Skattedirektoratet klargjør reglene for MVA ved viderefakturering

Skattedirektoratet har kommet med en etterlengtet avklaring om når viderefakturering utløser ny merverdiavgift. Denne er viktig for alle som jobber med fellesanskaffelser i et sameie, konsern eller organisasjonssamvirke.

Når skal kostnader bare fordeles, og når må det beregnes mva? Det er en problemstilling som Skattedirektoratet nå har gjort en prinsipputtalelse på.
Publisert

Det er en klassisk situasjon: Et selskap i et fellesskap kjøper inn tjenester eller varer som skal brukes av flere. Spørsmålet er om kostnaden bare skal fordeles, eller om det skal beregnes ny merverdiavgift når beløpet sendes videre til de andre deltakerne.

Skattedirektoratet sier i sin nye prinsipputtalelse at dette er et område hvor mange gjør feil, og det er derfor de har lagt fram disse nye retningslinjene for å skille mellom viderefakturering og ren kostnadsdeling.

Dette må du se etter

Hovedregelen er enkel: Det avgjørende er om innkjøperen har opptrådt som selger overfor de andre i fellesskapet. Her er de viktigste momentene du må vurdere for å avklare om så er tilfellet:

  1. Selgeransvar: Har innkjøperen påtatt seg et ansvar for leveransen overfor de andre? Dette er ofte det mest sentrale vurderingsmomentet.

  2. Påslag: Er det lagt på et påslag når kostnaden sendes videre? Dette kan være en indikasjon på at det foreligger et selgeransvar, men det er ikke et absolutt krav.

  3. Avtaleforhold: Hvordan er de formelle avtalene utformet? Hvem står som kjøper i fakturaen fra leverandøren?

Skattedirektoratet skiller mellom tre hovedsituasjoner:

1. Viderefakturering

Dette er tilfellene hvor innkjøperen reelt sett opptrer som selger. Da skal det:

  • Utstedes salgsdokument

  • Beregnes merverdiavgift (hvis virksomheten er avgiftspliktig)

  • Følges vanlige bokføringsregler

2. Kostnadsdeling

Dette gjelder ved rene fellesanskaffelser hvor kostnadene bare skal fordeles:

  • Ingen ny merverdiavgift

  • Må følge dokumentasjonskravene i USKD-2015-7

  • Typisk for driftsmidler i sameie eller felles driftskostnader

3. Utlegg

Når en part bare betaler på vegne av andre:

  • Ingen ny avgift

  • Den som faktisk er kjøper må stå i fakturaen

  • Betalingen er bare en utleggsrefusjon

Særlig om konserner

Konserner representerer en særlig utfordring i MVA-sammenheng. Skattedirektoratet understreker at hvert selskap i et konsern må behandles som et selvstendig rettssubjekt når det gjelder merverdiavgift. 

Et vanlig scenario er at det mangler skriftlige avtaler mellom konsernselskapene, men dette utelukker ikke automatisk at det foreligger omsetning. 

Interessant nok påpeker direktoratet også at fravær av påslag på viderefaktureringer ikke nødvendigvis betyr at det ikke foreligger omsetning – dette kan like gjerne skyldes interessefellesskapet mellom selskapene som at det ikke foreligger et reelt selgeransvar.

Praktiske råd

For å unngå feil på dette området er det altså flere ting du må passe på. Det er særlig viktig at du dokumenterer grunnlaget for din vurdering av hvorvidt det foreligger omsetning. I denne vurderingen står selgeransvaret sentralt, og det krever spesiell oppmerksomhet. 

I tillegg må du sørge for at både fakturaer og avtaler er korrekt utformet. Situasjoner rundt viderefakturering kan ofte være komplekse, og ved tvil kan det være en billig investering å søke profesjonell bistand for å sikre korrekt håndtering.

Powered by Labrador CMS