Slik har Kravia gjenoppfunnet inkasso for regnskapsbransjen og deres kunder

Det er ugreit når kunder ikke betaler, men inkassobyråer begrenser skaden. Nykommeren Kravia har slått seg opp på integrasjoner og nye partnermodeller for regnskapsbransjen, og i dag følger de opp Aider-avtalen fra forrige måned med en ny storavtale med Azets.

Svein Ove Kvalsund er adm. direktør i Kravia Group, som har stått for interessant nyskaping og produktutvikling i inkassobransjen.
Publisert Sist oppdatert

I 2021 fikk kunder av Fiken en ny knapp i regnskapsprogrammet sitt.

Den dukket riktignok først opp hvis de hadde sendt ut en regning som kunden ikke hadde betalt, men da ble det til gjengjeld veldig enkelt å sette i gang de nødvendige prosessene for at regningen kunne kreves inn – om nødvendig gjennom inkasso. 

Bak den knappen lå Kravia.

Satser på partnerskap

Inkassoselskapet Kravia ble stiftet for rundt seks år siden, men det er først de siste fire årene veksten har skutt fart, etter en refokusering av strategien. I år kommer de nå til sammen 60 ansatte til å generere en omsetning på over 100 millioner kroner i 3 land, og daglig leder/ medgründer Svein Ove Kvalsund forteller at selskapet fremdeles er i en vekst- og systemutviklingsfase – særlig i utlandet.

Kravia ble startet for å riste litt opp i inkassobransjen, med digitale prosesser og innovative modeller for partnerskap.

Svein Ove Kvalsund,
Kravia

– Kravia ble startet for å riste litt opp i inkassobransjen, med digitale prosesser og innovative modeller for partnerskap. Derfor har vi brukt mye energi de siste årene på å utvikle integrasjoner med de største og mest brukte skybaserte regnskapssystemene. Videre har vi etablert et partnerprogram for regnskapsbyråer, som har blitt et stort og viktig virksomhetsområde for oss, forteller han.

Det er særlig på den sistnevnte fronten at Kravia har vokst de siste årene. For bare en måned siden kunngjorde de en storavtale med Aider, nå kunngjør de en partneravtale med Azets over 50 kontorer og tusen ansatte (se egen sak her).

– Nå har vi stort sett alle de ti største regnskapsforetakene som partnere, pluss et par hundre andre byråer i tillegg. Disse bruker oss aktivt for å jobbe med håndtering av forfalte fakturaer på vegne av sine klienter, sier Kvalsund

Eier med vanskelig håndverk

Inkassobyråer er på ingen måte ukjent med at noen av aktørene de må kreve inn penger fra, har rufsete økonomi. Mange selskaper som har vært nødt til å benytte seg av tjenestene til et inkassoselskap, lærer seg å titte kunden nærmere i kortene før de selger til dem på kreditt. For noen blir den vanen så inngrodd at de også gjør det for sine leverandører, og da kan de få samme opplevelse som vi fikk:

– Vi slo opp Kravia Gruppen på forvalt.no. Der står det at én eller flere rolleinnehavere i firmaet har vært involvert i tre konkurser?

– Ja, det er ikke så rart. En av de opprinnelige gründerne bak selskapet, Gudleiv Bjørklund og hans selskap Invex, har gjennom årene kjøpt flere selskaper som er i restruktureringsfasen eller i rekonstruksjon, samt konkursbo og andre selskaper som har slitt. Forretningsmodellen er å restrukturere dem, gjerne gjennom konsolideringer og andre grep, for å få driften tilbake på bena. Det er et vanskelig håndverk, og noen ganger må rekonstruksjonen i slike selskaper gå veien om en konkurs. 

– Men det har ingen påvirkning på økonomien i Kravia Group. Den er sunn, og du vil se av regnskapene våre at både likviditeten og soliditeten vår er meget god, sier Kvalsund – og det bekrefter da også en gjennomgang av selskapets regnskapstall.

På eiersiden (se tabell i høyremargen) har Invex dessuten selskap av Amp Eleven II AS, hvor hovedeier Henrik Lie-Nielsen også er Kravias styreleder.

Ekspanderer utenlands

Og nettopp når det gjelder å gjennomgå tall, er det noe Kravia gjør svært enkelt for regnskapsbyråene som bruker dem. 

– Strukturen vår er god for regnskapsførerne. Måten de kan jobbe med kundene sine på på tvers av ulike systemer og porteføljer, er helt unik. Det andre er teknologien vi har i bunnen, med en plattform som er «API først». 

Disse eier Kravia:

Eier Andel
Invex Group AS42,67 %
Amp Eleven II AS40,52 %
Veikko Laine OY6,18 %
Ansatte og nøkkelpersoner10,63 %

– Vi har også en dybde i integrasjonene våre, med mye informasjon tilgjengelig, og måten vi anvender den informasjonen på, skiller oss nok ganske radikalt fra de andre. Det gir oss også en god del muligheter til å utvikle nye produkter, add-on-produkter på toppen, som for eksempel rapportering for regnskapsførerne, sier Kvalsund.

Ekspanderer utenlands

Den slags er det appetitt på også utenfor Norges grenser, og Kravia har derfor begynt å titte utenlands for videre vekst. De etablerte seg i Sverige i fjor sommer, og har vokst godt på byråsiden der – så sent som i mai gikk de «live» med regnskapsforetaket Björn Lundén. Men før det gikk de inn i Finland. 

– Ja, vi kjøpte et lite selskap der i 2022. De hadde opparbeidet seg en viss kundebase og hadde et godt system og et bra team. I forkant av etableringen vant vi også en avtale med Accountor Finago, som står bak både Accountor og Procountor, hvorav sistnevnte er et av de største regnskapssystemene i Finland. Det systemet har nå en knapp som sluttkundene kan trykke på hvis en regning ikke blir betalt, og bak der er det våre systemer som ligger.

Så da vet du det, hvis det plutselig dukker opp en knapp i regnskapssystemet ditt: Den er det sannsynligvis Kravia som står bak!

Powered by Labrador CMS