Nordiske fusjoner og oppkjøp:

Relativt flest transaksjoner i Norge i første halvår

KPMG melder om et stabilt marked for transaksjoner i Norden i første halvår. Investorene bruker mer ressurser på due diligence enn før, og fokuserer mer på kostnader og langsiktig strategisk verdi.

I første halvår i år ble det gjennomført 1.543 transaksjoner, omtrent like mange som tilsvarende periode i fjor.
Publisert Sist oppdatert

KPMG er ute med Nordic Deal Trend Report for andre kvartal, hvor de har kartlagt fusjoner og oppkjøp i Norden. Her er hovedpunktene:

  • Hittil i 2024 har det vært omtrent like mange transaksjoner som i første halvår 2023, med 1.543. 

  • Gjennomsnittlig beløp per transaksjon hittil i år er 43 millioner euro, mot 36 millioner euro i fjor og 45 millioner euro i 2022. 

  • I andre kvartal ble det gjennomført 122 transaksjoner rettet mot nordiske selskaper fra aktører utenfor Norden. 

  • Motsatt ble det gjennomført 162 transaksjoner av nordiske aktører rettet mot selskaper utenfor Norden. 

  • 461 av 745 transaksjoner – nesten 2 av 3 – i andre kvartal var mellom nordiske aktører og bedrifter. 

  • 37 prosent av transaksjonene gjelder svenske selskaper, 27 prosent norske, 19 prosent danske, og 17 prosent finske. Sett i forhold til folketall, er det i Norge at det er flest transaksjoner. 

De seks største transaksjonene i andre kvartal gjelder kjøpene av Gram Car Carriers, KMC Properties, Siem Offshore, Bulk Infrastructure, FINN.no og Carasent. 

Tor Harald Johansen, partner i KPMG

– Selv om M&A-aktiviteten har gått ned fra toppnivået i 2021, spesielt i verdi, er markedet i Norden fortsatt sterkt etter historiske standarder når man ser på antall transaksjoner som finner sted, sier partner Tor Harald Johansen i KPMG. 

Han forventer at de nåværende transaksjonsforholdene – preget av mer omfattende due diligence, høyere kostnadsfokus og et større fokus på langsiktig strategisk verdi – vil føre til vedvarende vekst og skape et sunnere marked med mer lønnsomme resultater for både selskaper og investorer.

Powered by Labrador CMS