EY tok all oppmerksomhten, men Plus Revisjon fikk skarpere kritikk fra Finanstilsynet

Finanstilsynets bot til EY gjorde at boten til Plus Revisjon AS bleknet. Men Plus Revisjon fikk mye krassere kritikk fra tilsynet, og målt mot omsetningen er bøtene deres som om EY skulle blitt ilagt gebyr på over 210 millioner kroner.

Plus Revisjon har kontorer sentralt i Oslo, men ingen prangende skilting på fasaden.
Publisert Sist oppdatert

Mange fikk seg en gedigen overraskelse da Finanstilsynet onsdag kveld publiserte et knippe tilsynsrapporter og delte ut overtredelsesgebyr på millionbeløp.

Mest oppmerksomhet fikk det, naturlig nok, at Norges største revisjonsselskap EY ble ilagt overtredelsesgebyrer på til sammen åtte millioner kroner.

Men egentlig er det et annet revisjonsforetak, Plus Revisjon AS, som i denne runden med tilsynsrapporter får hardest kritikk fra Finanstilsynet, selv om kroneverdien av bøtene deres er lavere: Én million for brudd på revisorloven og 200 000 for brudd på hvitvaskingsloven.

Økonomi24 har vært i kontakt med Plus Revisjon, som har takket nei til å kommentere saken.

En rekke mangler

Plus Revisjon AS er et foretak som holder til sentralt i Oslo. De har 19 ansatte, hvorav ni er statsautoriserte revisorer. Selskapet ble etablert i 2006, og inngår i det internasjonale revisjonssamarbeidet JPA. For tiden står selskapet notert med 422 foretak som kunder i forvalt.no, og omsatte i fjor for like over 30 millioner kroner, med et overskudd på 2,3 millioner kroner.

Her er noen av de konkrete forholdene som Finanstilsynet trekker frem i sin rapport:

  • Manglende akseptvurderinger: Akseptvurderingene var ikke tilstrekkelige, og rutinene for kundeaksept var uklare og ufullstendige.

  • Mangler i kvalitetsstyringssystemet: Systemet for kvalitetsstyring var ikke tilpasset virksomheten, og mangler ble påvist i oppfølging av revisjonsforordningens artikler 10, 11 og 12.

  • Manglende oppfølging av etterutdanningskrav: Det manglet rutiner for å sikre at oppdragsansvarlige revisorer oppfyller etterutdanningskravene. Daglig leder manglet kurs innen verdsettelse.

  • Manglende risikovurdering av terrorfinansiering: Revisjonsselskapet hadde ikke vurdert risikoen for terrorfinansiering og manglet tilstrekkelig risikovurdering for områder som kompleks eierstruktur, PEP og reelle rettighetshavere.

  • Mangelfulle rutiner for kundetiltak i høyrisikobransjer: Det manglet tilstrekkelige retningslinjer for å klassifisere kunder med høy risiko, noe som førte til feilklassifiseringer og manglende forsterkede kundetiltak.

Tilsynet går såpass langt i sin rapport som til å understreke at de kan kalle tilbake godkjenningen hvis et revisjonsselskap «må anses uskikket fordi revisjonsselskapet har overtrådt sine plikter etter gjeldende lovkrav og overtredelsen er grov eller flere overtredelser til sammen er grove». 

Videre fremhever Finanstilsynet at flere av bruddene som påpekes i denne rapporten, er gjentagelser av forhold som ble påpekt også ved forrige tilsyn i 2020: «Det er Finanstilsynets vurdering at revisjonsselskapet ikke har iverksatt tilstrekkelige tiltak for å hindre at manglene ble videreført etter at de ble påpekt av Finanstilsynet.»

Advarer mot ASA

Tilsynet påpeker videre at flere av pliktbruddene er grove hver for seg, og at de til sammen er grove nok til at denne delen av kravet for å tilbakekalle godkjenningen er oppfylt. Det kan likevel se ut som at Finanstilsynet har nøyd seg med å advare selskapet fra å revidere almennaksjeselskaper (ASA-selskaper):

«I vurderingen av uskikkethet er det pliktbruddene knyttet revisjonen av foretak av allmenn interesse som er særlig graverende. Finanstilsynet mener at revisjonsselskapet ikke har tatt inn over seg de særlige kravene som stilles til revisjonsselskaper som påtar seg revisjonsoppdrag for foretak av allmenn interesse og den skjerpede aktsomheten som kreves i revisjonsutførelsen.»

«Det er Finanstilsynets oppfatning at revisjonsselskapet ikke har kompetansen og ressursene som er nødvendig for å være valgt revisor i et foretak av allmenn interesse. Finanstilsynet forutsetter at revisjonsselskapet forstår at kompetansen og ressursene må være bragt opp på et høyere nivå dersom selskapet i fremtiden skal påta seg revisjonsoppdrag for foretak av allmenn interesse.» Her er det på sin plass å nevne at Plus Revisjon pr. nå ikke står notert som revisor for noen ASA-kunde.

Også bruddene på hvitvaskingsloven er langt på vei de samme bruddene som ved forrige tilsyn, og Finanstilsynet finner det alvorlig at revisjonsselskapet ikke har sørget for å bringe forholdene i orden:

«Basert på det som er avdekket i forbindelse med tilsynene, mener Finanstilsynet at arbeidet mot hvitvasking og terrorfinansiering ikke har vært, og fremdeles ikke er tilstrekkelig integrert i revisjonsselskapets risikostyring og kontrollstruktur.»

Botens størrelse

Finanstilsynet opplyser at gebyr for brudd revisorloven kan være på inntil 10 millioner kroner eller opptil 2 prosent av den samlede årsomsetningen etter siste godkjente årsregnskap. For Plus Revisjon AS kunne gebyret dermed maksimalt vært 10 millioner kroner, men tilsynet landet altså på én million.

Finanstilsynet oppgir ingen tilsvarende parametre for beregning av gebyret for bruddene på hvitvaskingsloven. I den foreløpige tilsynsrapporten til revisjonsselskapet varslet de et gebyr på 350 000 kroner, men etter en redegjørelse fra Plus Revisjon, landet de på 200 000.

Så selv om det var EY som fikk mest oppmerksomhet onsdag, merker nok de mindre til bøtene sine enn hva Plus Revisjons gebyrer vil gjøre. Når Plus Revisjons årsomsetning var like under 26 millioner kroner og EYs omsetning var 4,56 milliarder, er det som om EY skulle fått en bot på over 210 millioner kroner (hvilket naturligvis er langt mer enn loven gir rom for) istedenfor 8 millioner.

Powered by Labrador CMS