Å finne informasjon, forstå og få til for alle

Når maskiner samtidig tar over stadig nye oppgaver i vår forvaltning og anvendelse av reglene, da må informasjon om reglene - rettsinformasjon - være lesbar og forståelig både for mennesker og maskiner, sier Harald Johannessen, juridisk direktør i Skatteetaten, i denne kronikken.

Harald Johannessen er juridisk direktør i Skatteetaten
Publisert Sist oppdatert

(Denne kronikken ble først publisert på Johannessens profil på LinkedIn)

Ettersom døden og skattene er alene om å være det helt sikre her i verden, jobber Skatteetaten for å være klar og forutsigbar, mens folk og foretak lever med det siste og forbereder seg for det første. 

At tilliten til etaten generelt er høy, signaliserer at vi lykkes med noe, men det er likevel en betydelig utfordring for mange å finne informasjon om reglene vi forvalter, forstå dem, og få til det de må for å gjøre rett, noe de aller fleste vil.

Etaten forvalter store regelverk med betydning for svært ulike brukere, og vi lykkes ikke like godt i alle disse forholdene: de uten erfaring, de som fører saker for Høyesterett, eller de som leverer apper eller systemer til folk og foretak. 

Å forbedre informasjon om vår forståelse og praktisering av reglene handler om å nærme seg full likebehandling, som igjen er en forutsetning for å bevare tilliten. Å informere riktig er derfor svært viktig for oss, enten det er åpent på skatteetaten.no, ved digital levering av skattemeldingen eller i andre kanaler.

Når maskiner samtidig tar over stadig nye oppgaver i vår forvaltning og anvendelse av reglene, da må informasjon om reglene - rettsinformasjon - være lesbar og forståelig både for mennesker og maskiner. Kunstig intelligens vil hjelpe oss mer og mer med dette fremover, men den trenger strukturerte data om reglers innhold, akkurat slik vi mennesker trenger strukturer for å forstå. 

Dette jobber etaten nå målrettet med, og en allerede synlig effekt er å sortere og forenkle strukturen for informasjon om regler til profesjonelle aktører slik vi omtaler det under Rettskilder - Skatteetatenskattetaten.no. I vårt arbeid med digitalisering av rettsinformasjon er det gjort en gjennomgang for å rydde opp i de mange ulike typer rettskilder eller "innholdsprodukter" for rettsinformasjon. 

Flere av disse har en historisk bakgrunn som ikke lenger er relevant, i tillegg til at vi ikke har hatt en tilstrekkelig enhetlig bruk av de eksisterende kategoriene eller innholdsproduktene på tvers av fagområder som skatt, merverdiavgift, folkeregister osv.

Fra min kollega Gry Nilsen Merckoll har jeg lånt denne omtalen av endringer på rettskildesiden for profesjonelle aktører: Følgende endringer er nå gjennomført her: Rettskilder - Skatteetaten

  • Det som tidligere var tre ulike sider (Regelverk, Skatteavtaler og Takseringsreglene) er nå slått sammen til en lenke "Regelverk".

  • Under "Vedtak" er det nå Skatteklagenemndas vedtak som er i fokus og hvor det kommer løpende nye, mens andre vedtaksinstanser kun med historisk relevans er skilt ut nedenfor på samme side.

  • Den største endringen er at innholdsproduktene "Melding", "Domskommentar", "Kunngjøring", "Rundskriv" og "Prinsipputtalelse" utgår, og erstattes av et nytt produkt "Uttalelser fra Skattedirektoratet". All historikk og den nye kategorien ligger nå under "Uttalelser", hvor Bindende forhåndsuttalelser også ligger. Det nye produktet "Uttalelse fra Skattedirektoratet" er definert slik: "Uttalelse som avklarer prinsipielle juridiske problemstillinger og problemstillinger av allmenn karakter, eller formidler juridisk informasjon av betydning for styring av rettsanvendelsen i etaten. Uttalelsen gir uttrykk for Skattedirektoratets anvisninger på håndteringen og saksbehandlingen av ulike saksområder i Skatteetaten, og binder underordnet organ til å handle på en bestemt måte."
  • Alle håndbøker, og "håndbokslignende" innhold (Særavgiftsrundskrivene, Arbeidsgiveravgiftsmeldingene) ligger nå samlet under "Håndbøker".
  • Det har ikke skjedd noen endringer i "Høringer" som fortsatt er en egen kategori med lenker til våre høringer.
  • Kategorien "Retningslinjer" inneholder retningslinjer som tidligere var publisert under "Rundskriv, retningslinjer mv." "Retningslinjer" defineres slik: "Retningslinjer styrer rettsanvendelsen/det faglige arbeidet. Retningslinjer er Skattedirektoratets anvisninger på håndteringen og saksbehandlingen av ulike saksområder i Skatteetaten, og gir styrende føringer for hvordan regelverk, strategier, metodeverk og lignende skal etterleves. Retningslinjer utdyper og supplerer de faglige og juridiske avklaringer for arbeidet som er gitt i andre kilder, f.eks. i håndbøker og i avklaringer av prinsipielle juridiske problemstillinger og problemstillinger av allmenn karakter."

Et gammel ideal for enhver som skriver lover enten i stein, på papir, på nettsider eller digitalt på annen måte, har vært at alle skal kunne forstå. Vi som jobber med dette daglig må innse at vi fortsatt er et stykke unna idealet. Kanskje var steinhuggerne flinkere fordi det tok tid? 

Fremover vil etaten gjennomføre ytterligere systematiske grep på skatteetaten.no og i andre kanaler, som skal gjøre det enklere på tvers av alle kanalene å finne, forstå og få til for alle folk og foretak - mens de lever, og uansett om de bruker naturlig eller kunstig intelligens.

Powered by Labrador CMS