Norsk versjon av europeiske bærekraftsstandarder tilgjengelig
Finansdepartementet har nylig publisert en foreløpig norsk oversettelse av de europeiske bærekraftsstandardene (ESRS). Regnskap Norge står klar for å samle og videreformidle eventuelle forbedringsforslag til regjeringen.
ESRS – European Sustainability Reporting Standard – er utviklet for å bidra til bedre og mer enhetlig bærekraftsrapportering i tråd med EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Direktivet skal sikre at det finnes sammenlignbar, pålitelig og lett tilgjengelig informasjon som er relevant når det skal gjøres beslutninger om ulike bærekraftsrisikoer selskaper møter. Det bidrar også til å kunne si noe om hvordan selskapene påvirker mennesker og miljø.
Foreløpig versjon
Nå har Finansdepartementet publisert en foreløpig norsk oversettelse av ESRS, som kan benyttes frem til det foreligger en offisiell versjon. Regnskap Norge har allerede gitt sine innspill til forbedringer i oversettelsen, og Sara Wilsgaard, fagansvarlig bærekraft i Regnskap Norge, kan fortelle at flere av disse allerede er tatt til følge.
– Vi mottar gjerne tilbakemeldinger på eventuelle feil man måtte finne i oversettelsen. Disse vil vi da videreformidle til myndighetene, sier hun.
De siste endringene i regnskapsloven skjer som følge av implementeringen av CSRD i Norge, og den trinnvise innføringen er allerede i gang fra inneværende regnskapsår.
Aktuelt for flere enn før
Flere virksomheter enn før må nå rapportere på bærekraftsforhold. Det kan blant annet få betydning for flere av regnskapsforetakenes kunder, selv om rapportering etter ESRS i all hovedsak gjelder store selskaper og børsnoterte små og mellomstore bedrifter i Norge.
Selskaper som må utarbeide en bærekraftsrapport, skal gi informasjon som viser hvordan de påvirker bærekraftsforhold og hvordan disse forholdene påvirker selskapets utvikling, status og resultater. Dette kalles dobbel vesentlighet, der man ser både på risikoen for selskapet og selskapets påvirkning på omverdenen.
For å avgjøre hva som skal være med i rapporteringen, må selskapet vurdere hvilken informasjon som er vesentlig for interessentene. I regnskapsførernes tilfelle betyr det at de må tilegne seg kunnskap om ESRS for å kunne bistå sine kunder i prosessen med å oppfylle de nye kravene, enten de trenger hjelp til vesentlighetsvurderinger, utforming av rapporter, klimaregnskap eller annen rådgivning.
Finansdepartementet har utviklet en samleside om bærekraftsrapportering som kan være nyttig i så måte.