Eika-bankene med lokale veivalg i sin konsolidering av regnskapsbransjen

Nylig kjøpte Eika seg inn i Unimicro. Nå inngår programvare derfra i et konsept som gjør at Eika-bankene kan invitere lokale næringslivskunder til å få regnskapssystem og nettbank i ett skjermbilde – og tilgang til en kortreist regnskapsrådgiver med på kjøpet.

Eika Gruppen kjøpte seg inn i systemleverandøren Unimicro i mai. Nå lanserer de et eget regnskapssystem som er tuftet på denne plattformen, og har etablert Eika Økonomi AS som et eget selskap som skal rulle systemet ut i Eika-bankene: Fra venstre Karl Oscar Mathiesen (produkteier og administrasjonsansvarlig), Torjus Tjønn (salgs- og markedsansvarlig) og Ole Rølvaag (daglig leder) i Eika Økonomi.
Publisert Sist oppdatert

Det var tidlig i mai at Eika, sammen med Sparebanken Sør, kunngjorde at de hadde gjort som DNB og Sparebank 1 før dem og gått inn på eiersiden i Unimicro.

Sentralt for investeringen sto Eikas ønske om å tilby bankenes bedriftskunder en enklere og mer effektiv håndtering av sin økonomi gjennom en sømløs integrasjon mellom tradisjonelle bank- og regnskapstjenester.

«Smarte triggere» skal hjelpe kundene

Ole Rølvaag er leder for Eika Økonomi AS, som skal rulle dette ut i Eika-bankene. Han kan fortelle at konseptet deres skiller seg litt fra hvordan de andre bankene har lagt opp sine løp. 

Disse Eika-bankene er først ut med konseptet:

Det er i første omgang fem banker og regnskapsforetak som lanserer Eika Regnskap-konseptet. Samtlige banker har eierskap i de nevnte regnskapskontorene, og i de lokale Eika Økonomi-kontorene har bankene majoritetsposter, blant annet for å sikre trygg forvaltning av merkevarekonseptet Eika. Bankene er som følger:

– Ja, vi har etablert et nytt, heleid datterselskap som først og fremst skal selge et produkt som heter Eika Regnskap. Dette ruller vi nå ut i fem banker etter en modell hvor hver bank samarbeider med et lokalt regnskapskontor om å levere regnskap som en tjeneste, på en «white-label» versjon av Unimicro som er tilpasset oss. Målet er å rulle det ut til alle Eika-bankene som har en satsning på bedriftsmarkedet og et lokalt regnskapskontor de enten eier eller samarbeider med, og det skal skje i puljer på 5-10 banker utover høsten, sier Rølvaag.

Han legger til at et viktig mål for Eika er at de rundt 50 bankene skal alliere seg med regnskapsforetak som, i likhet med dem selv, verdsetter en nær relasjon til kundene – både gjennom lokal tilstedeværelse og tett oppfølging.

– Bedrifter vet at de må ha en bank, og de fleste av dem vet også at det er lurt å få profesjonell hjelp til å gjøre regnskapet ordentlig. Noen av dem vet også at de kan ha behov for rådgivning fra noen som kan begge deler godt, og det skal vi gi dem nå. Vi tenker helhetlig økonomi mer enn regnskap som en isolert fagdisiplin, styrken vår skal ligge i å få til dette gode samspillet mellom bank og regnskap – og eventuelt andre, komplementære disipliner.

Vi tenker helhetlig økonomi mer enn regnskap som en isolert fagdisiplin, styrken vår skal ligge i å få til dette gode samspillet mellom bank og regnskap – og eventuelt andre, komplementære disipliner.

Ole Rølvaag,
daglig leder Eika Økonomi AS

– Dessuten er vi blant de første til å bygge «smarte triggere» inn i regnskapssystemet, sånn at vi for eksempel kan fange det opp hvis kunden nærmer seg en likviditetsskvis. Her tar vi blant annet i bruk kunstig intelligens til å identifisere slike signaler, og det er vi ganske godt i gang med alt fra lanseringen av. Da kan rådgiverne våre følge opp og hjelpe kunden proaktivt, enten det handler om å utvide kassekreditten eller å sette opp en factoringløsning, sier Rølvaag.

Lokale regnskapspartnere

Eika-systemet er en allianse av selvstendige banker, hvilket betyr at Eika Økonomi ikke står fritt til å diktere hvordan bankene skal gå frem. Det betyr også at de, i motsetning til noen av de andre bankene som er på eiersiden i Unimicro, har satset på lokale løsninger og tilpasninger. 

Lokal tilhørighet er sentralt for Eika-bankene – her introduserer de ansatte ved Hegra Sparebank og Eika Økonomi Midt-Norge det nye produktet.

Dette kan virke litt tungvint sett for dem som har digitale hovedstadsbriller og tenker at alt skal fjernleveres  fra sentralt hold gjennom SaaS. For dem som kjenner lokalbankenes kunder og er på innsiden av Eika-systemet, ligger imidlertid en betydelig del av konseptets styrke nettopp her – i den lokale tilhørigheten og nærheten til kundene. Den kommer også tydelig frem i partnerstrategien Eika legger til grunn for regnskapsførerne bankene samarbeider med:

– For Eika er vårt hovedformål å være en drivkraft for bærekraftig vekst og utvikling for enkeltpersoner, bedrifter og deres lokalsamfunn. Uansett om den lokale banken kjøper seg inn i regnskapsforetaket eller bare skal samarbeide, er målet å alliere seg med regnskapskontorer med et tilsvarende sterkt lokalt engasjement. Og det ser vi nok aller mest av i aktører som ikke motiveres av å bli styrt fra Aker Brygge, sier Rølvaag – for å sette det litt på spissen.

Ikke «neo-luddisme»

Han understreker at dette på ingen måte handler om at regnskapsføreren kan «bli ved sin lest» og glemme å modernisere seg. Siden han har jobbet i bank i noen år, vet han at det er enkelte oppgaver som vil bli automatisert bort uansett – og da er det bedre å ligge i forkant med det og heller satse på å levere helhetlig økonomisk rådgivning.

Når vi klarer å bli en sentral, smart sparringspartner for en bedrift, så får vi igjen for det ved at de samler hele sitt engasjement hos oss. Det er faktisk slike som blir våre mest fornøyde kunder, og sånn vil det også være for regnskapsrådgivere.

Ole Rølvaag,
daglig leder Eika Økonomi AS

– En del regnskapskontorer trenger kompetanseutvikling for å komme høyere opp i verdikjeden hos kunden, og vi skal være ærlige nok til å si at det kan gjelde flere i vårt system også. Men hos de som har lyktes med å bygge den kompetansen, har vi sett at når vi klarer å bli en sentral, smart sparringspartner for en bedrift, så får vi igjen for det ved at de samler hele sitt engasjement hos oss. Det er faktisk slike som blir våre mest fornøyde kunder, og sånn vil det også være for regnskapsrådgivere. 

– Derfor bør digitaliseringsprosessen gå sin gang og automatisere bort de enkle oppgavene. Da vil du sitte igjen med den gode rådgivningen, den som tilfører verdi for kunden og er lønnsom for deg. Det er egentlig hele verdiforslaget vårt til regnskapsforetakene – at vi sammen tar den kultur- og kompetanseutviklingsreisen, og hjelper hverandre til å lykkes, slår Rølvaag fast.

Powered by Labrador CMS