Glede over norsk entreprenørskap, men med forbehold
Vi roper ikke et høyt hurra, slik Økonomi24 skrev i går, men vi tillater oss å uttrykke glede over gründertall som går i riktig retning.

(Haugli svarer her på kommentaren Økonomi 24 skrev i går , etter Innovasjon Norges pressemelding mandag)
Norge er langt fra perfekt på alle områder når det gjelder entreprenørskap, men denne gangen valgte vi å legge vekt på det positive - og kanskje også overraskende - for mange.
GEM-undersøkelsen viser at 11 prosent av personer mellom 18 og 34 år er involvert i entreprenørskap i Norge. Vi har i år en høyere andel unge som er involvert i entreprenørskapsaktivitet enn Sverige og 20 andre land. Dette er en klar fremgang fra i fjor, da andelen var bare fem prosent. Vi gikk aktivt ut og informerte mediene om den lave gründerandelen blant unge i fjor. I år kunne vi formidle en klar fremgang. Tallene sammenfaller dessuten med tall fra SSB og med økt søkning på våre gründervirkemidler, blant annet den økte søkningen på vårt verktøy for student-entreprenørskap.
Det er også lov å glede seg over at en rekordstor andel av befolkningen, faktisk så mye som 10 prosent, er involvert i en oppstartsbedrift, ifølge undersøkelsen. I årene før pandemien lå andelen på 7 prosent i gjennomsnitt. En stor andel nordmenn svarer at det er lett å starte bedrift i Norge (74 prosent) og at de har kunnskapen, evnene og erfaringen som skal til for å gjøre det (50 prosent).
Rapporten peker også på noen bekymringsverdige funn for Norge, ikke minst mangelen på kapital. At det er mangel på risikovillig kapital i Norge, er et reelt problem og noe vi har satt søkelyset på ved en rekke anledninger, senest på TV2 forrige uke.
Vi er helt enig i at det er grunn til å utforske nærmere det også Økonomi24 biter seg merke i, at nordmenn i høyere grad enn mange andre er «redde for å feile». Mer enn tre av fem mener det er gode muligheter til å starte bedrift lokalt, men 40 prosent av disse vil ikke gjøre det i «frykt for å feile». Nordmenn er imidlertid ikke alene, årets undersøkelse viser at frykten for at bedriften kanskje vil feile har økt i hele 27 land sammenlignet med i fjor.
GEM-undersøkelsen viser at det fortsatt er mye å jobbe med for at forholdene for gründere og vekstbedrifter skal bli best mulig i Norge. Flere gründere er et godt utgangspunkt, men den store utfordringen er fortsatt å få bedriftene til å vokse.
Og, selvfølgelig, er vi ikke større enn at vi setter pris på at Økonomi24 avslutter med det vi selv unnlot å nevne i pressemeldingen: At Norge har et virkemiddelapparat som skårer høyt sammenlignet med andre land. Takk for det.