Noen store bevegelser blant de ti største aktørene i den norske regnskapsbransjen
Jada, det var Aider som vokste mest i fjor, men View tok en sterk andreplass i vekstkappløpet. Her finner du appen som gir deg full anledning til å sammenligne utviklingen i landets ti største regnskapsforetak fra 2020.
Regnskap Norge er ute med sin oppsummering av 2023-tallene for regnskapsbransjens ti største aktører, og den viser med all mulig tydelighet at det foregår store bevegelser i dette markedet. (Hvis du vil se hvor store bevegelser – og for hvem – bør du prøve appen vår litt lenger nede i artikkelen til å dykke dypere i tallene.)
For det første har de 10 største økt sin samlede markedsandel fra 32,2 prosent til 34,4 – i seg selv en økning på 6,8 prosent – og deres samlede omsetning passerte i fjor 8 milliarder kroner, opp 18,3 prosent. Samtidig skjøt antall ansatte i været, fra 5.805 til 6.766, opp 16,6 prosent.
Vekst og stillstand
For bare å ta den først: Det er naturligvis Aider som øker mest, uansett hvordan vi måler det.
De gikk fra 2,9 til 4,5 prosents markedsandel, fra 617 millioner til 1,05 milliarder i omsetning, fra 541 til 884 ansatte – og fra femte- til tredjeplass på topp 10-listen målt etter omsetning. Skulle vi målt veksten fra 2020-tallene (som du kan gjøre i verktøyet lenger nede), er fremgangen enda mer dominerende.
Den nest største veksten kommer i View Group. De økte markedsandelen fra 1,6 til 1,9 prosent, omsetningen fra 334 millioner til 430, og staben fra 270 til 350 – sistnevnte en vekst på 29,63 prosent.
Alt dette er vel å merke bare den norske delen av selskapets omsetning. Samlet sett sikter selskapet faktisk mot en topplinje på 1,1 milliarder kroner for 2024, etter å ha ekspandert til Sverige, Finland og UK de siste årene.
Franchisekjeden Saga KL vokste også bra fra 2022 til 2023, og dermed har de klatret forbi både ØkoRåd og Accountor på Topp 10-lista.
De har tidligere meldt om ni nye franchisemedlemmer i løpet av fjoråret, og dermed har topplinjen gått fra 462 til 559 millioner kroner – tilsvarende en økning på 21 prosent. Når medlemsselskapene hadde 74 flere ansatte ved utløpet av 2023 enn 2022, er veksten i «headcount» også pyntelige 17,7 prosent.
Helt øverst på lista over de 10 største finner vi fremdeles Azets, men selv om de økte sin omsetning med nær 100 millioner kroner fra 2022 til 2023, mister de fremdeles markedsandel – uten at det ser ut til å bekymre Azets-sjef Runar Leite så veldig mye:
– Vi er stolte av vår sterke markedsposisjon og den tilliten våre kunder viser oss som Norges største leverandør av lønns- og regnskapstjenester. Vi ser at bransjen vokser og konkurransen øker, og det gjør oss bare enda mer skjerpet. Vi opplever en positiv utvikling i Norge, og vi har fokus på kontinuerlig innovasjon for å møte kundenes behov. Vi lanserer nå blant annet nå Azets Complete, et nytt og fremtidsrettet skybasert lønnssystem, sier han til Økonomi24.
Andre grep i lista
Det ligger et betydelig arbeid bak Regnskap Norges topp 10-liste. Den skal ha tunga rett i munnen som skal avgjøre om og når fusjoner og oppkjøp skal regnes med i tallene for de heleide – ikke minst når tallene skal strekke seg tilbake i tid. Videre skal det vurderes når innmeldinger av franchisetagere skal medregnes i de konseptene, og arbeidet med å få dette rett har nok krevd sitt.
De som kjenner topplista godt, vil kanskje legge merke til at Regnskap Norge i år har gjort en klargjørende og viktig endring: Tidligere sto regnskapsvirksomheten til alle Sparebank 1-aktørene oppført som én samlet enhet i lista.
I år har man tatt konsekvensen av at disse er en annen type entitet enn de andre aktørene på topp 10-listen, og etter å ha splittet dem opp er det da bare to bank-tilknyttede aktører igjen på listen: Regnskapshuset SMN AS og Sparebank 1 SR-Bank Forretningspartner AS.
Konsolideringen vil fortsette
– Topp 10-listen viser helt utvetydig at konsolideringen fortsetter, og det er ikke overraskende når vi ser det i lys av de regulatoriske kravene som bransjen møter, og det dertil hørende behov for kompetanse, innsikt og kvalitetsstyring, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge til Økonomi24.
– Jeg tror også at dette vil fortsette, og det gjenspeiler seg til en viss grad når vi se omsetningsveksten siste år: De ti største foretakene på listen har i snitt økt omsetningen med 18 prosent, mens regnskapsbransjen samlet sett «bare» har vokst 10 prosent, fortsetter han.
Andre undersøkelser som Regnskap Norge har gjort, viser at lokal tilstedeværelse fortsatt er viktig for mange oppdragsgiverne. Dette ser det ut til at de store har funnet det verdt å ivareta, ettersom de beholder lokale kontorer i forbindelse med oppkjøp og fusjoner – og Aale-Hansen mener det er en god løsning for alle parter.
– Selv om det jevnlig etableres nye, små foretak, ser vi at det totale antallet godkjente regnskapsforetak går ned. Jeg tror vi vil se fortsatt konsolidering i bransjen, selv om jeg er usikker på tempoet, sier han.
Enklere å se utviklingen
Regnskap Norge har uansett gjort et glimrende stykke arbeid. Vi har bygget videre på dette og satt tallene inn i et verktøy vi selv har utviklet – etter vårt skjønn gjør dette det enklere å se utviklingen i flere selskaper opp mot hverandre (bruksanvisning under grafen, om nødvendig):
Sammenligning av regnskapsforetak
Velg år:
Velg parametre:
Velg selskaper:
Linjetyper:
Ansatte: — — —