Utbetalinger til ansatte: Vurder hva som kan utsettes til 2025

Den ekstra arbeidsgiveravgiften bortfaller fra nyttår. Simployer anbefaler arbeidsgivere å vurdere å utsette utbetalinger til ansatte til januar for å spare avgift.

Espen Øren er økonomirådgiver i Simployer
Publisert

«Avgiften er uforutsigbar og påførte mange bedrifter økte kostnader og stor usikkerhet nærmest over natten. Det skapes også ytterligere usikkerhet når man ikke vet hvilke andre tiltak regjeringen kan trekke opp av hatten, uten nærmere begrunnelse enn at staten har behov for inntekter. Dette gjør også at avgiften virker hemmende på aktiviteten av næringslivet.»

Det skrev NHO Viken om den ekstra arbeidsgiveravgiften på inntekter over 750.000 kroner som ble innført fra 2023. For 2024 er innslagspunktet 850 000 kroner. Avgiften er 5 prosent av grunnlaget som er over innslagspunktet. Fra 1. januar 2025 blir den avviklet – formodentlig til stor jubel for alle som ivret for å bli kvitt den.

Overgangen åpner for gode muligheter for tilpasninger, i form av å vente til over nyttår med ulike utbetalinger til ansatte, skriver Simployer. Arbeidsgiveravgiften følger nemlig den samme regelen som skatt når det kommer til arbeidsinntekt, og det er kontantprinsippet.

– Det betyr at det er utbetalingstidspunktet som styrer når arbeidsgiveravgiften skal beregnes, og hvilket regelverk det skal følge. Hvis noe utbetales i 2025 vil man derfor slippe unna denne ekstra arbeidsgiveravgiften. Det gir noen muligheter for å spare litt penger for norske arbeidsgivere, sier økonomirådgiver Espen Øren i Simployer i et nyhetsbrev.

Simployer skriver at bonuser, overtid og reiseregninger er blant utbetalingene hvor bedriften bør vurdere å utsette utbetalingene til over nyttår. Det er flere utbetalinger i et reiseoppgjør som er arbeidsgiveravgiftspliktige, for eksempel deler av kilometer- og diettgodtgjørelsen. 

De gjør leserne oppmerksomme på at for de som følger statens satser, så skal satsene i reiseåret (2024) benyttes uansett når utbetalingen skjer. Når det gjelder skattesatsene, så skal satsene for utbetalingsåret (2025) benyttes. 

Simployer oppfordrer også til dialog med de ansatte:

– Hvor mange reiseregninger for 2024 man ønsker å vente med til 2025, avhenger jo også av de avtalene man har med arbeidstakerne. Det er ikke nødvendigvis alle arbeidstakere som vil være fornøyde med å vente med å få disse reisepengene utbetalt.

Powered by Labrador CMS