Vurderer du å omdanne ENK til AS? Dette bør du vite!
Stadig flere går med tanker om å omdanne enkeltpersonforetak (ENK), ansvarlig selskap (ANS), selskap med delt ansvar (DA) til aksjeselskap (AS). Det kan gi både skattefritak og fritak fra dokumentavgift.

Å omdanne ENK, ANS og DA til et aksjeselskap er ofte en smart vei videre, både for å beskytte deg selv og åpne for bedre strukturer – som for eksempel et holdingselskap. Det er samtidig viktig å sette seg inn i vilkårene, fristene og de skattemessige posisjonene, slik at omdanningen blir trygg og gunstig.
Det sier Boye Wangensten Berge og Morten Hereng Christophersen, begge advokater og partnere i RSM Norge.
– Dette har vært mulig lenge, men mange er ikke klar over fordelene som ligger i en slik omdanning. I tillegg åpner aksjeselskapsformen for mer forutsigbarhet og begrenset ansvar. Det betyr at du som eier normalt ikke risikerer mer enn det du har skutt inn i selskapet.
Hvorfor omdanne til aksjeselskap?
Ifølge Berge og Christophersen er det tre hovedfordeler som ofte trekkes frem når man vurderer overgangen til AS:
Begrenset ansvar: Aksjonærene står ikke personlig ansvarlig for selskapets forpliktelser, utover det beløpet de selv har investert.
En mer kjent selskapsform: Mange opplever at AS er lettere å forholde seg til – både for banker, kunder og samarbeidspartnere.
Enklere skatterapportering: Aksjeselskaper har ofte mer forutsigbare rutiner for skatt og regnskap enn for eksempel et ENK.
Særlig for deg som driver ENK, kan det være en bonus at du får mulighet til å etablere en holdingstruktur og flytte personlige aksjer over i det nye selskapet. Dermed kan du dra nytte av fritaksmetoden på eventuelle utbytter helt fra årets begynnelse, så lenge omdanningen får virkning fra 1. januar.

– Vi opplever at mange ENK-eiere nå vurderer omdanning nettopp for å ta ut fordeler ved holdingselskap og skattefritak, forklarer Wangensten Berge.
Før 1. januar 2016 ble mange «skremt bort» fra omdanning på grunn av dokumentavgiften. Nå som det er åpnet for fritak, oppleves overgangen til AS som mer overkommelig og økonomisk gunstig.
Vilkår for skatte- og dokumentavgiftsfritak
Vurderer du omdanne og samtidig sikre deg skattefritak og unngå dokumentavgift? I så fall må du oppfylle følgende, sier de to:
Virksomhet: Foretaket du omdanner, må drive reell virksomhet i skattelovens forstand. Dette er spesielt viktig å avklare hvis du har mye investeringer i aksjer.
Nystiftet aksjeselskap: Omdanningen må skje til et nyopprettet AS. Du kan enten stifte selskapet samtidig som du skyter inn virksomheten som tingsinnskudd, eller du kan stifte det på forhånd med kontantinnskudd.
Overføring av alle eiendeler og forpliktelser: Som hovedregel skal alt du eier i foretaket, overføres til det nye AS-et. Det finnes enkelte unntak, for eksempel kan fast eiendom i et ENK bli liggende igjen der.
Aksjekapital: I det nye aksjeselskapet kan ikke aksjekapitalen settes høyere enn netto skattemessig verdi av det du overfører.
Skattemessig kontinuitet: Både selskapet og eierne skal videreføre skattemessige verdier uten å utløse gevinst eller tap. Omdanningen kan bare gjøres med virkning fra 1. januar samme år. For omdanning i 2025, må du melde inn til Foretaksregisteret før 1. juli 2025.
– Selv om du formelt velger skattepliktig omdanning, kan du likevel slippe dokumentavgift, så lenge omdanningen gjennomføres i tråd med kontinuitetsreglene, understreker Hereng Christophersen.
Sletting eller videreføring av det gamle foretaket?
Når et ENK eller ANS er omdannet til AS og all virksomhet er flyttet over, skal det gamle foretaket slettes. Dersom det fortsatt er noe eiendom eller gjeld igjen, kan foretaket i prinsippet leve videre med de gjenværende eiendelene.
Hvis for eksempel Ola driver et ENK og vil omdanne til aksjeselskap: Han overfører alle eiendeler og forpliktelser og eier 100 prosent av det nye AS-et. Ola søker om skattefritak og dokumentavgiftsfritak, og innvilges begge deler fordi han oppfyller vilkårene.
– Det er heller ingen absolutt forutsetning at du må ha et ferdig etablert ENK med lang historikk. Men du må drive virksomhet i skattelovens forstand, og det hjelper å ha et regnskap, påpeker Wangensten Berge.