Digitoll: Dette er de nye tollreglene bedriftene må tilpasse seg
Digitoll skal forenkle, men innebærer også nye krav når varer skal passere Norges grenser. Advokatfullmektig Kristin Mathisen i KPMG presenterer de viktigste endringene.
Digitoll er Tolletatens initiativ for å digitalisere og effektivisere tollprosesser ved innførsel av varer til Norge. Manuelle prosedyrer skal erstattes med automatiserte løsninger, der all nødvendig informasjon om varer og transportmiddel leveres digitalt før eller senest ved grensepassering.
Under et webinar torsdag 16. januar holdt Kristin Margrethe Mathisen, advokatfullmektig i KPMG, et foredrag om de kommende endringene med innføringen av Digitoll. Dette digitale systemet skal sikre en mer effektiv vareflyt over grensen.
– Digitoll representerer en omfattende endring i hvordan vi håndterer vareførsel over grensen. For næringslivet betyr dette både nye krav og nye muligheter, sier Mathisen.
Mathisen begynte i KPMG i august 2024 etter to år som seniorrådgiver i Tolletaten. Under følger en oversikt over hva endringene innebærer og hvordan bedrifter kan forberede seg.
Digital melde- og opplysningsplikt
Fra 1. februar 2026 trer kravet om digital melde- og opplysningsplikt i kraft. Dette innebærer at transportørens plikt til å melde fra om ankomst og opplyse om lasten skal sendes inn elektronisk før grensepassering. Fristen for implementering har blitt utsatt, noe som gir bedriftene mer tid til å forberede seg.
– Tolletaten har lyttet til næringslivets innspill og utsatt fristen. Dette gir bedrifter bedre tid til å oppdatere systemene sine og sikre at de kan møte de nye kravene, forklarer Mathisen.
Tolletaten har lyttet til næringslivets innspill og utsatt fristen. Dette gir bedrifter bedre tid til å oppdatere systemene sine og sikre at de kan møte de nye kravene
Kristin Margrethe Mathisen,
KPMG
Kravet til digital innlevering av melde- og opplysningsdata vil også gjelde for transitteringer, med unntak for transporter hvor samtlige varer ombord kun skal passere gjennom Norge. For disse transportene vil plikten fremdeles kunne oppfylles manuelt som i dag.
Dersom det både er varer som har Norge som destinasjonsland og varer som skal sendes videre om bord i transportmiddelet, må pliktene oppfylles elektronisk. Digitoll er foreløpig kun tilgjengelig for norske aktører, så dersom man benytter en utenlandsk transportør vil man måtte engasjere en norsk tollrepresentant for å levere inn melde- og opplysningsdata.
Avvikling av direktekjøringsordningen og nye krav til deklarering
Direktekjøringsordningen, som har gjort det mulig å transportere varer direkte til mottakeren uten fullstendig deklarering, vil bli avviklet fra 1. september 2026. Fremover må varene enten deklareres senest ved grensen eller plasseres på et godkjent tollager.
– Når ordningen avvikles, må alle varer frigjøres ved grensepassering. Dette stiller store krav til bedriftene om å ha fullstendig dokumentasjon tilgjengelig, sier hun.
Bedrifter som tidligere har benyttet direktekjøringsordningen, må derfor justere logistikkprosessene sine og vurdere å samarbeide med tollageroperatører for å sikre smidig vareflyt.
Tollager, midlertidig lager og unntaksordning
Bruken av tollager får også strengere krav. Det blir et generelt krav om å levere en deklarasjon, og den skal inneholde omfattende opplysninger, inkludert varenummer og opprinnelsesland. For bedrifter med korte ledetider kan dette være krevende.
For å håndtere utfordringer med kort ledetid, særlig fra naboland, foreslår Tolletaten en ny ordning for midlertidig tollager. Ordningen gir importørene mulighet til å deklarere med et samlevarenummer. Det er imidlertid noen begrensninger i forslaget, slik som tidsbegrensning på 6 dager, og at ordningen ikke kan brukes for varer som krever innførselstillatelser.
– Midlertidig lager kan gi bedrifter litt mer fleksibilitet, men det er viktig å ikke stole på denne løsningen som en permanent strategi. Målet må være å levere dokumentasjon i tide, understreker hun.
I tilfeller der nødvendig informasjon ikke er tilgjengelig ved grensepassering, foreslår Tolletaten en unntaksordning. Transportøren kan bli bedt om å kjøre til et sted som tolletaten bestemmer, for videre behandling.
– Dette er en nødløsning som kan brukes under spesifikke omstendigheter. Men det er Tolletaten som har myndighet til å avgjøre når denne prosedyren kan brukes, forklarer Mathisen.
For å møte de nye kravene må bedriftene:
Oppdatere interne systemer: Sørg for at programvaren for deklarering og dokumentasjon er kompatibel med Digitoll.
Lære opp ansatte: Ansatte må ha nødvendig kunnskap om de nye kravene og hvordan systemene fungerer.
Samarbeide med logistikkpartnere: Vurder samarbeid med speditører eller tolltjenester som har erfaring med Digitoll.
Planlegge for økte kostnader: Implementeringen kan føre til behov for nye investeringer, samt økte gebyrer for deklarering og bruk av tollager.
Mathisen avslutter med å påpeke at selv om overgangen kan være krevende, er det også muligheter for effektivisering og kostnadsbesparelser.
– Digitoll representerer en modernisering av tollsystemet. Bedrifter som forbereder seg godt, vil ikke bare unngå utfordringer, men også kunne dra nytte av raskere og mer effektive grensepasseringer. Til slutt kan vi nevne at Tolletaten også har varslet at dagens deklarasjonssystem TVINN er modent for utskifting, så næringslivet må forberede seg på flere endringer i årene som kommer.