Google restrukturerer økonomiavdelingen for å prioritere kunstig intelligens

Google må prioritere hardt i alle avdelinger for å kunne satse hardere på AI. Nå må også økonomiavdelingen spare penger, og konsernets CFO har kunngjort at hun vil outsource flere oppgaver til lavinntektsland.

Googles avtroppende CFO, Ruth Porat, her avbildet i 2016.
Publisert Sist oppdatert

Ruth Porat er avtroppende CFO i Google-eier Alphabet, og kom i fjor på åttendeplass i Forbes Magazine liste The 100 Most Powerful Women in Business

Ifølge CNBC har Porat nå kommunisert til sitt team at hun kommer til å svinge sparekniven i økonomifunksjonen, og at dette er nødvendig for å styrke konsernets satsing på kunstig intelligens (AI).

Her har vi altså (endelig?) et eksempel på at AI virkelig tar jobbene fra folk i regnskaps- og økonomifunksjonen, men det mest overraskende er kanskje at Googles plan ikke er å sette kunstig intelligens til å utføre oppgaver for å erstatte ansatte på den måten.

– Teknologisektoren står midt oppe i et utrolig plattformskifte drevet av kunstig intelligens. Som selskap betyr det at vi har muligheten til å lage nyttige produkter for milliarder av brukere, og gi kundene våre raskere løsninger. Det betyr også at vi i fellesskap må ta vanskelige beslutninger, inkludert hvordan vi gir rom for det vi prioriterer høyest, skrev Porat i et memo til sin avdeling i midten av april.

Restruktureringen vil medføre oppsigelser, og det opprettes internasjonale kompetansesentre for å sentralisere enkelte oppgaver i mer kostnadseffektive regioner som Bangalore, Mexico City, Chicago, Atlanta og Dublin, melder CNBC.

Oppsigelsene er ikke helt uventet. Veksten i Googles annonseinntekter har flatet ut, og det blir stadig tøffere konkurranse i det kompetitive AI-segmentet. Googles egne satsinger innen AI har heller ikke vært mer overbevisende enn konkurrentenes produkter. 

Allerede i januar i år kommuniserte Alphabet-toppsjef Sundar Pichai derfor til de ansatte at det sannsynligvis ville komme oppsigelser i 2024, men da uten å spesifisere hvor kuttene skulle skje. Nå gjør altså Porats memo det klart at økonomiavdelingen er blant de rammede områdene.

– Gjennom det siste året har vi snakket om å skape sterke og levende “hubber” av Fin’ooglers over hele verden. Denne strategien vil hjelpe oss til å bli en mer effektiv organisasjon som står på 24 timer i døgnet, og samtidig respekterer arbeidstiden til våre Fin’ooglers, skriver Porats i sin melding til de ansatte.

Om noen skulle være i tvil: Fin’oogler er altså selskapets “kjælenavn” for ansatte i finans- og økonomiavdelingen.

Porat, som fyller 67 år i år, er også selv på vei ut av økonomiavdelingen. Etter nær ni år i CFO-stolen er hun Alphabets lengstsittende CFO, men hun kunngjorde allerede i fjor sommer at hun var på vei over i to nye roller, som styreleder og chief investment officer i både Google og Alphabet. Hun tiltrådte i de to nye stillingene i september i fjor, men fungerer i rollen som CFO frem til hennes etterfølger er utpekt.

Powered by Labrador CMS