Betaling i kryptovaluta:

– Avgjørende å vite hvor pengene kommer fra

Kryptotransaksjoner vokser i bedriftsmarkedet, men de medfører betydelig risiko for blant annet hvitvasking. Det er for å håndtere disse utfordringene at KPMG har inngått et formelt samarbeid med Chainalysis.

Magnus Jul Røsjø (t.v) og Erik Arvnes i KPMG
Publisert Sist oppdatert

Kryptovaluta er kommet for å bli, med økende adopsjon i både privat- og bedriftsmarkedet. ESMA-rapporten «Crypto assets: Market structures and EU relevance» fra april 2024 fremhever at markedet vokser i betydning og at kryptoaktiva får større plass i finansmarkedene. KPMG-partner Erik Arvnes mener at flere finansdirektører bør bli oppmerksomme på utviklingen:

– Stadig flere virksomheter vurderer å akseptere kryptovaluta som betalingsmiddel, og KPMG har observert at noen selskaper også investerer overskuddslikviditet i kryptovaluta for å styrke sin finansielle posisjon. Dette innebærer nye utfordringer knyttet til økonomi- og risikostyring. De ansvarlige i virksomhetene må forstå og forberede seg på medfølgende risiko som hvitvasking av penger, sanksjonsomgåelse og korrupsjonsfare, sier Arvnes.

Må ha innsikt i transaksjonenes opprinnelse

Økt relevans og iboende risiko er en viktig årsak til at KPMG Norge nå formaliserer sitt samarbeid med Chainalysis. Chainalysis beskriver seg selv som en blokkjede-dataplattform som hjelper organisasjoner med å spore digitale eiendeler, håndtere risikoeksponering, og avdekke ulovlig aktivitet. Magnus Jul Røsjø, spesialist i virtuelle eiendeler i KPMG, forklarer hvorfor samarbeidet er viktig:

– Det er avgjørende å vite hvor pengene kommer fra når man mottar betalinger i kryptovaluta. Dette gjelder ikke bare for direkte oppgjør, men også for betalinger videre nedover i leverandørkjeden. Ansvarlige for virksomheters økonomiske styring må sørge for å ha tilstrekkelig innsikt i transaksjonenes opprinnelse, slik at de kan unngå å komme i forbindelse med ulovlige aktiviteter – særlig i land assosiert med høyere risiko.

Sertifisering og internkontroll

Selskaper som vurderer eksponering mot kryptovaluta, enten som oppgjørsform eller investering, må sikre en grundig tilnærming til både økonomi og risiko.

Magnus Jul Røsjø, KPMG

Samarbeidet mellom KPMG og Chainalysis innebærer bruk av et avansert verktøy for å analysere kryptotransaksjoner. Verktøyet hjelper med å identifisere risiko som hvitvasking og sanksjonsbrudd ved å vurdere midlenes opprinnelse og destinasjon.

– Men teknologien alene er ikke nok. For å sikre trygg håndtering av kryptotransaksjoner bør virksomheter ha internkontrollrutiner på plass som kan fange opp potensielle innsidetrusler og misligheter. Selskaper som vurderer eksponering mot kryptovaluta, enten som oppgjørsform eller investering, må sikre en grundig tilnærming til både økonomi og risiko, sier Røsjø.

Han legger til at flere av hans kolleger nå har kurset seg til å bli Chainalysis Certified Investigators. Sertifiseringen gir dem spesialiserte ferdigheter innen analyse av kryptotransaksjoner og finansiell kriminalitet, slik at de kan bistå kunder med utfordringer knyttet til blokkjede og kryptovaluta.

Avslutningsvis fremhever Arvnes at målet med samarbeidet er klart: KPMG i Norge skal ligge i forkant med kompetanse og teknologi for å bidra i kampen mot økonomisk kriminalitet. 

Powered by Labrador CMS