Regnskapsforetak med over 70 års historie mister godkjenningen

Finanstilsynet har tilbakekalt Modum Regnskapskontor SAs godkjenning som regnskapsselskap fra 1/11. Selskapets styreformann sier at driften overføres til et nytt selskap som skal fortsette å betjene kundene.

Skjermdump av nettsiden til Modum Regnskap SA
Publisert

I mars i år troppet Finanstilsynet opp til stedlig tilsyn hos Modum Regnskapskontor SA, og de utsendte likte ikke det de fant:

«Tilsynet avdekket feil og mangler i oppfyllelsen av lovkrav på mange og vesentlige områder som gjelder for regnskapsselskapet. Dette omfattet både virksomhetsstyringen i selskapet, etterlevelse av hvitvaskingsregelverket og risikostyringsforskriften samt de krav som gjelder for utføringen av regnskapsoppdrag,» heter det blant annet i Finanstilsynets endelige rapport etter tilsynet.

Modum Regnskapskontor SA er et regnskapsforetak med 10 ansatte, lokalisert i Modum i Buskerud. Selskapet fusjonerte i 2021 med Søndre Modum Regnskapskontor SA, og omsatte i 2023 for 9,9 millioner kroner, med et mindre underskudd. Foretaket er ikke medlem av Regnskap Norge.

Styreleder Hans Falang i Modum Regnskapskontor SA sier til Økonomi24 at de har hatt en fin dialog med Finanstilsynet, og at de jobber med å starte et nytt selskap som forhåpentligvis skal overta kundene og hjelpe dem fremover. Les hans kommentarer til Finanstilsynets rapport senere i saken.

Finanstilsynet ikke overbevist av tilsvar

Modum Regnskapskontor fikk foreløpig tilsynsrapport med varsel om vedtak 27. mai, og de leverte sitt svar til denne rapporten den 19. juni 2024. Der forsvarte foretaket seg med at flere av forholdene Finanstilsynet påpekte var lukket eller er i ferd med å bli det, men det ble ikke spesifisert hvilke konkrete punkter de da refererte til.

Selskapet forklarte videre at administrative rutiner var blitt skadelidende fordi selskapet hadde vært gjennom en krevende periode med to fusjoner, flytting til nye lokaler og flere lengre sykemeldingsperioder for daværende daglig leder. I tillegg viste selskapet til at det har vært et generasjonsskifte i deler av staben.

Finanstilsynet har vurdert regnskapsforetakets tilsvar, men skriver i sin endelige tilsynsrapport at det ikke er tilkommet ny informasjon. Derfor konkluderer Finanstilsynet med å tilbakekalle Modum Regnskapskontor SAs godkjenning som regnskapsselskap med virkning fra 1. november.

I tilsynsrapporten heter det at fra denne datoen vil selskapet ikke lenger ha anledning til å føre regnskap for andre i næring, og selskapet kan heller ikke benytte betegnelsen «godkjent regnskapsselskap». Et slikt vedtak er underlagt tre ukers klagefrist, men denne fristen var utløpt da Finanstilsynet publiserte den endelige tilsynsrapporten på sine hjemmesider onsdag.

Lang liste over lov- og regelbrudd

Fra Finanstilsynets rapport fremkommer det at daværende daglig leder, som hadde hatt stillingen siden han begynte i selskapet i august 2012, også var hvitvaskings- og kvalitetsstyringsansvarlig i selskapet, samtidig som han frem til 1. januar 2024 også hadde stått som oppdragsansvarlig for alle de 590 regnskapsoppdragene selskapet sto oppført med i Enhetsregisteret.

Ifølge tilsynsrapporten foreligger det brudd på hvitvaskingslovens §§ 8, 9, 12, 13, 14 og 36. Finanstilsynet kaller dette alvorlige og systematiske brudd på regnskapsselskapets plikter etter hvitvaskingsregelverket.

De avdekkede forhold viser etter Finanstilsynets oppfatning en grunnleggende svikt i selskapets etterlevelse av hvitvaskingsregelverket.

Finanstilsynets tilsynsrapport

«Bruddene hadde pågått i lang tid. Finanstilsynets kontroll av enkeltoppdrag bekreftet manglene. De avdekkede forhold viser etter Finanstilsynets oppfatning en grunnleggende svikt i selskapets etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Finanstilsynet anser dette samlet sett som grovt brudd på regnskapsselskapets plikter etter hvitvaskingsregelverket.»

