Nordmenn frykter fri flyt av AI

Nordmenn har lav tillit til etisk bruk av AI, viser en ny KPMG-undersøkelse. I denne kronikken forteller KPMG-sjef Rune Skjelvan hvorfor det er et forbrukerproblem som norske bedrifter bør ta på største alvor.

KPMG-Rune Skjelvan mener norske bedrifter må ta ansvar og stille strenge krav til etisk og sikker bruk av generativ AI fremover.
Publisert

Vi bruker i snitt fire timer på internett hver dag. Samtidig viser en ny AI-undersøkelse fra KPMG at vi som forbrukere ikke stoler på teknologien vi omgir oss med. Aller minst stoler vi på sosiale medier-selskapene: 62 prosent av de spurte sier de har lav tillit til dem. 

Store bekymringer

Deltagerne i undersøkelsen har heller ikke tiltro til at myndighetene klarer å regulere AI på en god nok måte. Bare tre prosent sier de har svært høy tillit til myndighetene, som er samme tall som året før. Tilliten øker med andre ord ikke i takt med at nye AI-verktøy introduseres i markedet, og tas i bruk i stor stil.

I tillegg sier 44 prosent at de tror AI i stor grad vil utgjøre en samfunnsrisiko i løpet av de neste 3-4 årene. Bekymringen er ikke uten grunn. Vi ser nå hvordan AI blir et kraftig verktøy for trusselsaktører i økende grad, både av stater og kriminelle nettverk. AI vil øke evnen til å gjennomføre komplekse cyberoperasjoner. 

PST omtaler også i sin nasjonale trusselvurdering at statlige cyberaktører i større grad bruker kunstig intelligens til sosial manipulering.

Trygg AI

Bedriftene må ta ansvar og stille strenge krav til etisk og sikker bruk av generativ AI fremover. Negative hendelser og uvøren bruk resulterer ikke bare i dårlig omdømme, men fører også til lavere investorrisiko og tillit til virksomhetene det gjelder. 

Vi som jobber med problemstillingene i det daglige ser at bedriftene forstår at det er risiko knyttet til bruk av AI. Men i praksis trenger de mye hjelp til å navigere i det regulatoriske og teknologiske landskapet.

Åpenhet og transparens blir svært viktig for å skape høyere trygghet og tillit når AI-teknologi tas i bruk. Regjeringen forbereder nå innføring av nye regler for AI som skal gi næringslivet og offentlige aktører verktøy for å ta i bruk teknologien på en etisk og trygg måte. Vårt innspill til dette vil være å sikre et passende beskyttelsesnivå, som også legger til rette for innovasjon.

Samtidig må norske selskaper bli langt flinkere til å snakke med kunder og forbrukere om hvordan persondata benyttes, hvem som har tilgang på dem, og hvilke konkrete bruksområder det jobbes med. Vi må øke bevisstheten forbundet med AI-risiko og utvikle etiske systemer i bedriftene for å håndtere dette. 

Får vi til det, vil vi klare å bygge trygghet og tillit. 

Vi har strengt talt ikke noe valg.

Powered by Labrador CMS