Rekordår og bonuskutt for EY

Samtidig som EY melder om rekordomsetning for finansåret 2024, gjør likviditetshensyn at selskapet ser seg nødt til å holde tilbake 2 prosent av bonusen til partnerne i USA.

Fasaden til EYs kontor i Oslo
EY leverer rekordtall på verdensbasis, men USA-delen av virksomheten fungerer for tiden ikke som det lokomotivet selskapet har vært vant med.
Publisert

EY kunngjorde før helgen en samlet, global omsetning på 51,2 milliarder dollar for regnskapsåret som endte juni 2024. Det er en økning på 3,9% (i lokale valutaer) sammenlignet med finansåret 2023, og ny rekord for selskapet.

Alle forretningsområder viste vekst, men skatt og revisjon økte mest, begge med 6,3%. Strategi og transaksjoner (SaT) vokste 2,3%, mens  veksten i konsulentvirksomheten bare så vidt endte i pluss – 0,1% opp (alle tall målt i lokale valutaer). Kunngjøringen inneholdt imidlertid ingen detaljer om selskapets inntjening eller økonomiske resultat.

Janet Truncale er EY Global Chair og CEO.

«Gjennom det siste året har teamene i EY vist en imponerende evne til å stå imot de svært utfordrende økonomiske tidene og levere vekst på alle forretningsområder. Denne motstandskraften drives frem av vedvarende investeringer i EYs evne til å levere på et bredt spekter av tjenester, som AI og teknologi,» heter det fra EYs globale toppsjef Janet Truncale.

Tilbakeholder bonuser

Til tross for disse positive globale tallene, møter EYs virksomhet i USA – som tradisjonelt har stått for rundt 40 prosent av EYs globale omsetning – utfordringer på flere fronter. 

I en artikkel i Financial Times fremkom det nylig at det allerede var misnøye i den amerikanske organisasjonen etter sommerens «relativt beskjedne» lønnsoppgjør. Nå har likviditetsproblemer gjort at avdelingen i USA har sett seg nødt til å holde tilbake rundt 2 prosent av sine rundt 4.000 partneres årsbonus for 2024. Partnerne vil først motta disse midlene dersom de pensjonerer seg eller på annet vis slutter i selskapet.

Avisen skriver at EY også har slitt med ettervirkningene fra «Project Everest», som var en plan om å skille selskapets globale konsulent- og skatterådgivningsavdeling ut i et eget selskap. EY hadde allerede brukt «flere hundre millioner dollar» på å forberede prosjektet da ledelsen i USA, med managing partner Julie Boland i spissen, satte ned foten og fikk planen skrinlagt.

Julie Boland er managing partner i EYs virksomhet i USA.

Dette har ikke bare påført EY økonomiske tap, men også skapt intern uro og mistillit. I et webinar nylig vedgikk Boland at en intern undersøkelse viste at mange mener ledelsen ikke holdes tilstrekkelig ansvarlig for feilslåtte beslutninger, skriver Financial Times.

Avisen skriver videre at EYs amerikanske revisjonsvirksomhet har opplevd synkende markedsandeler grunnet dårlige revisjonskarakterer fra amerikanske tilsynsmyndigheter. Det skal særlig være konsulentvirksomheten som har opplevd tilbakegang siden høykonjunkturen i kjølvannet av pandemien, ifølge avisen.

Flere vellykkede initiativer globalt

Til tross for utfordringene i USA, har EY globalt sett lykkes med en rekke viktige initiativer som peker mot en mer positiv fremtid. Et av de viktigste er lanseringen av EY.ai, en plattform som bygger på EYs omfattende erfaring innen strategi, transaksjoner, transformasjon, risiko, revisjon og skatt, og som er forsterket av et robust AI-økosystem.

EY har også lansert EYQ, en privat LLM (storspråkmodell) som skal være en av verdens største og sikreste. Siden lanseringen i september 2023 har mer enn tre av fire EY-ansatte brukt EYQ for å gjøre til sammen 68 millioner forespørsler, og samtidig er 70 prosent av selskapets ansatte nå trent i ansvarlig bruk av AI-teknologi.

EY har også styrket sin satsning på klima- og bærekraftsrapportering. Med 4.000 fagfolk dedikert til disse områdene, har selskapet hjulpet mange av kundene med deres  bærekraftsagenda. Internt har EY redusert sine egne utslipp av drivhusgasser med 40 prosent og reiserelaterte utslipp med 42 prosent målt mot 2019.

Powered by Labrador CMS