Låneveksten til bedriftene bremser kraftig

CFO ringer sjeldnere til banken: Veksten i banklån til norske bedrifter er nesten halvert det siste året, viser nye tall fra Finanstilsynet.

Utlånsveksten til bedrifter er halvvert
Publisert

Finanstilsynet kom i dag med sin resultatrapport for finansforetak i første halvår. Tallene tyder på at norske bedrifter er mer forsiktige med å bruke kassekreditt og andre banklån. Økonomi24 har valgt ut et knippe tall som er mest relevante for bedriftsmarkedet:

Halvert vekst: Veksten i utlån til bedrifter var 4,6 prosent i første halvår 2024, mot 8,8 prosent ett år tidligere. 

Bedre lønnsomhet i bankene: Norske bankers samlede resultat før skatt var noe høyere i første halvår 2024 sammenlignet med samme periode året før, og tilsvarte 1,5 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital (GFK).

Bedre avkastning på EK: Egenkapitalavkastningen var 15,1 prosent for bankene samlet, mot 14,6 prosent ett år tidligere.

God kostnadskontroll: Bankenes totale driftskostnader var nær uendret fra året før, sett i forhold til forvaltningskapitalen. Lønnskostnadene har økt noe det siste året, mens øvrige driftskostnader sank.

Marginalt høyere tap: Samlede tap på utlån tilsvarte 0,12 prosent av gjennomsnittlig utlånsvolum mot 0,09 prosent i samme periode året før.

Mislighold øker: Betalingsmislighold over 90 dager økte fra 0,4 til 0,6 prosent av utlån.

Mer tap på leasing: Finansieringsforetak med leasing og bilfinansiering som kjernevirksomhet fikk et marginalt svakere resultat enn i tilsvarende periode i fjor. Det skyldes at bokførte tap mer enn doblet seg fra 174 millioner kroner i første halvår 2023 til 388 millioner kroner i år. 

Powered by Labrador CMS