Verden velger kvinnelige CFO-er. Norge henger etter

Verdens største selskaper velger stadig oftere kvinner og interne kandidater når de bytter CFO. Norge ser ut til å henge etter på kjønnsbalansen, og trenden peker i feil retning for kvinnene.

Trude Hole i Bouvet, Tone Hegland Bachke i Telenor og Hilde Drønen i DOF Group – tre kvinner som alle er på vei ut av rollen som CFO i et OSEBX-selskap. Da faller kvinneandelen blant CFO-ene der til 12,5 prosent.
Publisert Sist oppdatert

Rekrutteringsbyrået Russel Reynolds Associates (RRA) kartlegger hvert halvår utskiftninger av CFO-er i selskaper notert ved de største børsene i verden. De har sett nærmere på totalt 163 CFO-skifter så langt i 2024, og vi har sett på skiftene i selskapene i OBX-indeksen for å ha et sammenligningsgrunnlag.

Etter en treg start i 2022 og 2023, registrerte RRA en markant økning i utskiftningen av CFO-er i første halvår 2024, den har nå nådd en turnover-rate på 8,9 prosent. RRA ser dette som en indikasjon på at økonomisk usikkerhet har blitt den nye normalen for mange organisasjoner, og at selskapenes tidligere motvilje mot å bytte ut sin CFO nå har avtatt.

Fremgang for kvinner, men ikke i Norge

Selv om kvinner fortsatt er underrepresentert som CFO-er i store selskaper (ifølge RRA vil det ta 40 år før S&P 500 oppnår kjønnsparitet), ble 44 kvinner utnevnt til CFO i første halvår 2024. Det er 27 prosent av totalen, og det høyeste antallet på fem år. Særlig teknologibransjen har gjort betydelige fremskritt innen kjønnsmangfold, siden 38 prosent av nye CFO-er i bransjen er kvinner, melder RRA.

Samantha Xu er den foreløpig siste kvinnen til å bli utnevnt til CFO i et OSEBX-selskap. Hun begynte i BW LPG i september 2023.

Det er naturligvis et langt lavere antall skifter blant selskapene i OSEBX-indeksen, men blant de seks som har skiftet CFO hittil i år, er alle de nyankomne menn. 

Vi må faktisk tilbake til 1. september i fjor for å finne forrige gang et selskap der ansatte en kvinnelig CFO (Samantha Xu i BW LPG). Ser vi de 64 OSEBX-selskapene gjennom de siste tre årene under ett, er det 28 som har byttet CFO siden juli 2021. Seks av disse valgte en kvinne, og det gir en kvinneandel blant de nye CFO-ene på like over 21 prosent.

Akkurat nå er 11 av 64 CFO-er i selskapene i Hovedindeksen kvinner. Det tilsvarer en andel på 17 prosent, men når de kvinnelige CFO-ene i Bouvet, Telenor og DOF Group ganske straks trer til side for mannlige arvtagere, kommer kvinneandelen blant CFO-ene på OSEBX til å synke til 12,5 prosent:

Kvinnelige CFO-er blant OSEBX-selskapene

Navn Selskap CFO siden
Samantha XuBW LPG01.09.2023
Mette Toft BjørgenKongsberg Gruppen01.04.2023
Anny ØenAF Gruppen01.09.2022
Eva SagemoTomra Systems01.03.2022
Ida LernerDNB Bank01.11.2021
Trude Hole *)Bouvet01.07.2021
Stina Charlene ByreEuropris01.01.2021
Tone Hegland Bachke *)Telenor01.05.2020
Cathrine NylanderKitron01.08.2013
Hilde Drønen *)DOF Group01.01.2005
Inger M. KlempFrontline01.08.2001

*) Avtroppende

Interne i østen, eksterne i vesten

RRAs tall viser at på verdensbasis ble 56 prosent av de nye CFO-ene hentet fra egne rekker. Selskaper notert ved børser i Asia, for eksempel målt ved indeksene Nikkei 225 og Hang Seng, favoriserer nesten utelukkende interne utnevnelser. Selskaper i Europa og USA, derimot, velger i større grad å ansette eksterne kandidater.

Rekruttering fra egne rekker bidrar til at 6 av 10 av nye CFO-er aldri har vært CFO før. Blant de eksternt utnevnte er bildet motsatt: Erfarne CFO-er i økende grad foretrukket. I første halvår 2024 målte RRA den høyeste prosentandelen på fem år av CFO-er som allerede har hatt en tilsvarende stilling før.

CFO-er sitter kortere i stillingen 

Den internasjonale undersøkelsen viser at den gjennomsnittlige varigheten på et arbeidsforhold for en CFO har sunket til rundt fem og et halvt år. Den viser også at de fleste CFO-er som takker for seg, ikke søker seg til en ny CFO-stilling – særlig blant de litt eldre.

Flere velger å benytte sin økonomiske ekspertise i ulike styreverv, sier RRA. 54 prosent av de avtroppende CFO-ene pensjonerer seg, eller går over til kun å jobbe med styreverv, opp 15 prosentpoeng fra året før. Denne andelen har ikke vært høyere på fem år.

De CFO-ene som nærmer seg pensjonsalder oppgir ulike årsaker til at de ikke fortsetter som CFO: Noen kjenner seg utbrent, andre føler at de har opparbeidet seg den økonomiske sikkerheten de behøver, og andre ser på en pensjonisttilværelse som mer attraktivt.

Powered by Labrador CMS