Når passer det å bli interim CFO?

Kompetansebygging gjennom variert erfaring på kort tid og større kontroll på egen karriereutvikling, er lokkemiddelet for å ta et oppdrag som interim CFO. Men hva er egentlig fordelene og ulempene?

Fredrik Aaslestad er ansvarlig for produktområdet interimledelse i rekrutteringsbyrået BackerSkeie
Publisert Sist oppdatert

Utleie av økonomidirektører (og andre ledende roller i en økonomiavdeling) har lenge vært et tilbud hos ledende rekrutteringsbyråer og konsulentselskaper. Etterspørselen har mange årsaker, men symptomet er stort sett det samme: Stolen til CFO står tom i kortere eller lengre tid. 

Disse ønsker gjerne å jobbe som interim CFO

Men hvordan er det egentlig å være interim CFO, som det så fint heter? Hvem passer det for, og når skal man være forsiktig med å satse på midlertidige stillinger? En som gjerne snakker om det, er Fredrik Aaslestad. 

Ikke bare har han selv over 20 års operativ erfaring som CFO eller økonomileder og jobbet som utleiekonsulent; han har også vært med å bygge opp Management for hire-avdelingen til PwC i Oslo. Før sommeren fikk han ansvaret for interimledelse i rekrutteringsbyrået BackerSkeie.

– Det kan være mange årsaker til at det passer å være midlertidig CFO, men det er noen vi ser oftere enn andre. Et fellestrekk er gjerne at man trives med å jobbe prosjektbasert og ofte er på søken etter stadig nye utfordringer. Når en CFO eller annen senior kommer i en alder hvor barna har forlatt hjemmet, ser de gjerne etter en mer fleksibel hverdag.

Et fellestrekk er gjerne at man trives med å jobbe prosjektbasert og ofte er på søken etter stadig nye utfordringer. Når en CFO eller annen senior kommer i en alder hvor barna har forlatt hjemmet, ser de gjerne etter en mer fleksibel hverdag.

Fredrik Aaslestad,
BackerScheie

– Andre ganger er det yngre kandidater som griper muligheten til å få håndfast erfaring som CFO. Nesten like ofte er det dyktige mennesker som har mistet jobben gjennom for eksempel en omorganisering eller et oppkjøp, og som ønsker å ta seg god tid til å velge sin neste, faste jobb, sier Fredrik.

Ikke bare fordi stolen står tom

Han er rask til å understreke at det ikke kun er fordi man står uten sin faste CFO at bedrifter kommer til BackerSkeie for å få hjelp. Like ofte dreier det seg om større, midlertidige behov for kompetanse og lederkapasitet. Dette oppstår gjerne i perioder med økonomisk usikkerhet eller restruktureringer.

Eller, det kan være nye rapporteringskrav, eller at spesifikke prosjekter skal gjennomføres, for eksempel få på plass bedre bærekraftsrapportering eller innføring av et nytt ERP-system.

– Det kan også være fordi selskapet er i en overgangsfase, for eksempel ved fusjon, oppkjøp eller børsnotering, og da kan en midlertidig CFO med spesialkompetanse bidra med ekspertise som kan lose selskapet gjennom disse komplekse prosessene.

– Der har du et annet svar på hvem det passer for å være midlertidig CFO: Hvis du besitter tung spesialkompetanse som bedrifter sjelden har behov for på permanent basis, sier han.

Ønsker å bygge kompetanse med avgrensede oppdrag

Mange kandidater som Aaslestad møter er konsulenter med eget aksjeselskap. De ønsker å utvide sitt arbeidsområde og er komfortable med å ta på seg midlertidige roller. 

De har ofte lang ledererfaring, og ser etter muligheter til å jobbe i en avgrenset periode for å lære mer om en ny bransje eller bedrifter i en særskilt fase. Det blir en investering i deres egen kompetanse og nettverk, sier han. 

– Kandidatene ønsker dessuten fleksibilitet, og de skjønner at prisen å betale er at oppdragene er midlertidige. Jo kortere oppdrag, desto større er normalt belønningen. For å begrense egen risiko, vil jeg anbefale alle å registrere seg som kandidater alle steder de kan. Det er ikke noen grunn til å være i bare en stall. 

Passer ikke for alle

Midlertidige roller er per definisjon ikke stabile, og det kan utfordre mange tradisjonelle CFOer. Ønsket om en sikker strøm av inntekter og en god dose risikoaversjon ligger på en måte i DNAet til mange økonomiledere, mener Aaslestad.

Selv om det kan oppleves som utfordrende å ta steget ut i management for hire-oppdrag, er hans erfaring at de fleste raskt blir vant til det og trives med fleksibiliteten dette gir.

– Det som er vanskeligere å gjøre noe med, handler mye om kultur og det å tilhøre et fellesskap over tid. På den ene siden må du raskt tilpasse deg et nytt sted. Samtidig kan det være mer utfordrende å integrere seg i bedriftens kultur og bygge tillit når du er i en midlertidig stilling. Som interim har du som oftest ikke samme mulighet til å bidra til selskapets langsiktige strategi og utvikling som en permanent CFO ville hatt.

Samme utvelgelse som ved headhunting

Den som leter etter midlertidige CFO-oppdrag på Finn.no, vil nok bli skuffet – det finnes knapt en eneste midlertidig CFO-stilling der. I stedet kommer kundene direkte til de største rekrutteringsbyråene og konsulenthusene.

– Vanligvis begynner det med at vi kartlegger oppdragsgivers behov, og så ser vi etter riktige kandidater. En av våre fordeler er at vi ikke har en egen stall med konsulenter som vi trenger å leie ut, men etter 20 år i rekrutteringsbransjen har BackerSkeie et stort nettverk av kandidater.

– Det begynner med at vi kartlegger oppdragsgivers behov, og så ser vi etter riktige kandidater. En av fordelene vi har er at vi ikke har en egen stall med konsulenter som vi må ha leid ut, men etter 20 år i rekrutteringsbransjen har BackerSkeie et stort nettverk av kandidater. Kvalitet er det viktigste, og det er en del av prosessen at vi tester interim-CFOene like grundig som når vi rekrutterer til faste stillinger hos kundene, sier Aaslestad. 

Powered by Labrador CMS