Høring: Skattedirektoratet foreslår å doble verdigrensen for «bagateller»
Grensen for «bagatellmessig verdi» etter merverdiavgiftsregelverket kan øke fra 100 til 200 kroner. Endringen vil påvirke alt fra reklamegaver til souvenirer på kulturarrangementer.
Noen bagateller lever lengre enn andre.
For eksempel har beløpsgrensen for hva som regnes som «bagatellmessig verdi» etter merverdiavgiftsforskriften stått uendret på 100 kroner siden 2010. Det ligger det an til å bli en endring på nå: Skattedirektoratet har sendt ut et høringsforslag om å doble grensen til 200 kroner, og det kan bli en realitet allerede fra årsskiftet.
Skattedirektoratet skriver i sitt høringsnotat at endringen vil ha betydning på tre områder: Reklamegaver, salg av programmer og suvenirer på kulturarrangementer, og salg fra veldedige organisasjoner.
Kan gi høyere kvalitet
Dagens grense gjør at bedrifter fritt kan dele ut reklamegaver som nøkkelringer, kopper og T-skjorter uten å måtte beregne merverdiavgift – så lenge verdien ikke overstiger 100 kroner. Med den nye grensen vil bedriftene kunne dele ut gaver til en verdi av opptil 200 kroner uten avgift.
En stor aktør på markedet for reklamegaver, er GaveFabrikken AS. Daglig leder Cathinka Jareld Jørgensen forteller at for akkurat hennes virksomhet kommer nok ikke denne omleggingen til å bety så mye:
– Vår hovedvirksomhet er medarbeidergaver med julen som absolutt høydepunkt. Med levering av mer enn 1.000.000 julegaver totalt og en lederposisjon i Norge, er dette vår primære virksomhet. Men det er positivt at reglene gjør det mulig for norske bedrifter å levere bedre kvalitet, slik at også reklamegaver får mer karakter av noe virkelig brukbart, sier hun.
– Nye regler kan også reflektere en situasjon der prisene påvirkes av både inflasjon og en særlig økende etterspørsel etter mer bærekraftige gaveartikler. Vi kjenner igjen denne trenden fra markedet for medarbeidergaver, og vi vet derfor at bedre bærekraft og høyere kvalitet krever en investering. En heving av grensen vil gjøre det lettere å møte ønsket om forbedringer på dette området for alle norske bedrifter, sier Jørgensen videre.
Ikke akkurat «svenske tilstander»
Nå som Skattedirektoratet vil øke grensen i Norge til 200, kan det til sammenligning være nyttig å vite at Sverige en tilsvarende grense på 300 svenske kroner (rundt 306 norske), mens Danmark opererer med en grense på 100 danske kroner (ca. 155 norske).
Den foreslåtte doblingen er ifølge Skattedirektoratet «i all hovedsak en justering av hensyn til inflasjonen» siden 2010. Her kan vi føye til at ifølge Norges Banks priskalkulator tilsvarer 100 2010-kroner 140,72 2023-kroner, hvilket fremdeles vil være et godt stykke unna 200 kroner i 2024. Heller enn å tro at direktoratet har forregnet seg, velger vi å tolke dette som en indikasjon på at det fort kan gå noen år før denne grensen flyttes igjen.
Skattedirektoratet anslår at endringen kan gi et provenytap for staten på rundt 50 millioner kroner. De oppgir også at endringen neppe vil føre til økt produksjon av reklamemateriell eller ha betydelige miljømessige konsekvenser. Høringsfristen er satt til 10. desember 2024, og planen er altså at de nye reglene skal tre i kraft fra 1. januar 2025.