Ikke bare i Norge at rike misliker høyere skatt

En ny «kakseskatt» har gitt Massachusetts sårt tiltrengte inntekter, men mange rike har allerede respondert med å forlate delstaten. En akademisk studie tyder nå på at den samlede effekten av sketten kan bli negativ.

Hovedstad i delstaten Massachusetts er Boston, her representert ved ikoniske Massachusetts Baker Library/Bloomberg Center ved Harvard Business School.
Publisert Sist oppdatert

I november 2022 stemte befolkningen i den amerikanske delstaten Massachusetts ja til å øke skattene på inntekter over én million dollar.

Fra og med inntektsåret 2023 har innbyggere i denne inntektsklassen derfor betalt 9 prosent skatt istedenfor 5 prosent, og det har gitt anslagsvis halvannen milliard dollar til gratis skolelunsj, vedlikehold av infrastruktur, bygging av sykkelveier og forbedret studiefinansiering. Men ikke alle er like fornøyd. 

Mark Williams foreleser i finans ved Questrom School of Business ved Universitetet i Boston, og han har ledet en ni måneder lang kartlegging av alle som har flyttet ut av delstaten siden den nye skatten ble innført. Under et intervju på Bloomberg.tv nylig, kunne han fortelle at Massachusetts frem mot 2030 kan tape nær en milliard dollar i året på å ha innført denne skatten.

– Over halvparten av dem som flyttet fra Massachusetts, holdt seg i New England-området. Det var tre fellestrekk ved delstatene de flyttet til: 100 prosent av dem hadde lavere inntektsskatt, 100 prosent av dem hadde lavere boligpriser, og 100 prosent av dem hadde lavere kostnader på helsetjenester, sier han i intervjuet.

Williams understreket at økonomien i Massachusetts fremdeles er i god stand – delstaten nyter godt av gode lånebetingelser og lav arbeidsledighet – men han mente likevel at det kan være mørkere skyer på horisonten:

– Millionærskatten har på kort sikt økt skatteinntektene. Men jeg vil utfordre antagelsen om at dette vil være positivt på lang sikt. Heldigvis kommer det nye tall fra U.S.Census (USAs SSB, red, anm.). Mange akademikere kommer til å gjennomgå disse for å se om de kortsiktige fordelene vil utlignes av de langsiktige kostnadene og den påvirkningen det har på emigreringen, sier han videre.

Men Massachusetts er ikke den eneste delstaten som har tenkt tanken om å beskatte de rike hardere: California, Connecticut, Maine, New Jersey, New York og Washington D.C. har også innført kakseskatter i den senere tid..

Med norske briller kan det være verdt å merke seg at skatteøkningen i Massachusetts er lagt på inntekt – ikke på formue, som her hjemme – og at skattesatsen virker nesten latterlig lav. Det hører også med til historien at det finnes flere smutthull som gjøre det mulig å redusere effekten av skatten eller unngå den helt, avhengig av inntektsnivå. 

Powered by Labrador CMS