SSB om bedrifters bruk av skyteknologi:

Flere bedrifter har nå ERP i skyen

Det har lenge vært en «etablert sannhet» at 7 av 10 bedrifter fremdeles kjører sitt ERP-system on-prem. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser imidlertid at flere – og i noen bransjer langt flere – nå har tatt steget opp i skyen. Se tallene i vår nye app.

Ifølge SSB har flere selskaper løftet sitt ERP-system opp i skyen siden forrige måling.
Publisert Sist oppdatert

For mange fremstår bare tanken på å kjøre økonomisystemet sitt på en egen server (fremfor i skyen) like avlegs som å kjøpe leksikon på CD-ROM eller å anlegge hockeysveis: «For 20-30 år siden? Kanskje. Nå? Fullstendig uaktuelt!»

Derfor har det vært litt overraskende for oss i Økonomi24 å høre at mange i bedriftsmarkedet har nølt med å ta steget opp i skyen. Faktisk har vi intervjuet flere aktører som – uavhengig av hverandre – har visst å fortelle at så mange som 7 av 10 bedrifter fremdeles kjører sitt ERP-system on-prem!

De store er størst – på ERP

Nylig kunngjorde imidlertid Statistisk sentralbyrå oppdaterte tall for hvor mange bedrifter (med 10 ansatte eller mer) som kjøpte nettskytjenester i 2023 – herunder regnskapsprogram, finansiell programvare og ERP-system.

Sistnevnte er en variabel som var inkludert i undersøkelsen for første gang i 2021, og tallene viser en viss økning: Den gang hadde bare 32 prosent av selskapene med mer enn 100 ansatte sitt ERP-system i skyen, nå er tallet for denne gruppen økt til 48 prosent. For selskaper med 50-100 ansatte, har andelen gått fra 33 til 45 prosent. 

Siden økningen av sky-bruk er lavere for mindre selskaper, 10-19 eller 20-49 ansatte, har imidlertid andelen for tverrsnittet av bedriftsnorge bare så vidt rikket seg; fra 33 prosent til 37 prosent. Det er neppe nok til å få sky-entusiastene til å justere gå bort fra budskapet om at 7 av 10 bedrifter fremdeles kjører økonomen på en plattform som ble innført mens regnskapsfolk ennå brukte floppy-disketter (og kanskje ikke hadde lagt bort Ball-genseren sin ennå).

ERP i skyen:

  • Blant selskaper med mer enn 100 ansatte, viste 2021-undersøkelsen at bare 32 % hadde ERP-systemet i skyen – nå er tallet for denne gruppen økt til 48 %.
  • Tverrsnittet av bedriftsnorge har imidlertid bare så vidt rikket seg; fra 33 til 37 %.
  • De aller ivrigste er småselskaper innen bygg og anlegg. Der kjører hele 88 % regnskapssystemet sitt i skyen (de snakker ikke om ERP).

Analysér selv, da vel!

Men siden de små selskapene sjeldnere kaller økonomisystemet sitt for et ERP-system, er det kanskje vel så relevant å se på utviklingen i bruk av skybaserte regnskapssystemer. Og der er det for første gang over 80 prosent av de minste selskapene (10-19 ansatte) som opplyser at regnskapet er i skyen, mens de litt større (20-49 ansatte) har gått fra 69 til 74.

 SSBs undersøkelse er ikke bare inndelt etter selskapenes størrelse, de er også inndelt pr. bransje. Dermed kan vi se at det er til dels svært stor «strekk i laget» på skybruken. De aller ivrigste på økonomisiden ser ut til å være småselskaper innen bygg- og anleggsvirksomhet – av dem kjører hele 88 prosent regnskapssystemet sitt i skyen!

Økonomi24 har lagt hele tallmaterialet – og det viser bruken av mye mer enn bare ERP- og regnskapsprogramvare – inn i en interaktiv modell. Den fungerer dessverre ikke så godt på mobilskjerm (for mye informasjon), men på en datamaskin kan du hente frem og analysere de delene av tallmaterialet som du er mest interessert i. Skulle du ønske å dykke enda dypere i tallene, kan du gå til SSBs tabell 10966 for å gjøre uttrekk og laste dem ned derfra.

Og finner du noe spennende som du mener vi bør skrive om eller se nærmere på, hører vi veldig gjerne fra deg på tips@okonomi24.com!

Powered by Labrador CMS