McKinsey:

Fem grep for deg som ønsker opprykk til CFO

Skap din egen fortelling om CFO-rollen. Finn mentorer og bygg allianser internt. Fyll på med kunnskaper som er viktig for bedriften nå. Led viktige prosjekter. Bygg tillit hos CEO og styret. Det er veien til CFO-rollen, mener McKinsey.

Karrierestigen kan være krevende å klatre. McKinsey gir fem tips til alle som ønsker å prøve.
Publisert Sist oppdatert

McKinsey har laget en lengre artikkel basert på intervjuer med åtte CFOer, og spurt dem om forberedelsene til rollen første gang, hvordan få en god start som CFO, samt hvordan de går frem for å styrke finansavdelingens prestasjoner. Fra intervjuene og egen kompetanse, mener McKinsey at det er fem gode måter for en ansatt i økonomiavdelingen å forberede seg på en fremtid som CFO:

1. Formuler din egen versjon av hva CFO-rollen er i bedriften

CFO-rollen har to kjerneområder: Å lede økonomifunksjonen samtidig som du bidrar til at selskapet presterer best som mulig. En aspirerende CFO bør ha en gjennomtenkt og godt formulert versjon av dette – en visjon tilpasset de unike forholdene i din bedrift. Det handler om å kunne bygge videre på arbeidet fra forgjengeren samtidig som du skiller deg fra andre kandidater.

Det kan være nyttig å «låne» investorenes perspektiv: Når du ser utenfra og inn, hvordan vil du vurdere selskapets eiendeler, posisjon i markedet og bransjen, og muligheter og risiko? Spør deg selv hva du mener selskapets verdsettelse bør være, og deretter: Hva er det markedet trenger for å bli overbevist om selskapets visjon? Hva vil en potensiell langsiktig investor ønske at ledelsen skal gjøre (eller slutte å gjøre)? 

Klarer du så å fortelle med enkle og overbevisende ord hvordan bedriften bør allokere ressurser mot nye vekstmuligheter? For å lykkes med fortellingen trenger du relevant kompetanse om dagens og morgendagens bransjedynamikk og forretningsdrivere. Kan du analysere operasjonelle og kommersielle KPI-er for å vurdere organisasjonens sårbarheter og muligheter? 

Siden forholdet mellom CFO og CEO er avgjørende for at bedriften skal lykkes, bør du også vurdere hvordan du vil utfylle administrerende direktør. Satt på spissen: Hvis CEO er den visjonære, bør CFO være mesteren i gjennomføring. Dette krever gjerne operasjonell erfaring fra flere avdelinger, ikke bare fra økonomiavdelingen.

2. Finn allierte med innflytelse

Som oftest er det mange kolleger som er minst like kompetente som deg, men bare én av dere kan bli CFO. Her kan gode allierte med innflytelse oppover spille en avgjørende rolle: Ekte venner og mentorer kan påpeke hvilke blindsoner du har, oppmuntre deg til å bli mer ambisiøs, og fremsnakke deg i organisasjonen.

For å komme dit, må du overbevise andre om ditt potensial og din karakter. Vis at du har både kapasitet og vilje til å lære. Husk at du lærer mer av å stille spørsmål og lytte enn av å snakke, og at dette som oftest bygger tillit hos mer erfarne kolleger til at du kan være riktig person for videre opprykk. Mentorer utenfor økonomiavdelingen kan gi deg en dypere forståelse av organisasjonens utfordringer.

Som den ene kilden sier: Hver mulighet du har til å jobbe med en mer senior person eller en som leder en annen del av organisasjonen, er et slags jobbintervju. Bruk disse kontaktene til å reflektere over dine egne evner, sette personlige mål og utvikle planer for årene som kommer.

3. Jobb med egne ferdigheter innen områdene som er viktigst for bedriften nå

CFOer har som regel en av tre ulike typer bakgrunn: Regnskap og controlling, kapitalmarkedet, og operasjonell erfaring fra drift. Få eller ingen har dybdeerfaring fra alle tre områdene, men CFO må kunne beherske samtlige. Det er derfor avgjørende at CFO-aspiranter vurderer sine styrker og svakheter opp mot selskapets strategiske behov for de kommende tre til fem årene.

CFO må selvsagt forstå de viktigste driverne for virksomheten – de økonomiske, operasjonelle og kommersielle. Hun eller han må kunne koordinere på tvers av virksomheten, og få folk til å samarbeide. I dag er dessuten ferdigheter og erfaring på to områder spesielt verdsatt i dag: teknologi og bærekraft. CFO må ha kunnskap om bærekraftsrapportering, digital transformasjon, cybersikkerhet og generativ AI.

Jo mer CFO kan standardisere data og prosesser i finansorganisasjonen, desto raskere og mer effektivt støtter funksjonen beslutningstakere. Utover operasjonelle fordeler fra digitalisering, bør CFO forstå teknologiens potensielle innvirkning på selskapets sektor og forretningsmodell. 

Hvis det var ett område McKinseys intervjuobjekter la mest vekt på å utvikle, var det håndtering av eksterne interessenter – ikke minst fordi flere var for dårlig forberedt. Som CFO blir du nemlig kontaktperson ikke bare for aksjonærer, men også for analytikere, investeringsbanker og pressen. Overtalelsesevnene må demonstreres for CEO og styret før du er klar for en offentlig rolle.

4. Led et prosjekt som virkelig betyr noe

En av de beste måtene å vise at du er klar for CFO-rollen, er å lykkes med å styre et initiativ som skaper betydelig verdi for virksomheten, spesielt hvis det innebærer samarbeid på tvers av avdelinger. Slik bygger du relasjoner og tillit internt, slik at kolleger føler seg komfortable med at du har kunnskap og evne til å hjelpe dem med å gjøre jobben sin.

Sagt på en annen måte; du må gjøre noen utvalgte ting som får alle til å si: «Vi står mye bedre rustet i dag enn i går.» Den ene kilden forteller at hun ledet et betydelig oppkjøp som ga selskapet en viktig konkurransefordel. En annen ledet et viktig digitaliseringsprosjekt i økonomiavdelingen. Felles er at prosjektene forutsetter en god dose mot. Som regel må du våge for å vinne.

5. Grip muligheter til å jobbe med CEO og styret

For å ha en sjanse til å få CFO-jobben, må du være på radaren til både CEO og styret. Siden CFO-rollen er å være både en alliert av CEO og en kilde til nøktern analyse og vurderinger, er det av også stor verdi for en CFO-aspirant å utvikle tillit hos administrerende direktør.

Se derfor etter muligheter til å vise frem din kompetanse innenfor områder som er viktige for selskapet i dag og fremover. Det kan være alt fra grunnleggende ferdigheter innen budsjettarbeid til praktisk erfaring fra kapitalmarkedet og gjennomføringsevne i viktige prosjekter.

Powered by Labrador CMS