Revisorbyttene 2023-2024:

PwC og Deloitte tar flest, EY og KPMG mister mest

EY har mistet flere store og mellomstore kunder det siste året, og det er PwC som plukker opp de fleste av dem. Deloitte har også forsynt seg godt blant de store, mens BDO vokser mest på de små.

Hvem blant de fem store – om noen – skal du velge? Dette uttrekket av vår mer detaljerte oversikt gir en pekepinn om den innbyrdes kampen som utspiller seg mellom disse revisjonskjempene her til lands.
Publisert Sist oppdatert

– Dette verktøyet fanger opp informasjon som for oss er både nyttig og verdifull, og i PwC tar vi dette som en bekreftelse på strategien vi har jobbet målrettet etter gjennom de siste 15 årene. 

Det sier Eli Moe-Helgesen om revisorbytte-appen som Økonomi24.com har laget. Hun er partner, statsautorisert revisor og leder for revisjonsvirksomheten i PwC. 

– Vi ønsker å være tett på næringslivet i Norge, og det handler langt på vei om å være synlig tilstede på mange steder i landet. Men vi har også hatt et klart siktemål om å styrke posisjonen vår i toppsegmentet. Derfor er det spesielt hyggelig å se gode resultater i begge ender av skalaen, fortsetter hun.

Knallhard kamp mellom fem tungvektere

I Norge står fem store revisjonsselskaper – BDO, Deloitte, EY, KPMG og PwC, for å ta dem i alfabetisk rekkefølge – for noe sånt som 80 prosent av markedet. Og den klart største prestisjen ligger i å betjene de største kundene og ha de største revisjonsoppdragene. 

Det er derfor det også er disse oppdragene selskapene setter mest ressurser inn på å vinne, og vår kartlegging viser at det har vært store bevegelser i dette markedet det siste året.

Vi har lagt til grunn regnskapslovens nye terskler for selskapsstørrelse, og når vi her fokuserer på de aller største selskapene, ser vi at det er PwC som har plukket klart flest fra konkurrentene: 34 kunder, hvorav 20 bare fra EY. 

Tall og detaljer om disse bevegelsene kan du selv se nærmere på i denne appen (saken fortsetter under den), mens du kan grave mer i en egen app i en artikkel som vi la ut tidligere denne uken.

Revisorbytter blant de fem største

Revisorbytter blant de fem største

Kjedelig for EY

Det er ikke bare antallet som må gjøre dette er kjedelig for EY: I den lange rekken av selskaper som har meldt overgang til PwC finner vi aktører som TV2, ECIT, Siemens, Torghatten Nord og RiksTV, for å nevne noen av de største. «Avskallingen» ser dermed  ikke så hyggelig ut for EY. 

EY har takket nei til å kommentere tallene.

Hyggelig har det nok heller ikke vært for EY å miste kunder til KPMG og Deloitte. Internasjonalt har KPMG vunnet revisjonsoppdraget for det østerrikske olje-, gass- og petrokjemiselskapet OMV, men det smerter nok mer at KPMG også har tatt oppdrag for hjemlige storaktører som Bankenes Sikringsfond og Oslo Børs.

Merk at noen av selskapene i dette segmentet kan være underlagt såkalt «firmarotasjon». Selskaper (børsnoterte foretak, banker, kreditt- og forsikringsforetak) omfattes nemlig av en lov som pålegger dem å skifte revisor jevnlig. 

EY har tradisjonelt hatt en veldig sterk posisjon i dette segmentet, og det kan være at noen av disse selskapene har tenkt fremover og valgt å bytte revisor før de strengt tatt må – med tanke om at de da kanskje kan velge friere mellom de dyktigste ressursene hos revisjonsforetakene de realistisk kan rotere til. Dette har vår undersøkelse denne gang ikke kunnet gå inn på.

Fornøyd Deloitte

Rent tallmessig sett står Deloitte ikke tilbake for det PwC har vunnet av «ny business». De har loppet EY for oppdrag som Posten Bring, AtB (tidligere Trøndelag kollektivtrafikk) og Kommunalbanken. 

