Finanstilsynet konkluderer med grove pliktbrudd hos revisor Stiansen & Co
Finanstilsynet slår fast at Stiansen & Co har brutt egne interne regler og at de ikke sjekket klient og regnskap godt nok før de påtok seg et revisjonsoppdrag. Revisjonsselskapet har iverksatt tiltak for å bedre rutinene.
Finanstilsynets tilsynsrapport tar utgangspunkt i et revisjonsoppdrag for et verdipapirforetak som Stiansen & Co påtok seg 14. mars 2024, men tilsynet henviser samtidig til et tidligere revisjonsoppdrag for et annet (og ubeslektet) verdipapirforetak.
Fratrådte som revisor for verdipapirforetak på grunn av manglende kompetanse
Dette andre verdipapirforetaket ble kunde hos Stiansen & Co tidlig i januar 2023, i tide for å revidere foretakets årsregnskap for 2022. I revisjonsberetningen tar Stiansen & Co forbehold om kundefordringene på 825.000 kroner, som de mener burde vært betydelig nedskrevet. Revisor viser også til en tilsynsrapport fra Finanstilsynet, som viser til at verdipapirforetaket har store problemer med internkontrollen.
I slutten av desember 2023 fratrådte Stiansen & Co som revisor for verdipapirforetaket, ifølge Finanstilsynet med begrunnelse i at de ikke har «tilstrekkelig kompetanse». I en påfølgende redegjørelse til Finanstilsynet skal Stiansen & Co da ha uttalt at de ikke skulle påta seg nye oppdrag som revisor for verdipapirforetak.
Det hører med til historien at verdipapirforetakets nye revisor – som tiltrådte i slutten av februar 2024 – hadde betydelige bemerkninger til 2023-regnskapet, og at verdipapirforetaket endte opp med å velge bort revisor i november 2024.
Tiltrådte som revisor i nytt verdipapirforetak – i strid med egne regler
Tilsynsrapporten gjelder først og fremst revisjonsoppdraget som Stiansen & Co tiltrådte 14. mars 2024, snaue tre måneder etter at de fratrådte det ovennevnte oppdraget (hvor de selv uttalte at de manglet kompetanse og ikke ville revidere verdipapirforetak lenger).
Selv om alle oppdragsansvarlige i revisjonsselskapet skal ha vært enige i beslutningen om ikke å revidere verdipapirforetak lenger, ble dette ikke dokumentert i revisjonsselskapets interne rutiner.
Dermed ble beslutningen oversett av en oppdragsansvarlig revisor (ikke samme person som det første verdipapirforetaket), med det til konsekvens at selskapet takket ja til å revidere det nye verdipapirforetaket.
Tilsynets fire merknader
I Finanstilsynets konklusjon heter det at «akseptvurderingen ikke er utført i samsvar med revisorloven og god revisjonsskikk. Finanstilsynet mener at revisor ikke har skaffet seg et tilstrekkelig informasjonsgrunnlag for sin akseptvurdering.»
Tilsynet utdyper dette i fire merknader, som de mener er brudd med revisorloven § 9-4 og relevante standarder:
- Å akseptere revisjonsoppdraget er et brudd på interne retningslinjer.
- Det ble ikke kontrollert at verdipapirforetaket faktisk har konsesjon som verdipapirforetak i Finanstilsynets virksomhetsregister, eller om foretaket tilfredsstiller konsesjonskravene i verdipapirhandelloven kapittel 9.
- Revisor har ikke vurdert ledelsens integritet, inkludert søk i offentlig tilgjengelig informasjon om foretaket eller om ledende personer. Finanstilsynet har avgitt flere offentlig tilgjengelige tilsynsrapporter om det aktuelle verdipapirforetaket.
- Revisor undersøkte ikke godt nok i forbindelse med aksept av oppdraget hvorvidt det forelå et ajourført regnskap for 2023 eller perioderegnskap for 2024.
«Samlet sett fremstår pliktbruddene som grove,» konkluderer Finanstilsynet. De skriver samtidig at Simonsen & Co i sitt tilsvar har opplyst at det i løpet av oktober 2024 ville bli fastsatt bedre rutiner for oppdragsvurdering. Dette har Finanstilsynet tatt til etterretning.
Økonomi24 har sendt tre spørsmål til Stiansen & Co, men de har valgt å avstå fra kommentarer utover det som fremkommer i tilsynsrapporten.