– Politiets økonomikompetanse må styrkes

Regjeringen vil bevilge 90 millioner til bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Midlene bør brukes fornuftig. Politiets økonomikompetanse må styrkes, mener Revisorforeningen.

Karen Kvalevåg er adm. direktør i Revisorforeningen
Publisert Sist oppdatert

Regjeringen vil bevilge 90 millioner til bekjempelse av økonomisk kriminalitet, blant annet til ny teknologi i Økokrim og til å ansette spesialetterforskere i Økokrim og i politidistriktene. 

Revisorforeningen ser dette som støtte til innspill foreningen tidligere har gitt regjeringen., og mener at en vesentlig del av midlene bør benyttes til å styrke politiets økonomifaglige kompetanse. 

– Bekjempelse av økonomisk kriminalitet krever høy kompetanse og tverrfaglighet i teamene i politiet, og mer deling av informasjon. En viktig suksessfaktor er å hente inn mer økonomisk spesialkompetanse der den er å finne, blant revisorer og økonomer, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen.

Gjentar sine forslag til justisministeren

Forslaget om flere revisorer i politiet, var ett av fem som Revisorforeningen foreslo for justisminister Emilie Enger Mehl i et møte tidligere i år:

  1. Også de mindre sakene må etterforskes. Økt oppdagelsesrisiko og sannsynlighet for å bli straffet, er forebyggende.
  2. Vesentlig styrking av økokrimenhetene i politidistriktene og Økokrim sentralt. Det er avgjørende at politiet har tilstrekkelig kapasitet, kompetanse og verktøy til å etterforske og påtale alvorlige og komplekse saker.
  3. Rekruttering av personer med utdanning og erfaring innenfor bedriftsøkonomi og næringsvirksomhet til politiet. Dette vil være mer målrettet enn å utvide politiutdanningen.
  4. Styrking av kvaliteten i Regnskapsregisteret. Det er uakseptabelt at kriminelle kan manipulere og endre regnskaper uten konsekvenser.
  5. Bedre tilgjengelighet og kvalitet på informasjon om reelt eierskap i selskaper og eiendommer. Dette vil gjøre det vanskeligere å skjule eierskap og spor av kriminalitet.

– Mange bedragerisaker er komplekse. For å sikre effektivitet og fremdrift i sakene, er økonomikompetanse, bransje- og virksomhetsforståelse helt avgjørende. Erfarne folk fra revisjons- og regnskapsbransjen, samt nyutdannede økonomer, vil på en god måte komplettere kompetansen til politiutdannede og jurister, sier Kvalevåg.

Powered by Labrador CMS