Norsk gründer utfordrer Microsoft

At Microsoft Power BI har et fast grep om markedet for business intelligence-verktøy, hindrer ikke den norske gründeren Jarle Strand fra å utfordre giganten med sin løsning, Ardello.

Jarle Strand i Ardello utfordrer Microsofts Power BI
Publisert Sist oppdatert

Nykommeren heter Ardello og gründer er Jarle Strand, som har lang fartstid både innen ledelsesrådgivning, økonomistyring og IKT. Strand har lang erfaring med datavarehus og rapporteringsløsninger.

– Det korteste svaret på hvorfor Ardello ser dagens lys, er at de eksisterende rapporteringsløsningene ikke leverer god nok ytelse, er for dyre å utvikle og vedlikeholde, og endrede forutsetninger krever for mye tilpasning og dårlig støtte for hierarkier i datasettene.

Strand mener at en hovedutfordring med Power BI er at løsningen ikke støtter gode modeller for utvikling og vedlikehold av en BI plattform, og at Power BI ikke håndterer store datamengder effektivt. Når flere brukere jobber samtidig, eller når transaksjonsmengden blir moderat, blir systemet tregt og brukerne frustrerer over å vente på analysene. 

Brukernes frustrasjoner

– Power BI og andre løsninger har en overhead når det kommer til å hente data fra datavarehuset og produsere rapporter. Det går ofte greit når én person jobber i løsningen, men med mange brukere går ytelsen drastisk ned. Kjernen av Power BI ble opprinnelig utviklet som et Excel-tillegg, og selv om det har utviklet seg til en BI-løsning, er den bakenforliggende teknologien fortsatt mest egnet for mindre og moderate datamengder, påpeker han.

– En annen utfordring brukerne møter, er knyttet til datamodelleringen. Power BI mangler støtte for en datamodell som kan brukes på tvers av rapporter. Hvis du gjør en endring i én rapport, må du ofte oppdatere alle rapportene manuelt. Dette er tidkrevende og ofte en kilde til feil i rapportene, når en bedrift har titalls eller hundretalls rapporter blir det også svært kostbart, forklarer Ardello-gründeren.

Brukerne får raske responstider, selv med mange samtidige spørringer, noe som er en stor forbedring fra Power BI.

Jarle Strand, Ardello

Han mener også at Power BI har dårlig støtte for hierarkier, noe som er avgjørende i finansiell rapportering: Hierarkier som kontoplaner, lokasjoner og produktkategorier er viktige i økonomiske rapporter, men ifølge Strand støtter Power BI dette lite effektivt.

En ny løsning – bedre ytelse og skalerbarhet

Ardello har utviklet en helt ny analytisk motor og rapportgenerator som løser mange av disse frustrasjonene. Hans løsning er bygget for å støtte hierarkier og store datamengder fra start, uten behov for kompliserte og tidkrevende tilpasninger.

– Vår løsning gir først og fremst en helt annen ytelse. Brukerne får raske responstider, selv med mange samtidige spørringer, noe som er en stor forbedring fra Power BI, sier han. 

Den nye løsningen tilbyr også automatisk støtte for hierarkier og skille mellom rapportlag og datamodell Dette betyr at store forandringer i data kan gjøres uten at rapportene trenger oppdateres, noe som sparer tid og ressurser. 

Klar til å utfordre

Gründeren er klar over at det vil ta tid å etablere sin løsning som en reell utfordrer til Power BI, men han er trygg på at det er et stort marked for programvaren hans.

– Vårt første markedssegment er programvarebedrifter som ønsker å tilby kraftig analysemuligheter i programmet sitt. I dag må de velge mellom dårlige løsninger basert på «vanlige» databasemotorer, eller svært kostbare skyløsninger. Våre kunder vil kunne tilby sine kunder igjen avansert analyse, eller til og med fullverdige BI løsninger/datavarehus, alt til en svært konkurransedyktig pris, sier han.

På sikt ønsker Ardello å videreutvikle løsningen og lansere den som en fullverdig BI løsning. Det er først da at konkurransen mot Microsoft kanskje begynner å bli litt reell, sier Strand med et lite smil.

Mindre bedrifter har ofte ikke råd til store, skreddersydde løsninger, men de trenger likevel kraftige analyseverktøy. Ardello har planer for å kunne tilby en løsning med avansert business intelligence tilgjengelig for dem med et mer fornuftig kostnadsnivå, sier han.

Han peker også på at mange større selskaper sliter med ineffektivitet og høye kostnader knyttet til Power BI. 

– De store selskapene vil kunne dra nytte av både kostnadsbesparelser og bedre ytelse med Ardellos løsning, spesielt når det gjelder videreutvikling og vedlikehold av løsningen.

Powered by Labrador CMS