Charlotte F. Gundhus, Senior Manager Brand, Communications & Marketing i Deloitte Norge vil ikke kommentere tallene direkte, men lar det skinne gjennom at selskapet er godt fornøyd med utviklingen den seneste tiden:

– Generelt kan jeg si at vi i Deloitte opplever at vi lykkes godt i markedet og har god kundetilfredshet, sier Gundhus.

Tallmaterialet viser at også BDO har netto frafall av store og mellomstore foretak, men veldig mange av disse er selskaper i Bertel O. Steen-konsernet (som står midt i en stor omstilling og ganske nylig fikk ny CFO), hvor PwC nå har overtatt revisjonsoppdraget. Dermed fremstår kanskje ikke bredden av tapte, store revisjonsoppdrag som like ubehagelig for BDO som den må gjøre for EY. På bilfronten kan BDO dessuten trøste seg med at de har vunnet Toyota Norge.

Noen av selskapene vi finner i kategorien for mellomstore foretak, er med på lasset fra større oppdragsovertagelser (som for eksempel ECIT og Torghatten), men det gjelder langt fra alle de 27 mellomstore kundene som PwC har tatt fra EY.

PwC tar mellomstore også

Moe-Helgesen mener dette er et utslag av PwCs langsiktige plan, som har handlet om å rekruttere de riktige folkene og trene dem på de riktige kundene. Hun fremholder at det, over tid, vil det hjelpe dem til å bli faglig sterke og utvikle andre ferdigheter som de kan tilpasse kunder i alle segmenter av markedet.

– Det handler om å levere kvalitet hele veien og bygge sten på sten – og aldri kompromisse på kvalitet. Disse tallene er en klar indikasjon på at vi er kommet dit hvor vi virkelig vinner de store kundene, sier hun.

Det er nemlig ikke bare EY PwC plukker kunder fra: De har tatt 31 mellomstore kunder fra BDO, ikke minst Bertel O. Steen-selskapene, men også selskaper som Try, Snap Drive, Viking Outdoor Footwear og Pearl Norge, og mange av disse er nok selskaper som BDO gjerne skulle ha beholdt.

Ser vi store og mellomstore foretak under ett, er det bare PwC og Deloitte som har netto tilvekst målt i antall selskaper de har tatt fra de andre store – men det er altså EY og BDO som mister flest. Faktisk er det bare i kategorien for små selskaper at EY kan vise til netto tilvekst. Der hjelper det for eksempel at de har overtatt Deloittes revisjonsoppdrag for Polaris-gruppen og elektrokonsernet Konstel, som begge har flere datterselskaper i denne kategorien.

…men det er flere aktører med i kampen

Det hører naturligvis med til historien at markedet for revisjonstjenester ikke er avgrenset til bare disse fem aktørene – til sammen inngår det rundt 400 revisjonsselskaper i denne «bytteoversikten», og flere av dem er nok veldig fornøyd hver gang de kan kapre en kunde fra en av de fem store.

Det fremgår ikke av tabellene i denne artikkelen (som fokuserer på bytter mellom de fem store revisorselskapene), men samlet sett er det ikke til å komme fra at det er BDO tallene ser verst ut for. De som graver litt i vår mer detaljerte oversikt vil se at BDO samlet sett har tatt 1.426 kunder (hvorav 648 ikke hadde revisor før) i perioden, men de mistet samtidig 2.385 (hvorav 1045 som nå står uten).

Den samme oversikten viser at Deloitte har vunnet 1.064 kunder og mistet 944, at EY har vunnet 796 og mistet 946, mens KPMG har tatt 459 og mistet 833. PwC har på sin side tatt 1.008 og mistet 905. Også i denne (over)forenklede oversikten er det bare Deloitte og PwC som netto går i pluss – henholdsvis 120 og 103. Tallene blir større om vi inkluderer bytter til og fra andre revisorer enn de fem store, men de forrykker likevel ikke totalinntrykket av konkurransen dem imellom.

KPMG har ikke besvart Økonomi24s henvendelser, og grunnet ferieavvikling har BDO ikke hatt anledning til å kommentere tallene i detalj.

Powered by Labrador CMS