Global Entrepreneurship Monitor
Innovasjon Norges gründer-rapport er egentlig ingenting å rope hurra for
Med stor entusiasme meldte Innovasjon Norge at Global Entrepreneurship Monitor viser «rekordhøy entreprenørskapsaktivitet i Norge». Selve rapporten gir imidlertid liten grunn til å slippe jubelen løs.



Mandag sendte Innovasjon Norge ut en riktig så positiv pressemelding om rapporten Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Der er det gjort spørreundersøkelser i 51 land for å kunne sammenligne dem på ulike parametre rundt gründervirksomhet.
Også om denne saken:
Innovasjon Norge har, sammen med Handelshøgskolen Nord, finansiert den norske delen av rapporten. Det er naturlig at de vil fremheve det positive ved rapporten – alt som viser at de gjør en viktig jobb for norske oppstartsbedrifter.
Men i tillegg til gladnyhetene som ble trukket frem i mandagens pressemelding, viser rapporten også momenter som ikke er egnet til å skape hurra-stemning på gründermiljøenes vegne, og disse fortjener også å bli belyst.
Laber gründertrang
Det er nemlig ikke sånn at Norge bobler over av gründere. Riktignok svarer mer enn 6 av 10 nordmenn «ja» på at de «ser gode muligheter for å starte forretningsvirksomhet innenfor sitt fagfelt de kommende seks månedene».
Samtidig sier imidlertid færre enn ti prosent at ser for seg å gjøre nettopp det de nærmeste tre årene. Med en slik «fear of failure» havner nordmenn helt nede på 41.-plass av de 51 undersøkte landene. I gruppen av land som Norge sammenlignes med, kan faktisk bare Østerrike skilte med lavere gründertrang.
Norge er dessuten det landet i gruppen hvor gründeraktiviteten blant kvinner (målt mot menns) er minst, og nest minst blant alle de 51 undersøkte landene – kun slått av Armenia. Denne informasjonen fremkommer i stolpediagrammer som ikke er merket med konkrete tall, men det står i rapporten at dobbelt så mange norske menn starter virksomheter som kvinner.
Norges «Policy roadmap»:
Det finnes en hel drøss med andre størrelser og datapunkter i selve rapporten, og ingen skal si at Innovasjon Norge bløffer om funnene i rapporten fra GEM Consortium. Dette er en omfattende og grundig rapport med svært mye informasjon, og en pressemelding kan ikke snakke om alt mulig heller.
Men i rapportens oppsummering av de politiske forholdene i Norge må det, i lys av den norske debatten om formuesskatt, være lov å fremheve et par punkter som ikke ble nevnt i pressemeldingen: I kategorien «Ease of Access to Entrepreneurial Finance» får Norge – verdens rikeste land – vurderingen 3,9 av 10, som plasserer oss på 21.-plass av de 23 landene vi sammenlignes med.
Ytterligere to ting kan nevnes i samme åndedrag: I kategorien «Government Policy: Support and Relevance» får Norge bare 3.3 og havner på en 19.-plass, mens «Government Policy: Taxes and Bureaucracy» scores til 4.7, på 15.-plass. Her hører det med at en score under 5 regnes som «insufficient».
Men om vi er på jakt etter lyspunkter, slår rapporten fast at det er særlig ett område innenfor de politiske parameterne hvor Norge er blitt bedre det siste året (og kanskje er det litt ironisk at Innovasjon Norge ikke nevner akkurat dette punktet i sin pressemelding):
«Government Entrepreneurial Programmes» (som for eksempel... ja, Innovasjon Norge) får score 6.3, og havner som nr. 7 på listen!