent for skalaen han utarbeidet i 1805 for å kategorisere vindstyrker til havs, var resonnementet antageligvis at de skulle hjelpe kundene å stå trygt i all slags vær.
Det må imidlertid kunne sies at selskapet selv ser ut til å ha møtt motvind fra flere kanter nærmest fra starten: Fra 2019 til 2022 tapte selskapet over 50 millioner kroner på driften, mens omsetningen bare så vidt passerte seks millioner kroner.
2023-tallene foreligger ennå ikke, men selskapet har tatt opp to konvertible lån bare det siste året for å finansiere den videre driften.
Onsdag kom så nyheten om at Vipps-eide BankID BankAxept overtar selskapet – uten at det kunngjøres noen pris for transaksjonen.
Et marked i stor utvikling
I kunngjøringen om avtalen var det naturlig nok andre forhold enn de økonomiske partene valgte å trekke frem:
– Vi er glade for å få den dyktige gjengen i Beaufort med på laget. Ved å kombinere vår kompetanse, kunnskap og innovasjonskraft, danner vi en solid helnorsk aktør som både kan øke innsatsen, styrke produktinnovasjon og utvide til nye markeder, sier Øyvind Brekke, adm. direktør i BankID BankAxept.
Beaufort Solutions AS blir i første omgang et heleid datterselskap av BankID BankAxept AS, men vil på sikt fullt ut innlemmes i Kundesjekk.
– Markedet for antihvitvaskingstjenester er i stor utvikling. Vi ser derfor et tydelig behov for konsolidering, og har sammen med Beaufort kommet frem til at tiden nå er riktig for å satse videre sammen, sier Brekke.
Kjetil Anfinnsen, daglig leder i Beaufort, ser frem til å fortsette antihvitvaskingsreisen sammen med BankID BankAxept.
– Sammenslåingen med Kundesjekk gjør det mulig for oss å skape et produkt av internasjonal kvalitet, og som er helnorsk. Vi skal skape det beste produktet som er mulig for markedet, og som vil gjøre det enkelt for ansatte å jobbe med antihvitvaskingsarbeid – uten behov for å leie inn eksterne konsulenter, sier Anfinnsen.
Oppretter nytt forretningsområde
I forbindelse med oppkjøpet, etableres KYC («Know Your Customer», eller «Kjenn Din Kunde») som et eget forretningsområde i BankID BankAxept. Området skal ledes av Eva Cecilie Sandberg, som kommer fra rollen som leder for Salg og Kundeopplevelse.
– Vi rigger oss nå for å ta betydelige steg i markedet, og levere ledende løsninger for kundekontroll og bekjempelse av hvitvasking og økonomisk kriminalitet. Med et mer robust og sammenkoblet lag vil vi jobbe mer i takt på tvers. Det kommer våre felles kunder til gode, sier hun.
Én felles kundeplattform
Kundesjekk og Beaufort tilbyr i dag begge tjenester innenfor antihvitvask. Når disse tjenestene og kundebasene slås sammen, skal det også lanseres en ny og oppgradert versjon av Kundesjekk-tjenesten.
– Vi skal ta med oss det beste fra dagens Kundesjekk- og Beaufort-plattform, og gå sammen for å realisere våre ambisjoner om å lage markedets mest brukervennlige saksbehandlingssystem for KYC og AML (antihvitvasking), lover Sandberg.
Hun poengterer viktigheten av at kundene til både Beaufort og Kundesjekk skal oppleve prosessen som logisk og knirkefri.
– Inntil videre vil ikke kundene merke noen endringer i selve tjenestene, men sammenslåingen betyr likevel et mer kraftfullt leveranseapparat og større innovasjonskapasitet, sier Sandberg.