PwC-partner: Klimaomstilling er krevende, men lønnsomt

I en ny veiledning fra Skift gir PwC en oppskrift på klimaomstilling i bedriften. Dette sier en av forfatterne om hindringer og sukesskriterier.

Hanne Løvstad er partner og leder for bærekraft i PwC. Nå er hun en av medforfatterne bak Skifts veiledning til klimaomstilling
Publisert

Skift er et næringslivsdrevet klimainitiativ. Deres overordnede mål er å akselerere overgangen til nullutslippsamfunnet, slik at Norge og norsk næringsliv når klimamålene om 55 prosent utslippskutt innen 2030 – i tråd med Parisavtalen.

Nylig kom Skift med en veiledning til klimaomstilling, laget av PwC. Økonomi24 snakket med Hanne Løvstad, partner og leder for bærekraft i PwC, om hva som står i veien og hva som skal til for å lykkes med klimaomstilling.

– Det er ikke uvanlig at ledelsen ønsker en ambisiøs omstillingsplan uten å helt forstå hvor ressurskrevende arbeidet kan være, sier Løvstad. Etter at planen er lagt frem, kan det oppstå utfordringer med å få hele ledelsen med på laget, spesielt når det kommer til kostnader og behov for ekstra arbeidskraft. 

Et spørsmål om forankring og ressurser

– Hvor er et godt sted å starte?

– Hvis ikke alle i ledelsen er om bord, blir det vanskelig å drive gjennom nødvendige endringer. Først da kan klimaomstilling bli en strategisk beslutning, og ikke bare et korrigerende miljøtiltak. 

Løvstad er rask med å minne om at bedriften er mer enn toppledelsen. Intern forankring og kommunikasjon er avgjørende. Det handler om å skape en felles forståelse og eierskap til omstillingsarbeidet. Dette kan gjøres gjennom turnévirksomhet til selskapets kontorer, workshops og åpne diskusjoner, foreslår hun.

– Og det som er strategiske beslutninger forutsetter at bedriften virkelig setter av tid og ressurser til gjennomføring. Uten ekte forankring og faktisk innsats, viser du verken til medarbeidere eller omverden at dette er viktig for dere. 

Må se lengre enn egen fabrikkpipe

Med omverden mener hun blant annet leverandører og kunder. Skal selskapet lykkes, må de fleste se lengre enn til egen fabrikkpipe. Industrisamarbeid, både innenfor og utenfor egen bransje, bidrar til å sikre riktige rammebetingelser og virkemidler.

– Vi er alle en del av en større verdikjede. Hvis ikke underleverandørene dine også gjør sin del, kan det begrense hvor langt du kommer med egne tiltak. Derfor er samarbeid og dialog så viktig, forklarer Løvstad.

I tillegg er det noen byggeklosser som må være på plass, sier hun:

– Mange bedrifter sliter med å få tak i nøyaktige og pålitelige data, noe som kan hindre effektive tiltak. Gode data er en forutsetning for å vite hvilke tiltak som gir mest effekt. Mangel på gode data, derimot, kan føre til usikkerhet rundt investeringer og hvilke reduksjonstiltak som faktisk er verdt innsatsen.

Å følge med på et skiftende regulatorisk landskap kan også være krevende. 

– Med nye lover og reguleringer som stadig kommer på banen, kan det være vanskelig å holde oversikt. Dette gjør det også utfordrende å sikre at alle ansatte er oppdatert og følger gjeldende krav, sier Løvstad.

Unngå investeringer som låser dere til høye utslipp

– Når du sier at klimaomstilling må integreres i selskapets overordnede strategi, hva mener du i praksis? 

– Når klimaomstilling blir en del av strategien, må vi løfte blikket. Det handler for eksempel om å unngå investeringer som låser oss til høye utslipp i fremtiden. Vi må tenke langsiktig og vurdere de fremtidige konsekvensene av dagens beslutninger. 

Hun sier at en realitetsorientering for økonomisjefer er om klimaomstilling blir en del av i økonomiske planer og budsjetter.

– Økonomiavdelingen spiller en sentral rolle. Det er dere som kan sette av ressurser, analysere kostnader og fordeler ved ulike tiltak, og sikre at investeringene er i tråd med selskapets langsiktige mål, understreker Løvstad.

Indirekte gevinster ved å satse på klimaomstilling

Hun sier at det handler om å se mulighetene i utfordringene. De bedriftene som tar klimaomstillingen på alvor nå, vil være de som leder an i fremtidens næringsliv:

– Det er mange gevinster som de proaktive vil høste. Investorer vurderer oftere og grundigere bærekraften før de investerer. Fremtidens arbeidstakere er mer opptatt av at bedriften skal ha en hensikt som er til nytte for planeten. Det blir enklere å oppfylle stadig mer omfattende regelverk. Og den som tar dette på alvor styrker omdømmet sitt, sier hun. 

Powered by Labrador CMS