Effektivt likestillingsarbeid som ikke koster skjorta

Knappe ressurser til tross, det finnes effektive strategier for å fremme likestilling i arbeidslivet. Syv konkrete tiltak presenteres for å integrere likestillingsarbeid i hverdagen og skape varig endring med begrensede midler.

En KS-rapport utført av EY viser at det er krevende å balansere likestillingsarbeidet mot begrensninger i budsjettene, kompetanse og tilgjengelige data. Men det finnes strategier som kan gjøre det enklere!
Publisert Sist oppdatert

Av Helga Aune, Ph.d, partner EY, og Inger Eline Romundgard, manager EY

Likestilling er en grunnstein i et rettferdig samfunn, men i en tid der ressursene er knappe, står mange arbeidsgivere overfor utfordringer med å jobbe systematisk med dette arbeidet. I en nylig KS-rapport, utført av EY, avdekkes det at kommuner strever med å balansere likestillingsarbeidet mot begrensninger i budsjettene, kompetanse og tilgjengelige data. Tilsvarende utfordringer finnes også hos arbeidsgivere i andre sektorer.

Til tross for disse hindringene, finnes det kommuner og virksomheter som ikke bare holder likestillingsfanen høyt, men også gjør betydelige fremskritt. Hvordan er dette mulig? Under har vi listet opp syv strategier som kan implementeres med minimale ressurser, men som kan gi stor effekt.

1. Gjør likestilling til en del av hverdagen

Integrer likestillingstiltak i vanlige ledermøter og samarbeidsfora. Dette sikrer at likestilling blir en naturlig og kontinuerlig del av bedriftskulturen og beslutningsprosessene.

2. Diskuter likestilling jevnlig/kvartalsvis

Ved å sette likestilling på agendaen i ledermøter og samarbeidsmøter med representanter for de ansatte minst fire ganger i året, sikrer man at både likestillingssituasjonen og aktuelle tiltak blir vurdert og justert jevnlig, i tråd med aktivitets- og redegjørelsesplikten.

3. Involver de ansatte

Oppfordre til innspill gjennom forslagskasser eller fokusgrupper. Ansatte har verdifulle perspektiver som kan berike og forbedre likestillingsarbeidet.

4. Rekrutter med mangfold i tankene

Se kritisk på rekrutteringsprosessen for å identifisere og fjerne skjevheter. Dette sikrer at en bredere og mer variert gruppe kandidater tiltrekkes.

5. Hold dere oppdatert på lovverket

Kunnskap om likestillings- og diskrimineringsloven er essensiell for å arbeide og rapportere korrekt, og for å bygge tillit og troverdighet.

6. Koble likestilling med bærekraft

Inkluder likestilling i virksomhetens bærekraftsarbeid. Dette viser et langsiktig engasjement for sosial og økonomisk bærekraft.

7. Sett klare og målbare mål

Definer klare og målbare mål for likestilling. Dette gir en konkret måte å spore fremgang og gjøre nødvendige justeringer.

Disse strategiene viser at selv med begrensede ressurser, kan likestillingsarbeidet ikke bare overleve, men gjøres bedre. Likestilling handler ikke bare om rettferdighet; det er også kritisk for å tiltrekke og beholde talent, fremme et positivt arbeidsmiljø, og sikre en produktiv og mangfoldig arbeidsstyrke.

Powered by Labrador CMS