Av tilsynsrapporten fremkommer det at daglig leder, under tilsynet, informerte om at han hadde sagt opp sin stilling og at det var ansatt en ny daglig leder. Rapporten påpeker imidlertid at vedkommende fremdeles sto oppført i Enhetsregisteret som daglig leder 21. august 2024.

Kritikk også mot foretakets styre

I sin rapport mener Finanstilsynet at styret i Modum Regnskapskontor SA, som består av seks medlemmer som alle er oppdragsgivere hos regnskapsselskapet, ikke har utført sine plikter i tråd med de krav som stilles i regelverket.

Finanstilsynet mener at styret ikke har satt seg tilstrekkelig inn i de krav som gjelder for et regnskapsselskap som er organisert som et samvirkeforetak, både hva angår etterlevelse av samvirkelova og de krav som stilles til et regnskapsselskap:

  1. Styret har ikke i tilstrekkelig grad ført tilsyn med den daglige ledelsen og virksomheten for øvrig, samt sett til at det blir ført god kontroll med virksomheten. Det foreligger brudd på samvirkelova §§ 76 og 77.

  2. Styret har ikke påsett at regnskapsselskapet har foretatt en gjennomgang av sin risikostyring og internkontroll ved at det ikke har påsett at det for noen av de årene selskapet har hatt godkjenning som regnskapsselskap er blitt foretatt en dokumentert vurdering av risikostyringen og internkontrollsituasjonen i selskapet. Det foreligger brudd på forskrift om risikostyring og internkontroll § 3.

  3. Styret har ikke påsett at det har fastsatt regnskapsselskapets rutiner for etterlevelse av kravene som følger av hvitvaskingsloven. Det foreligger brudd på hvitvaskingsloven § 8 nr. 4. 

Finanstilsynet anser de to siste punktene som grove brudd. I tillegg har styret, etter Finanstilsynets vurdering, ikke sørget for at selskapet har en forsvarlig kvalitetsstyring etter regnskapsførerlovens krav. Også dette anser de som et grovt brudd på regnskapsselskapets plikter.

Skal videreføre virksomheten

Før helgen kontaktet Økonomi24 styreleder i Modum Regnskapskontor SA, Hans Falang, for å høre om han har noen kommentar til Finanstilsynets rapport og konklusjon om at selskapets status som godkjent regnskapsforetak tilbakekalles fra 1. november.

Vi holder på med å danne et nytt selskap sånn at vi skal kunne fortsette å hjelpe 500 kundene med de samme medarbeiderne og på den samme regnskapsprogramvaren.

Hans Falang,
Modum Regnskapskontor SA

– Vi har søkt om at denne fristen utsettes. Vi holder på med å danne et nytt selskap sånn at vi skal kunne fortsette å hjelpe 500 kundene med de samme medarbeiderne og på den samme regnskapsprogramvaren. Alle er godt motiverte for å få dette til og vi er veldig godt på vei, sier han.

– Styret blir helt nytt, og det har tatt litt tid å få dette på plass. Kundene er nå informert i egne brev om at vi kommer til å fortsette, med mindre noe helt spesielt inntreffer. De fleste av våre mer enn 500 kunder driver innen landbruket, mange av dem er små aktører med begrensede regnskapsbehov, men det er få andre i området som har interesse av eller kapasitet til å overta dem, sier Falang.

Han medgir at selskapets rutiner og internkontroll har vært for dårlig, blant annet som en konsekvens av at tidligere daglig leder har vært mye sykmeldt og har dyttet viktige oppgaver foran seg. 

Ny frisk

Nå er ny daglig leder på plass, og det samme er et nytt kvalitetssystem – Duett taskline – som skal hjelpe dem med å få kvalitetsarbeidet opp på foreskrevet nivå. Samtidig skal de gjennomgå alle kundeforhold etter reglene og få på plass nye oppdragsavtaler.

– Det nye selskapet blir et aksjeselskap som skal være heleid av det eksisterende samvirkeselskapet. På den måten kan vi fortsette etter de samvirkeprinsippene vi har jobbet etter, som innebærer å levere regnskapstjenester etter tilnærmet selvkost, sier Falang.

Han understreker at selv om situasjonen har vært vanskelig for Modum Regnskapskontor SA, har de ikke noe å utsette på hvordan Finanstilsynet har håndtert situasjonen.

– Jeg må si at Finanstilsynet, innenfor sine rammer, har vært veldig imøtekommende. De uttrykker at det også er i deres interesse av at det fortsatt finnes fungerende regnskapskontorer rundt om kring. Rapporten kommer på maksimalt uheldig tidspunkt, men egentlig regner vi likevel med at dette går i orden, sier Falang.

Powered by Labrador CMS