Nær 4000 bedrifter gikk konkurs i 2024
I desember gikk 328 bedrifter konkurs, og dermed endte opptellingen for 2024 på 3954 bedriftskonkurser. Da er Norge for lengst tilbake på pre-pandemiske konkursnivåer, melder Fair Group.
Antallet konkurser i hele 2024 steg med fem prosent fra fjoråret, melder Fair Group i en pressemelding. Det betyr at konkursomfanget nå er tilbake på tilsvarende nivåer som før pandemien. I snitt gikk 16 bedrifter konkurs hver eneste virkedag i 2024. Totalt rammet konkursene i 2024 18 500 ansatte, og konkursbedriftene stod for en samlet omsetning på over 32 milliarder.
– I 2024 så vi det høyeste konkursomfanget på fem år, og vi har sett at stadig større bedrifter går konkurs. Økonomisk usikkerhet skaper betydelige utfordringer for mange norske bedrifter. Basert på inkassoutviklingen går vi inn i 2025 med usikkerhet, sier Christian Aandalen, adm. direktør i Fair Group.
Antall konkurser i 2024 er 13 prosent høyere enn 2019, og nesten 50 prosent høyere enn pandemiåret 2021. I gjennomsnitt ble 330 bedrifter sendt til skifteretten hver måned i 2024, og i ni av årets tolv måneder gikk mer enn 300 bedrifter konkurs. Værst var det i april, da 399 virksomheter måtte legge inn årene.
Desember-konkursene gjør at 1005 ansatte står overfor en usikker arbeidssituasjon og medfører en tapt totalomsetning på 2,9 milliarder.
Over 1000 konkurs i byggebransjen
– Året vil bli husket som svært krevende for byggebransjen, da mer enn tusen aktører ikke klarte å håndtere det vedvarende økonomiske presset. Høye materialkostnader og mangel på nye prosjekter har ført til at mange ble tvunget til å melde oppbud. Redningen kan komme når renten settes ned, men vi tror det vil ta tid før vi virkelig ser renteeffekten, sier Aandalen.
Som vanlig er det nemlig bygg- og anleggssektoren som er største bidragsyteren til konkursveksten: Hele 1074 bedrifter gikk konkurs. Det er seks prosent mer enn i 2023, da 1011 bedrifter i samme sektor måtte kaste inn håndkleet. Sektoren kjennetegnes av høy etableringstakt og strenge krav til garantier og likviditet.
I desember gikk 71 selskaper konkurs i byggebransjen. Det utgjør rundt en av fire konkurser i desember. Selv om boligmarkedet ennå er svakt, indikerer tall fra Boligprodusentene til bedring: I november ble det igangsatt 33 prosent flere boligprosjekter enn i november 2023.
Stadig større og mer alvorlige konkurser
Blant konkursene i 2024 var Agder Gruppen, som var en av landets største anleggsselskaper, Tellus Caravan og Fritid som drev med salg av bobiler, butikkjeden Teknikmagasinet, hydrogenselskapet Teco, båtselskapet Ahoy og solcelleprodusenten Norsun.
– Konkursene har vokst i både omfang og rekkevidde. Flere ansatte er blitt rammet, og vi har sett store virksomheter med milliardomsetning og lang historikk gå konkurs. Dette er spesielt alvorlig fordi store konkurser får stor effekt på ansatte, partnere, kunder og verdikjeder, sier Aandalen.
En undersøkelse gjennomført i desember av Bygghåndverk Norge, i samarbeid med Byggmesterforbundet, Malermestrenes Landsforbund og Norske Murmestres Landsforening, viser at hver tredje av deres medlemsbedrifter regner med inntil 25 prosent lavere omsetning i 2024.
– Bygg- og anleggssektoren er historisk sett den største enkeltbransjen i konkursstatistikken. Mange bedriftseiere i sektoren har lenge følt på usikkerheten, og ser trolig med stor bekymring på hva 2025 vil bringe. Vi forventer at konkurstakten fortsetter å holde seg på et høyt nivå, og tror første kvartal 2025 vil bli svært utfordrende, sier Aandalen.