Lager 157 får 450.000 kroner i bot for brudd på åpenhetsloven
Det første overtredelsesgebyret for brudd på åpenhetsloven er et faktum: Forbrukertilsynet gir nettbutikken Lager 157 AS bot på kr. 450 000 for brudd på åpenhetsloven. Selskapet har klaget.
Et stort antall aktører ropte sine advarsler til næringslivet da åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022 – med krav til første rapportering sommeren etter: Her kunne Forbrukertilsynet (som er satt til å føre tilsyn med loven) dele ut store bøter til selskaper som ikke publiserte rapporter etter kravene!
Men da Forbrukertilsynet i fjor høst nøyde seg med å gjøre en gjennomgang av websidene til et knippe selskaper og sende e-post til dem som der manglet åpenhetsrapport, begynte nok enkelte å synes at loven til forveksling lignet en papirtiger.
Den forestillingen er nå effektivt avlivet.
To brudd på informasjonsplikten
Forbrukertilsynet opplyste torsdag at de hadde fått tips om at Lager 157 kan ha brutt åpenhetsloven. I vedtaksbrevet mot selskapet er det vist til to slike tips – ett fra Framtiden i våre hender og ett fra en ikke navngitt privatperson.
I det første tilfellet ble saken avsluttet etter at Lager 157 erkjente at selskapet ikke hadde oppfylt sine plikter etter loven, og samtidig oversendte dokumentasjon til Forbrukertilsynet på at selskapet hadde gjort tiltak. Det andre tilfellet fremstår mer komplisert, men etter dialog med selskapet har Forbrukertilsynet likevel – til tross for innvendinger fra Lager 157 – altså konkludert med å ilegge Lager 157 et overtredelsesgebyr på 450.000 kroner.
– I denne saken har vi tidligere gitt individuell veiledning til virksomheten om deres forpliktelser etter åpenhetsloven. Dette er ikke et vilkår for å kunne ilegge vedtak, men ut fra en samlet vurdering mener vi at det er et behov for å fatte vedtak om overtredelsesgebyr i denne saken, forteller Forbrukertilsynets konstituerte direktør, Bente Øverli.
– Dette gjør vi for å sikre at virksomheten følger reglene i åpenhetsloven, og for å markere at lovbrudd får konsekvenser. Dette er viktig for at loven skal oppnå sitt formål – å sikre virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, sier hun videre.
Lager 157 tilbakeviser tilsynets konklusjon
Lager 157 har klaget på vedtaket til Forbrukertilsynet. Dersom tilsynet ikke tar klagen til følge, kommer saken til å bli oversendt til Markedsrådet for klagebehandling.
Blant annet mener Lager 157 at deres håndtering av de to informasjonskravene saken gjelder, ikke utgjør overtredelser som kan sanksjoneres med overtredelsesgebyr etter åpenhetsloven § 14, og at vilkårene for ileggelse av overtredelsesgebyr ikke er oppfylt.
Videre har selskapet anført at Forbrukertilsynets vurderinger av utvist skyld er uriktige. Selskapet viser til faktisk uvitenhet hos personene som handlet på vegne av Lager 157, og sier at vilkårene for forsett ikke er oppfylt for håndteringen av de to informasjonskravene saken gjelder.
Lager 157 har dessuten vist til forarbeidene til åpenhetsloven, hvor de mener det fremkommer at overtredelsesgebyr er tiltenkt mer alvorlige, systematiske og omfattende overtredelser enn tilfellet er i denne saken. Selskapet har også anført at det må være snakk om grove brudd for at to separate overtredelser for at overtredelsene kan anses som «gjentatte overtredelser».
Veiledning er ikke alltid nok
Siden åpenhetsloven trådte i kraft 1. juli 2022 har Forbrukertilsynet brukt mye tid og ressurser på å gi grundig veiledning til bedrifter og organisasjoner som har plikter etter åpenhetsloven, og til informasjonssøkere som har rettigheter.
– Veiledning er det fremste virkemiddelet vi har for å sørge for at virksomheter følger det regelverket vi fører tilsyn med. Når det er sagt, så begynner vi nå på åpenhetslovens område å se at veiledning ikke alltid er tilstrekkelig. Da vil det være naturlig for oss å vurdere vedtak og sanksjoner i vårt tilsynsarbeid på området, poengterer Bente Øverli.
Håper på færrest mulig bøter
Leder for bærekraftsrådgivning i Aider, Sven Østebø, er ikke overrasket over kunngjøringen fra Forbrukertilsynet, og håper uansett utfall av klagebehandlingen at selskaper tar realiteten i loven inn over seg:
– Jeg håper det blir færrest mulig slike bøter fremover, og oppfordrer derfor alle selskap til å sørge for at de jobber med åpenhetsloven og andre bærekraftskrav på en god måte. Dette er viktig arbeid, og om man står fast, er det også hjelp å få til å komme i gang, sier Østebø.