Dagligvare dominerer revisjonsbyttene i andre halvår 2024

To dagligvaregiganter var de største revisorbyttene i fjorårets siste seks måneder. I denne oppdatert utgaven av vår oversikt over revisorbytter, kan du se hvordan din revisor kom ut av fjorårets siste seks måneder.

Da NorgesGruppen gikk fra Deloitte til EY, var det et av de to største revisorbyttene i Norge i fjor. På dette arkivbildet snakker konsernsjef Runar Hollevik i NorgesGruppen med ferskvareansvarlig Ane Eriksen Lierhagen på MENY Skøyen.
Publisert Sist oppdatert

Økonomi24 har igjen tatt for seg næringslivets bytter av revisor. I august i fjor så vi på utviklingen fra 1. juli 2023 til 30. juni 2024 , nå oppsummerer vi endringene i andre halvdel av 2024.

De største byttene i perioden er helt klart at PwC har tatt REMA-konsernet fra EY, som så har bitt fra seg med å ta KLP fra dem – og Norgesgruppen fra Deloitte. I det sistnevnte tilfellet meldte riktignok konsernet overgang allerede sent i juni i fjor, og så har datterselskapene fulgt etter i månedene siden.

Se noen funn i tallene, og kommentarer fra noen av aktørene under verktøyet.

Revisorbytter 2024

Revisorbytter 2024

Laster data...

Velg hvilke typer selskap du ønsker å ha med i analysen:

Spennende utvikling i bransjen

– Det er en spennende utvikling i bransjen, og vi er godt fornøyde med at vi vinner flere enn vi taper i de øverste segmentene, er den kjappe og korte kommentaren fra Eli Moe-Helgesen, leder for revisjon i PwC Norge. 

– Vi opplever god vekst og høy etterspørsel i alle våre regioner innenfor både revisjon og revisjonsnære tjenester. Dette gjelder spesielt bærekraftsarbeid, som følge av implementeringen av EUs CSRD-direktiv, der de største virksomhetene skal rapportere fra og med regnskapsåret 2024, sier Torgeir Dahle, leder av Deloittes revisjonsvirksomhet i Norge. 

EY har ikke besvart Økonomi24s henvendelse, mens BDO og KPMG ikke ønsket å kommentere tallene.

Når det gjelder nettopp KPMG, har de tatt blant andre Telia (fra Deloitte) og Sopra Steria (fra Mazars), men har måttet gi fra seg Sparebank 1 Gruppen (til PwC) og Løvenskiold-Vækerø-konsernet til Unic Revisjon. Dette sistnevnte er kanskje noe av det mer overraskende, siden de noe over 20 Løvenskiold-selskapene nå utgjør over en firedel av den samlede omsetningen til alle de 889 selskapene Unic har under revisjon.

Styrker posisjonen

Blant de andre aktørene er det RSM som har kapret de største kundene denne gang: Bico bygg og innredning, Byggvell og Ultimate Nordic er alle selskaper med rundt en halv milliard i omsetning, og RSM har overtatt dem fra henholdsvis Revisjon Sør, KPMG og BDO.

– I RSM følger vi naturligvis utviklingen i markedet tett og ser at det er mobilitet i revisjonsbransjen. For oss har andre halvår 2024 handlet om å styrke vår posisjon gjennom et tydelig fokus på kvalitet og tett oppfølging av kundene, sier Markeds- og kommunikasjonsdirektør Lena Angela Nesteby i RSM Norge AS 

– Vi er svært fornøyde med å ha ønsket flere nye kunder velkommen, og vi opplever at mange søker seg til oss fordi de verdsetter vår kompetanse, vårt engasjement og vår evne til å tilby revisjonstjenester som gir merverdi. Samtidig er det naturlig at det skjer enkelte endringer i kundeporteføljen over tid. Vi har forståelse for at noen kunder kan ha behov som bedre dekkes av andre aktører, men vi jobber aktivt for å være en foretrukken samarbeidspartner for selskaper som ønsker solid revisjonsfaglig rådgivning med forretningsforståelse i bunn.

Litt lenger nede på listen over selskapene som har kapret flest kunder, finner vi forholdsvis nyfusjonerte Forvis Mazars, som har holdt godt stand gjennom 2024:

– Vi er veldig fornøyd med kundetilgangen både i vårt lokale marked og kunder vi mottar via Forvis Mazars Internasjonalt. Herunder har Forvis Mazars i 2024 blitt revisor for Frankrikes største legemiddel selskap, Sanofi, og vi har blitt revisor for det Norske datterselskapet. Vi mistet dessuten relativt få kunder i andre halvår 2024, og ingen av stor betydning, sier managing partner Rune Jalving i Forvis Mazars.

Noen avsluttende kommentarer

Brønnøysund registrerte i andre halvår melding om revisorbytte på 18.769 organisasjonsnumre, og etter å ha filtrert bort selskaper som siden er slettet eller har byttet revisor flere ganger i perioden, står vi igjen med like over 17.300 enheter i basen som danner utgangspunktet for vår modell.

Den klart største kategorien er «Uten revisor». Her ser vi at 4.733 kunder har valgt bort revisjon (eller at revisor har fratrådt), mens 4524 selskaper har valgt seg en revisor. Av sistnevnte kategori er det BDO som har tatt klart flest (467), mens PwC har tatt 383.

Det er viktig å påpeke at vi her ikke snakker om selskaper, men om enheter med eget organisasjonsnummer. Det betyr at dersom et stort konsern med 100 datterselskaper bytter revisor, vil det telle som 101 revisorbytter – ikke som ett. Slik dataregistrene er innordnet, og slik næringslivet fungerer med datterselskaper som til stadighet kjøpes og selges, ville det blitt et altfor krevende prosjekt med usikker merverdi utover dette.

Powered by Labrador CMS