Revisorbytter 2023-2024

Denne appen gir deg full oversikt over 26.000 revisorbytter

I perioden fra 1. juli 2023 til 30. juni 2024 skiftet titusenvis av norske bedrifter revisor. Med vårt nye verktøy kan du enkelt se hvem de har valgt – og hvem de valgte bort.

Agree to partner, or agree to part?
Publisert Sist oppdatert

Revisoren din vil nok helst at du ser på kundeforholdet dere i mellom som et ekteskap, i den forstand at det (ideelt sett) skal vare livet ut.

Og for mange sitter det nok lenger inne å bytte revisor enn å bytte ektefelle, men noen gjør det likevel. Hvis du søker på nettsidene til Brønnøysundregistrene, vil du kunne se at de faktisk mottok rundt 26.000 meldinger om bytte av revisor.

Disse kunngjøringene er imidlertid kronglete å få noe ut av. De sier for eksempel ikke hvilket revisjonsselskap bedriften velger bort, ingenting om hva den driver med, og ei heller noe om hvor stor den er, enten man måler det i omsetning, antall ansatte eller eiendeler.

Bevegelser i revisjonsmarkedet

Dette har Økonomi24 nå gjort noe med. Vi har samlet informasjon på mye av dette, og laget en app som gjør det enkelt for deg å se mye nærmere på bevegelser i bransjen: Hvor mange kunder har for eksempel din revisor kapret det siste året? Hvem tok de dem fra? Og hvor store er kundene som går inn eller ut?  (Instruksjoner om bruk under appen)

Jobber du i et revisjonsselskap som vil se hvordan dere presterer i forhold til konkurrentene? Eller er du en revisjonskunde som lurer på hvilke andre bedrifter som har valgt (eller valgt bort) samme revisor som dere? Da er denne appen akkurat hva du trenger! (OBS: Det kan ta litt tid å laste inn tabellen)

Appen fungerer slik at du velger hvilket revisjonsforetak du vil se utviklingen for, og deretter kan du velge hvilken type revisjonskunder som skal inngå i utvalget. Disse er inndelt etter terskelverdiene i den nye regnskapsloven: Mikroforetak, små foretak, mellomstore foretak og store foretak.

Deretter er det to ganger to forskjellige måter å se informasjonen om dette revisjonsselskapet på: 

  • De to første måtene viser kunder revisjonsforetaket har tatt og hvem de har tatt dem fra. Disse tallene måler bare antall organisasjonsnummer som har gått den ene eller andre veien, men antallet er inndelt etter de fire størrelseskategoriene.

  • De to neste viser en tabell med antall selskaper som er hentet fra eller mistet til hvert revisjonsforetak, og den samlede omsetningen til disse selskapene. Her kan du også klikke på «Vis detaljer» og få opp hele listen over selskapene det gjelder.

Senere denne uken kommer det også en sak hvor vi ser utelukkende på revisorbyttene mellom de fem største revisjonsselskapene.

Unntak og særtilfeller

Det kan være veldig mange årsaker som ligger bak et revisorbytte – noen gode, andre mindre gode – men når et par-og-tyve tusen bedrifter gjør det, skjer det naturligvis mye rart. Og med så mange bedrifter i utvalget, klarer vi ikke å gjøre manuell kontroll av dem alle.

Hvis det skulle dukke opp noe i denne appen som du reagerer på, oppfordrer vi deg til å gi oss beskjed om det – men da aller helst etter at du har lest vår artikkel om unntak og spesialtilfeller som kan ligge bak tallene.

(PS: Nettsidene til Statistisk Sentralbyrå kan fortelle at det i fjor ble registrert like over 8.500 skilsmisser – uten å si noe om hverken hvor store de impliserte var, eller hvem de gikk fra eller til...)

Powered by Labrador CMS