Overgangsordning for bærekraftsrevisorer i Norge
Finanstilsynet foreslår en overgangsordning for en ny type revisor i Norge – bærekraftsrevisorer. Forslaget er et ledd i Norges CSRD-implementering.
Når EUs direktiv om bærekraftsrapportering nå er vedtatt i Norge, innføres det også et krav om at bærekraftsrapporteringen skal attesteres av en revisor. Ikke bare det, men den som skal foreta attestasjon av pliktig bærekraftsrapportering, må ha godkjenning som statsautorisert revisor – og i tillegg ha godkjenning som bærekraftsrevisor. Med sistnevnte følger disse kravene:
Minst åtte måneder praktisk opplæring i attestasjon av bærekraftsrapportering eller andre bærekraftsrelaterte tjenester.
Skal ha bestått en eksamen som prøver revisors evne til å anvende teoretisk kunnskap som er relevant for attestasjon av pliktig bærekraftsrapportering.
Krav til etterutdanning erstatter praksiskrav
Finanstilsynet foreslår en overgangsordning for å gi dagens statsautoriserte revisorer mulighet til å få tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisorer uten å måtte oppfylle de ovennevnte praksiskravene. Ordningen gjelder for personer som:
Er godkjent som statsautorisert revisor per 31. desember 2025
Har deponert sin revisorgodkjenning før 1. januar 2026
Har søkt om godkjenning som statsautorisert revisor innen 1. januar 2026, forutsatt at de oppfyller vilkårene
Dette betyr at en betydelig andel av dagens revisorer kan kvalifisere seg som bærekraftsrevisorer gjennom denne ordningen.
De som ikke allerede er statsautoriserte revisorer, må ha åtte måneder praktisk opplæring i bærekraftsattestasjon. Disse kan enten innrette seg ved å søke seg til arbeidsgivere som tilbyr praksis innen bærekraftsattestasjon, eller oppfylle praksiskravet senere, etter å ha blitt godkjent som statsautorisert revisor.
Dette er etterutdanningen
For å kompensere for manglende praksis innen bærekraftsattestasjon, må kandidater gjennomføre minst 40 timer spesialisert etterutdanning. Denne skal dekke sentrale temaer som:
Lovkrav og standarder for bærekraftsrapportering
Bærekraftsanalyse
Due diligence-prosesser for bærekraftsforhold
Attestasjon av bærekraftsrapportering
Revisorutdanningen må tilpasses
Finanstilsynet legger til grunn at utdanningsinstitusjonene vil tilpasse revisorutdanningen for å dekke behovet for teoretisk kunnskap innen både tradisjonell revisjon og bærekraftsattestasjon. For de som har gjennomført revisorutdanning uten spesifikk fokus på bærekraft, vil kravet om praktisk opplæring og en praktisk eksamen være tilstrekkelig for å få godkjenning som bærekraftsrevisor.
Som en del av ordningen planlegges det også en ny praktisk eksamen for bærekraftsrevisorer. Revisorforeningen er foreslått som arrangør for denne eksamenen, i tillegg til den eksisterende eksamenen for statsautoriserte revisorer.
Forslaget er nå ute på høring med frist 7. oktober 2024. Dette gir berørte parter mulighet til å komme med innspill før en eventuell implementering. Revisorforeningen har invitert sine medlemmer til å komme med sine innspill på denne siden.