Børsnoteringer første halvår 2024:

Oslo Børs stod for de to største børsnoteringene i norden

PwC melder om nøktern vekst i antall nordiske selskaper som går på børs og henter inn penger. Nå tror revisjons- og konsulentselskapet på videre vekst i andre halvår.

NS Carolina er en av riggene til det norske selskapet Ventura Offshore Holding Ltd, som var den største børsnoteringen i Norden første halvår 2024.
Publisert Sist oppdatert

PwC har fulgt det nordiske IPO-markedet i en årrekke, med halvårlige rapporter om aktiviteten. Rapporten for første halvår er nå klar, inkludert utsikter for resten av 2024. Her er noen av funnene:

  • I Norden var det 13 IPOer og direkte børsnoteringer i første halvår 2024, opp fra 10 i andre halvår 2023 og 10 i første halvår i fjor.

  • Av disse var 4 i regulerte markeder og 9 på lister med mindre krav til selskapene, for eksempel Euronext Growth i Oslo.

  • Målt i felles valuta ble det hentet inn 655 millioner euro totalt i Norden, opp fra 500 millioner euro i andre halvår 2023 og 400 millioner euro i første halvår i fjor.

  • De to IPOene som stod for størst kapitalinnhenting var begge norske: Ventura Offshore og Public Property Invest, som begge hentet inn nærmere 2 milliarder kroner. Like bak fulgte Prisma Properties i Sverige.

  • Sverige fortsetter å være det nordiske landet med flest IPO-relaterte aktiviteter, med nesten like mange fullførte IPO-er i første halvdel av 2024 som i hele 2023. IPO-aktiviteten i Danmark, Finland og Island forble på et lavt nivå i perioden.

KPMG følger med på alle transaksjoner i Norden, også utenfor børs, og deres rapport for første halvår viser at det er relativt størst aktivitet i Norge. Les saken her. 

Utsiktene for andre halvår 2024

Til tross for relativt lave volumer i første halvår av 2024, er det en følelse av optimisme i de nordiske landene for børsnoteringer når vi beveger oss mot andre halvdel av 2024 og begynnelsen av 2025, skriver PwC i rapporten.

De tror at aktiviteten kan stimuleres blant annet av rentekuttet til den europeiske sentralbanken i juni, og at ytterligere rentekutt forventes av markedet. Samtidig er det faktorer som trekker i motsatt retning: Geopolitisk risiko er fortsatt en bekymring. Politisk usikkerhet knyttet til kommende valg i Europa og USA, sammen med en bekymringsfull geopolitisk situasjon, kan også utgjøre en risiko for utsiktene. Rapporten er dessuten publisert før denne ukes uroligheter på børsene.

«Likevel opplever vi at antallet selskaper som planlegger og forbereder seg for børsnotering øker i alle nordiske markeder. Det er verdt å merke seg at det fortsatt er en divergens i verdsettelsen mellom selskaper som ønsker å gå på børs og investorer. Det er forventet at vinduet for børsnoteringer vil være trange i siste del av 2024. Vær godt forberedt og klar til å handle raskt når muligheten byr seg,» oppfordrer PwC.

Powered by Labrador CMS