Lavt sykefravær i regnskapsbransjen – tross alt

En fersk analyse fra Regnskap Norge viser at sykefraværet i regnskapsbransjen er vesentlig lavere enn gjennomsnittet for norsk arbeidsliv. Men innføringen av ny skattemelding har ikke hjulpet, mener Regnskap Norge-sjefen.

Rune Aale-Hansen, Regnskap Norge
Rune Aale-Hansen er adm. direktør i Regnskap Norge
Publisert Sist oppdatert

Sykefraværet er høyt og stigende i Norge: Gjennomsnittet for norsk arbeidsliv er et legemeldt fravær (langtidssykemelding) på hele 6 prosent. Fravær er ikke fraværende i  regnskapsbransjen heller – ifølge en ny analyse gjort av Regnskap Norge har det økt til 4,1 prosent. 

Selv om også dette er høyt, ligger det altså langt under gjennomsnittet.

– Det som er godt å konstatere er at det egenmeldte sykefraværet er lavt; både i regnskapsbransjen og for norsk næringsliv generelt. På vegne av regnskapsbransjen er det samtidig godt å kunne slå fast at sykefraværet er forholdsvis lavt sammenliknet med resten av arbeidslivet, sier Rune Aale-Hansen adm. direktør i Regnskap Norge:

Generelt er sykefraværet i regnskapsbransjen ganske stabilt, men det har økt de siste årene. 

– Som bak alle sykefraværstall er det nok også i regnskapsbransjen ulike årsaker til denne utviklingen. Et spesielt forhold som jeg likevel tror har gjort seg gjeldende som alvorlig stressfaktor, er den omfattende omstillingen Skatteetaten iverksatte med digital skattemelding, sier Aale-Hansen.

Gjennom to år har regnskapsbransjen, på vegne av store deler av næringslivet, vært nødt til å håndtere en omstilling som ikke har gått på skinner. Med faren for mulkt eller straffeskatt hengende over seg, har de hatt den alvorlige oppgaven med å levere kundenes skattemeldinger i tide. Dette er et ansvar som mange føler tyngende, tror Regnskap Norge-sjefen.

Det legemeldte sykefraværet stiger mindre i regnskapsbransjen enn i norsk næringsliv samlet sett.

– Dette har også Regnskap Norge brukt mye tid på. Takket være god dialog med Skatteetaten fikk vi innvilget utsatt innsending av skattemelding, men ikke automatisk av årsregnskap. Summen av dette har vært en ugrei byrde som bransjen har måttet bære, som har ført til merarbeid og overtid i en periode med allerede knappet tidsfrister. At noen er blitt utslitt av dette, har jeg stor forståelse for, sier Rune Aale-Hansen.

Powered by Labrador CMS