Ni av ti økonomistudenter går til privat sektor

BIs arbeidsmarkedsundersøkelse for 2025 viser at 95 prosent av økonomistudenter med masterutdanning har fått jobb i privat sektor seks måneder etter utdeling av vitnemål.

Undersøkelsen viser at BI-studenter klarer seg veldig bra i konkurranse med andre utdanningsinstitusjoner og at de er svært ettertraktet, sier Karen Spens, rektor ved Handelshøyskolen BI.
Publisert

Selskaper innen bank-, finans- og forsikring ansetter sammen konsulentbransjen flest BI-studenter, etterfulgt av økonomi og revisjonsselskaper.

– BIs tette bånd og samarbeid med næringslivet er en av suksessfaktorene for at utdanningsprogrammene våre gjenspeiler kompetanse det er stort behov for når studentene skal ut i arbeidslivet. Undersøkelsen viser at BI-studenter klarer seg veldig bra i konkurranse med andre utdanningsinstitusjoner og at de er svært ettertraktet, sier Karen Spens, rektor ved Handelshøyskolen BI i en pressemelding.

Totalt var 91 prosent av alle masterstudenter i arbeid seks måneder etter graduering, sammenlignet med 92 prosent året før. Så mange som 82 prosent av masterstudentene hadde fått tilbud om jobb allerede før de var ferdige med studiene.

Blant BIs siviløkonomer, som er den største studentgruppen i undersøkelsen, er 96 prosent i jobb seks måneder etter endt utdanning, uendret fra året før.

KPMG største arbeidsgiver

Konsulenthuset KPMG er største arbeidsgiver for nyutdannede masterstudenter, etterfulgt av revisjon-og rådgivningsselskapet BDO. Leder for people and culture i KPMG, Elise Langerød Driespong, er svært fornøyde med at de er en attraktiv arbeidsgiver for BI-studenter og mener KPMG på mange måter blir en videreføring av utdannelsen der man får prøvd ut teori i reelle kundeprosjekter.

– I KPMG starter man sammen med mange andre nyutdannede, og får mye kursing og opplæring i arbeidstiden. Det gir viktig trygghet i overgangen til arbeidslivet. De første årene hos oss byr på bratt læringskurve og muligheten til å teste seg selv på flere områder, og dermed finne ut mer om hva man har mest lyst til å jobbe med. Det vet vi at mange unge setter pris på, sier Driespong.

Kombinerer jobb med studier

Totalt svarer 83 prosent av masterstudentene i undersøkeselen sier at de har hatt en deltidsjobb ved siden av studiene, og over halvparten har gjennomført internship i løpet av studietiden på BI.

BI tilbyr internship gjennom en rekke samarbeidspartnere som valgkurs på både bachelor og masternivå, som innebærer at studenter får studiepoeng samtidig som de skaffer seg arbeidserfaring.

– Studentene får anledning til å bruke teorier og modeller de har lært til å løse konkrete arbeidsoppgaver i en bedrift, og dermed oppleve relevansen av utdanningen de tar. Samtidig skaffer de seg verdifull erfaring og kontaktnettverk de får stor nytte av når de skal starte en karriere etter studiene, sier Spens.

Over halvparten av studentene i undersøkelsen sier at de har vært i direkte kontakt med selskaper i jobbsøkerprosessen og 20 prosent svarer at de har arbeidet hos selskapet de søkte hos tidligere.

– BI-studenter har viktig og etterspurt kompetanse. Jeg synes den typiske masterstudenten fra BI er fremtidsrettet og godt påkoblet næringslivets behov. I løpet av en mastergrad har de ofte fått både relevant teoretisk og praktisk kunnskap, og det er en kombinasjon vi ser etter når vi rekrutterer, sier Driespong.

Lønnsvekst

Gjennomsnittlig lønn for nyansatte BI-studenter med mastergrad økte med 4,3 prosent, fra 573.000 til 598.000. For bachelorstudenter økte gjennomsnittslønnen med 3,3 prosent til 492.000, sammenlignet med 476.000 året før.

Fakta om undersøkelsen

  • Handelshøyskolen BIs arbeidsmarkedsundersøkelse (AMU) gjennomføres hvert år.
  • I år ble undersøkelsen sendt til 3.066 studenter. 694 svarte, tilsvarende 26 prosent av mottakerne.
  • 95 prosent av studenter mener et vennlig arbeidsmiljø er en viktig eller svært viktig faktor når de ser etter jobb.
  • Over 96 prosent mener spennende arbeidsoppgaver og muligheter for personlig og profesjonell utvikling er viktig eller svært viktig.
  • 90 prosent mener lønn er viktig eller svært viktig.

 

Powered by Labrador CMS