26 108 søkere med økonomi og administrasjon som førstevalg
Søkertallene fra Samordna opptak viser at 26 108 har økonomisk-administrative fag som sitt førstevalg, hvilket gjør dette til Norges nest mest søkte studieretning. Bare 40 prosent av dem vil få plass.


142 004 personer har søkt på høyere utdannelse med oppstart til høsten, noe som ifølge Samordna opptak er en ørliten nedgang fra 142 416 i 2024.
Til sammen 26 108 av disse hadde økonomisk-administrative fag som førstevalg, og de konkurrerer da om 10 248 planlagte studieplasser, noe som betyr at det er litt mer enn 2,5 søkere pr. studieplass. Dette inkluderer dermed ikke de som har prioriter øk-adm-fag lavere på ønskelisten sin. (Se dynamisk tabell over søkertall til alle ØkAdm-studier nederst i artikkelen)
Ujevnt blant studiestedene, jevnt mellom kjønn
Søkermassen er ikke jevnt fordelt på studiestedene. Det mest ettertraktede øk-adm-studiet er det helårlige deltidsstudiet innen økonomi og ledelse på NTNU, hvor 806 førstevalgssøkere konkurrerer om 50 plasser. Interessen er også stor for studier på universitetet i innlandet, hvor 549 søkere konkurrerer om 40 studiplasser.
Det er mange flere kvinner enn menn som har søkt høyere utdannelse på studiestedene som sorterer inn under Samordna opptak (og det kan være verdt å nevne at dette ikke omfatter skoler som for eksempel BI). Men med 50,4 prosent menn og 49,6 prosent kvinner blant søkerne, er det økonomisk-administrative fag som har den klart jevneste kjønnsbalansen i søkermassen.
Spredningen er størst i teknologiske fag, hvor balansen er 67,1/32,9 prosent i favør av menn, og helsefag, hvor balansen er 78/22 i kvinnenes favør.
Jobber for økt innsikt
Antall søkere til økonomi og administrasjon har steget jevnt og trutt de seneste årene, og har aldri ligget høyere enn i fjor. En av dem som er veldig fornøyd med dette, er Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge, som jobber for at flest mulig av dem ender opp i regnskapsbransjen.

– Vår bransje, som mange andre, trenger arbeidskraft. Derfor har Regnskap Norge de siste årene jobbet mye med å øke innsikten i hva det betyr å jobbe som regnskapsfører, sier han.
Han understreker at for de som jobber i regnskapsbransjen handler hverdagen om å være næringslivets nærmeste rådgiver, og bistå landets små og mellomstore bedrifter med å etterleve lover og regler og betale riktige skatte og avgifter:
– 98 % av norsk næringsliv består av små og mellomstore bedrifter, og hele 450 000 av dem bruker ekstern regnskapsfører, slår Aale-Hansen fast.