Statens inntekter: Økt personskatt, lavere moms

Statens inntekter første halvår gir sprikende tegn på utviklingen i norsk økonomi: Innbetalinger av mva har falt når man justerer for inflasjon, men tatt seg opp i andre kvartal.

Statens inntekter for første halvår er klare
Publisert

I forbindelse med den siste ukens uro på verdens børser snakkes det igjen om faren for resesjon. Mens du andre steder kan lese om rentenivå, inflasjon og arbeidsledighet, har vi sett på andre indikatorer på aktiviteten i norsk økonomi. 

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) månedlige oppdateringer på statens inntekter. Flere av disse reflekterer ferske utviklingstrekk i økonomien, ikke minst innbetalinger av merverdiavgift og skatt på lønn. 

Full stopp i moms, men også bedring

I første halvår har staten hentet inn 190,1 milliarder kroner i merverdiavgift (mva), som er mer eller mindre nøyaktig samme tall som i første halvår 2023, da staten hentet inn 9 millioner kroner mer i samme periode. 

Tallene fra DFØ er nominelle tall, og gjennomsnittlig inflasjon i første halvår har vært 4,3 prosent. Vi kan derfor si at mva-tallene tyder på en oppbremsing i norsk økonomi. 

Det er imidlertid en nyanse i tallene som trekker i motsatt retning: Ved utgangen av første kvartal lå mva-innbetalingene 1,7 prosent bak fjoråret, og de har altså hentet seg inn – særlig i juni. 

Økt personskatt og arbeidsgiveravgift

Staten henter også inn større inntekter fra personlige skattytere, uten at det har vært nevneverdige endringer i skattesatsene fra 2023 til 2024: Inntekter fra trinnskatten er nesten 16 prosent høyere i første halvår i år sammenlignet med fjorårets seks første måneder. Inntekter fra fellesskatt er nesten 7,5 prosent høyere. 

Tallene fra Folketrygden bekrefter delvis samme utvikling: Innbetalinger av trygdeavgift er i underkant av 4 prosent høyere enn i samme periode i fjor, mens innbetalinger av arbeidsgiveravgift er nesten 13 prosent høyere. 

Økningen i arbeidsgiveravgift kunne vært enda høyere. Fordi: Den ekstra arbeidsgiveravgiften på inntekter over 750.000 kroner ble innført fra 1. januar 2023, og innslagspunktet økte til 850.000 kroner fra 1. januar i år. Denne ekstra arbeidsgiveravgiften avvikles fra 1. januar 2025. 

Vi flyr mer, men kjøper mindre bolig

Statens inntekter fra flypassasjeravgift var over 12 prosent høyere i første halvår enn samme periode i fjor, mens avgiften er satt opp under 4 prosent. Her kan det bemerkes at 2024-tallene var litt over 13 prosent høyere enn 2023-tallene ved utløpet av første kvartal. 

Statens inntekter fra dokumentavgift ved salg av brukte boliger var nesten 4 prosent lavere i første halvår. 

Powered by Labrador CMS