Lønnslagssjefen vil toppe laget
Lønn er den delen av regnskapsfaget som treffer flest personer direkte. Bente Sofie Larsen har lang erfaring på området, og nå har hun tatt initiativ til å styrke denne «disiplinen» både på ledelses- og grasrotnivå.
Lønn er noe alle yrkesaktive egentlig har et nært forhold til.
De bryr seg kanskje ikke så mye med det før lønna en dag plutselig uteblir eller det skjer noe feil, men da kan engasjementet bli desto større – fort.
Når vi legger til at regelverket er i stadig endring – og dessuten byr på utallige muligheter til å tråkke feil, med potensielt betydelige konsekvenser – virker det slett ikke urimelig å kalle lønnseksperter for «regnskapsområdets ekstremsportsutøvere».
Savnet nettverk – tok grep
Bente Sofie Larsen har femten års erfaring med lønn fra blant annet ECIT og Aider, og tidligere i år bestemte hun seg for å gjøre noe mer ut av sitt engasjement for denne regnskapsdisiplinen.
– Jeg savnet en arena hvor vi som jobber med lønn kunne bygge relasjoner, dele erfaringer og inspirere hverandre, så da startet jeg «Lønnslaget» som en respons på det. Det er et nettverk som er åpent for alle som jobber med eller er interessert i lønnsområdet, uavhengig av om de jobber in-house, i regnskapsbyrå, hos systemleverandører, eller i andre roller, forteller hun.
Nettverket startet som en privat LinkedIn-gruppe, og teller nå 390 medlemmer. Hun forteller at etterspørselen etter fysiske treff kom tidlig, så da det første nettverkstreffet ble arrangert i november, var det med over 70 påmeldte.
– Vi hadde inspirerende innlegg fra scenen, engasjerte diskusjoner og ikke minst magiske menneskemøter. Det er nettopp dette som gjør nettverk så verdifulle – de kobler oss sammen på en måte som ikke bare utvikler individet, men også løfter bransjen som helhet, sier Larsen.
Lokale lønnslag er allerede etablert; første treff ble avholdt i Trondheim tidlig i desember, og fra neste år skal dette settes enda mer i system. Målet er å etablere flere lokallag for å nå enda flere av Norges rundt 2 000 lønnsmedarbeidere.
Lederne skal med
Larsen har også etablert et eget nettverk for ledere på lønnsområdet. Her er fokuset strategisk, rettet mot organisering, utvikling og ledelse av lønnsområdet, og Regnskap Norge er blitt med som strategisk partner.
– Dette er et lukket nettverk hvor vi har invitert inn lederne på lønnsområdet i de største regnskapsforetak i Norge. Det er viktig å presisere at det kun er regnskapsbyråer med en tydelig nasjonal leder på lønn som har fått invitasjon til dette nettverket, sier hun.
Også her fant første samling sted i november, og det har allerede skapt gode diskusjoner rundt fremtidens kompetansebehov og nødvendige løft i bransjen.
For meg handler dette om å skape et fundament for fremtidens lønnsbransje
Bente Sofie Larsen,
Lønnslaget
– Jeg tror ledernettverket kan spille en sentral rolle i å drive utviklingen fremover. Teknologi, endringer i lovverk og økte krav fra kunder setter press på bransjen, og derfor må vi ta eierskap til vår egen utviklingsreise. Vi kan ikke vente på at systemleverandører eller eksterne aktører skal definere vår fremtid – den må vi skape selv, sammen, slår hun fast.
Strategiske muligheter
Byråbransjen har etter Larsens oppfatning lenge hatt store muligheter til å vokse på lønnsområdet, men hun mener at ingen helt har klart å ta de store stegene som må til for å bli definert som et tydelige «lønnshus» eller en selvskreven «lønnsleverandør».
– Dette potensialet kan kanskje utløses ved at vi står sammen som bransje og viser kompetansen vi faktisk har. Lønn representerer ofte den største kostnaden i regnskapet, samtidig som det handler om de viktigste ressursene i selskapet. Likevel blir dataene fra lønn tradisjonelt brukt altfor lite strategisk, sier hun.
Her mener hun at nettverk kan bidra: Hun tror på kraften i nettverk fordi hun ser hvordan de bygger bro mellom kompetanse, erfaring og ambisjoner. I den forstand blir nettverk ikke bare en møteplass, men katalysatorer for endring.
– Gode relasjoner gir oss muligheten til å utvikle oss faglig, dele beste praksis og løse utfordringer i fellesskap. Samtidig gir de oss et fellesskap som støtter, inspirerer og motiverer. For meg handler dette om å skape et fundament for fremtidens lønnsbransje, og det motiverer meg, slår hun fast.