Teknologien bak litt av Aiders seneste oppkjøp
En belgisk milliardær, en guttedrøm om å knuse SAP og et skatteregime som nesten knuste gründeren akkurat da løsningen begynte å ta av. Dette er historien bak Odoo, ERP-plattformen som inngår som en del av forretningskonseptet til Aiders nyanskaffelse, Nueva.
Mandag ettermiddag kom nyheten om at Aider gjorde sitt 32. bedriftskjøp i 2024, gjennom Nueva IT og Nueva Finance.
Her i Økonomi24 gikk vi for mystikken og landet på overskriften «Aider kjøper Odoo-teknologer på Hønefoss» – men det har naturligvis avstedkommet spørsmålet: Hva er egentlig Odoo?
Slett ikke «tiny» programvare
Det korte svaret er at Odoo er et modulbasert ERP-system utviklet som åpen kildekode. Det lengre svaret er imidlertid veldig mye mer spennende!
Historien begynner i 2005, da den 25 år gamle Fabien Pinckaers på sin studenthybel i Belgia og ville forandre verden. Han trengte et stort prosjekt til det, og bestemte seg for at det skulle være å ta rotta på SAP.
Han kjøpte domenenavnet www.sorrySAP.com, og begynte å programmere – tretten timer om dagen, syv dager i uka, og det holdt han på med i syv år – for å lage noe som kunne leve opp til domenenavnet.
I starten kalte han programmet for TinyERP, men ganske fort ble det alt annet enn «tiny».
Det måtte han til slutt ta konsekvensen av. Etter et salgsmøte hvor et knippe Danone-direktører spurte «hvorfor i all verden skal vi bruke millioner av dollar på å kjøpe ‘tiny’ programvare?», ble navnet byttet til OpenERP (Odoo-navnet kom først i 2014).
For selv om SAP fremdeles er «in business», skal man være litt av et petimeter for å mene at Pinckaers mislyktes fullstendig. Allerede i 2010 satt han på et selskap med over 100 ansatte som solgte tjenester på løsningen – som ifølge Pinckaers selv var et «kraftig, men stygt produkt».
Mye modulbasert moro
Dette kraftige (og nå ikke lenger så stygge) produktet Odoo, er altså en åpen kildekode-utviklet, modulbasert ERP-løsning, hvor hver modul utfører ulike forretningsfunksjoner. Blant modulene finner vi CRM, Innkjøp, Salg, Varelager, Regnskap, Produksjon, HR-system og svært mye annet.
Hver av disse kan tilpasses og integreres til spesifikke forretningsbehov. Odoo-teamet introduserer jevnlig nye moduler og funksjoner for å forbedre produktet, basert på analyser selskapet selv gjør av bruken, og tilbakemeldinger de mottar fra partnere og markedet.
Dessuten kan hvem som helst (som kan litt om programmering) selv ta utgangspunkt i den eksisterende kodebasen og lage moduler til bruk sammen med systemet. De aller fleste kan imidlertid ikke det, så majoriteten av dem som velger denne løsningen kjøper drifts- og supporttjenester fra Odoos partnere.
Og hvor lite «tiny» systemet er blitt? Vel, omsetningen til Odoo alene (altså utenom den som skjer i selskapets partnernettverk) ble nylig estimert å skulle passere 650 millioner euro i løpet av 2024, med mål om å nå én milliard utfaktuerte euro årlig i 2027. Pr. 2023 hadde løsningen (2023-tall) mer enn 7 millioner brukere. Odoo er nå etablert i 15 land og har 7.500 partnere over hele verden – hvorav altså én i Hønefoss.
Skattesjokket som ble avverget
Tilbake i 2011 ville Pinckaers skifte forretningsmodellen bort fra tjenesteleveranser og over på programvare, for å styrke FoU-virksomheten. For å finansiere dette løftet, gikk han runden hos flere europeiske investorer og VC-selskaper, og landet en intensjonsavtale med to store aktører.
Dagen før han skulle motta det endelige papirarbeidet som ville gitt selskapet hans en markedsverdi på opptil 9,8 millioner euro (avhengig av omsetningsutviklingen over de påfølgende fire årene), tok kona hans en titt på papirarbeidet. Hun spurte om han hadde sjekket skattekonsekvensene av måten kontrakten var utformet på. Det hadde han ikke.
– Jeg ringte advokaten min, og gjett hva? Belgia er sannsynligvis det eneste landet i verden hvor du må betale skatt på «warrants» når du mottar dem – uansett om du kanskje aldri oppfyller betingelsene for å konvertere dem til aksjer, skriver Pinckaers i en blogg hvor han forteller om selskapets historie (han kjenner neppe til skatteregimet i Norge).
– Hvis jeg hadde tatt imot disse warrantene, måtte jeg ha betalt 12,5 prosent skatt på 9,8 millioner euro, noe som ville resultert i en skatteregning på 1,2 millioner euro, med forfall innen 18 måneder! Så derfor er kona mi verdt 1,2 millioner euro. Jeg ville ha endt opp som hjemløs uten henne, siden jeg fortsatt ikke hadde lønn på det tidspunktet, slår han fast.
Det hører med til historien at avtalen gikk gjennom – den måtte bare struktureres på en annen måte, slik at den unge belgieren slapp å flytte på gata.
Høyt verdsatt selskap
Skatt har nok Pinckaers fått rikelig med anledning til å betale likevel. Deloitte utropte OpenERP til Belgias hurtigst voksende selskap (med en omsetningsøkning på 1 549 prosent fra 2007 til 2011), og i 2022 hadde omsetningen nådd 240 millioner euro.
Pinckaers selv ble utropt til Manager of the Year 2020 i Belgia. Da hadde han rukket å bli 41 år gammel, men var fremdeles den yngste som noen sinne hadde mottatt den prisen.
Ifølge Forbes er hans personlige formue nå 2,9 milliarder dollar, noe som gjør ham til verdens 1193. rikeste person. Den verdivurderingen kommer etter at selskapet sent i november gjorde en ny emisjon på 500 millioner euro, hvor Odoo ble verdsatt til 5 milliarder euro. Slett ingen dårlig prestasjon med programvare som (i hvert fall delvis) gis bort!