EY får åtte millioner i bot
Etter en gjennomgang av EYs revisjon av et børsnotert foretak, konluderer Finanstilsynet med brudd på både revisorloven og hvitvaskingsloven, og gir bot på henholdsvis fem og tre millioner kroner for overtredelsene.
Finanstilsynet har gjennomført tilsyn hos Ernst & Young AS (EY) og funnet alvorlige mangler i deres revisjonsarbeid og etterlevelse av hvitvaskingsregelverket.
Som følge av dette har de ilagt EY to overtredelsesgebyr på til sammen åtte millioner kroner – fem millioner for brudd på revisorloven og tre millioner for brudd på hvitvaskingsloven.
Se EYs kommentar lenger nede i saken.
Fikk påpakning sist også
Det er hvitvaskingsdelen av EYs bot som ligger tettest opptil den maksimale gebyrgrensen. Denne typen bøter har nemlig et tak på ni millioner kroner (etter hvitvaskingsloven § 49 fjerde ledd), og Finanstilsynet varslet EY først om at boten ville havne på fire millioner. Etter en «fornyet og konkret helhetsvurdering» landet tilsynet imidlertid på at et gebyr på tre millioner kroner både «reflekterer pliktbruddene og ivaretar hensynet til en preventiv effekt».
Det hører med til historien at EY fikk påpakning for de samme hvitvaskingsområdene forrige gang de ble kontrollert, i 2020. Den gang ble det blant annet rettet kritikk mot den virksomhetsinnrettede risikovurderingen, opplæring, risikoklassifisering av kunder, internkontrollen og mangler i vurderingen av eier- og kontrollstruktur, reelle rettighetshavere og politisk eksponerte personer (PEP)
Boten for overtredelse på revisorloven er den riktignok større, men den ligger ganske langt unna taket for denne typen bøter. Et revisjonsforetak kan nemlig ilegges gebyr på inntil 10 millioner kroner, eller opptil 2 prosent av den samlede årsomsetningen etter siste godkjente årsregnskap. Siden EYs samlede 2023-omsetning var 4,5 milliarder kroner, kunne gebyret vært hele 90 millioner kroner (og, som Finanstilsynet bemerker, har EYs omsetning også økt i 2024).
I rapporten heter det at «Gebyret må reflektere at revisor har sviktet i oppfyllelsen av sentrale og grunnleggende plikter og på den måten tilsidesatt formålet med revisjon. Gebyret må settes så høyt at det er egnet til å ha en preventiv effekt.» Ingen «strafferabatt» her, altså.
Reagerer på ASA-revisjon
I sin rapport fortelle Finanstilsynet at de har gjennomgått tre revisjonsoppdrag; ett børsnotert foretak, en bank og en stiftelse. Det er stiftelsen og det børsnoterte foretaket som vies mest oppmerksomhet i tilsynets rapport, og for sistnevnte har tilsynet blant annet funnet grunn til å kritisere revisjonen av inntektene fra et datterselskap:
«Oppdragsansvarlig revisor har ikke ivaretatt de oppgavene og det ansvaret som tilligger denne rollen på en forsvarlig måte og i samsvar med revisorloven. [...] Det har også vært et møte for å klargjøre enkelte av anførslene nærmere. De synspunktene som har kommet frem i tilsvaret og i møtet, har ikke endret Finanstilsynets syn på revisjonen av inntektene.»
Finanstilsynet påpeker også manglende dokumentasjon og testing av viktige kontroller:
«Revisors manglende test av internkontroll og mangelfulle substanshandlinger innebærer at revisor ikke har tilstrekkelig og hensiktsmessig revisjonsbevis for inntektene. Forholdet er overtredelse av revisorloven § 9-4 tredje og fjerde ledd og ISA 500 punkt 6, ISA 520 og ISA 530. Overtredelsen er grov.»
I rapporten bemerker tilsynet også at oppdragsansvarlig revisor ikke har vært tilstrekkelig aktivt involvert i oppdragsutførelsen: «Revisjonsdokumentasjonen viser ikke at oppdragsansvarlig har kvalitetssikret/gjennomført review av noen arbeidspapirer på inntektsområdet.»
Besværlig stiftelsesrevisjon
Det andre revisjonsoppdraget Finanstilsynet har funnet grunn til å kritisere, er en stiftelse hvor EY overtok revisjonsoppdraget etter at forrige revisor fratrådte i november 2022. Her har Finanstilsynets kontroll avdekket overtredelser både av revisorloven og revisjonsselskapets interne retningslinjer og rutiner. Stiftelsens forrige revisor har kommet med informasjon som ikke er vurdert eller håndtert i akseptvurderingen, og tilsynet har dessuten avdekket overtredelser i revisjonsutførelsen.
«Revisor har ikke vurdert og håndtert risikoen for ledelsens overstyring av kontroller i samsvar med kravene som gjelder for dette. Det foreligger ikke tilstrekkelige og hensiktsmessige revisjonsbevis for driftskostnader eller driftsinntekter.»
Finanstilsynet påpeker heller ikke i dette tilfellet finnes tydelige indikasjoner på at oppdragsansvarlig revisor har vært tilstrekkelig involvert i revisjonen. EY skal ha fremmet noen kommentarer i sitt tilsvar til Finanstilsynets syn på revisjonsutførelsen, men disse skal ikke ha vært egnet til å endre Finanstilsynets konklusjon.
Kort oppsummert er den røde tråden i kritikken at revisjonen manglet grunnleggende dokumentasjon og revisjonsbevis for vesentlige poster i regnskapet, samt at det var svikt i sentrale kontroller og vurderinger som er spesielt viktige for en stiftelse som samler inn og forvalter midler til veldedige formål.
«Svært alvorlig»
Økonomi24 henvendte seg til EYs kommunikasjonsavdeling onsdag kveld for en kommentar, og fikk følgende utsagn:
«Vi jobber kontinuerlig med å sikre høy kvalitet i arbeidet vi gjør. Den kritikk som reises i Finanstilsynets rapport, tar vi selvfølgelig svært alvorlig og nødvendige tiltak er allerede igangsatt.»
Det kan være en mager trøst for EY at de var i godt selskap når de først havnet i hardt vær: Tilsynet delte også ut følgende reaksjoner:
Til sammen 1,2 millioner kroner i bot til Plus Revisjon (1 million for overtredelse av revisorloven, 200 000 for overtredelse av hvitvaskingsloven)
150 000 i bot til Norsk Regnskap AS for overtredelser av hvitvaskingsloven
Regnskapsforetaket IK Bistand AS fikk tilbakekalt sin godkjenning
Et tilsyn hos regnskapsforetaket Numera AS avdekket bare mindre mangler, som ifølge Finanstilsynet «umiddelbart ble tatt tak i og rettet opp». Samtidig ble det publisert en rapport fra tilsyn av Flekkefjord Sparebank, hvor det heller ikke ble delt ut sanksjoner.