BI mottar 26 millioner kroner i prestisjefylt forskningsstipend
Handelshøyskolen BI mottar sitt første ERC Advanced Grant, og med det får Andreas Moxnes 26 millioner kroner til et femårig forskningsprosjekt som skal se på hvordan arbeidsdeling innad i og mellom land påvirker lønn, vekst, spesialisering og ulikhet.
Det Europeiske forskningsrådt (ERC) har tildelt professor Andreas Moxnes og teamet hans 26 millioner kroner til prosjektet ‘The Division of Labor in Production Networks’ (DIVISION). Prosjektet skal vare i fem år og vil bidra til å ytterligere styrke BIs ledende forskningsmiljø innen internasjonal økonomi.
– Internasjonal økonomi og globale verdikjeder har alltid fascinert meg - hvordan verdikjedene påvirker hverdagen til både enkeltmennesker og bedrifter. Spesielt nå som verden føles mindre trygg enn på lenge, er det godt å se at disse temaene får mye oppmerksomhet både i forskning og utenfor akademia, sier Moxnes.
ERC Advanced Grants er rettet mot etablerte forskere som er på toppen av sitt fagfelt og ledende når det gjelder originaliteten og betydningen av deres forskningsbidrag. Dette er det første ERC Advanced Grant som BI mottar, men andre norske universiteter og høyskoler har fått stipendet hvert år siden 2010 (unntatt 2019) – blant dem NTNU, Universitetene i Oslo, Bergen, Tromsø og på Ås, samt NHH – enkelte av dem flere ganger.
Prestisjetung og banebrytende forskning
– Et ERC Advanced Grant er blant de mest prestisjefylte finansieringskildene europeiske forskere kan motta. Andreas og teamet hans skal forske på et tema av grunnleggende betydning for hvordan vi organiserer økonomien i fremtiden, og for hvordan Norge og Europa kan sikre global konkurransekraft. Jeg gleder meg til å se funnene hans og hvordan forskningen kan tas i bruk, sier prorektor for forskning, læring og samfunnspåvirkning ved Handelshøyskolen BI Harald Øverby.
Moxnes startet stillingen som professor på BI 1. august, og forskningsprosjektet 1. september. Som del av prosjektet skal han ansette tre postdoktorer. Partnere i prosjektet inkluderer UiO, Dartmouth College, Université libre de Bruxelles, LMU Munich, University College London, Københavns universitet og Purdue University.
– Jeg tror og håper at mange kan dra nytte av forskningen. Et eksempel er myndigheter. I Europa er det stort fokus på hvordan EU kan gjøre sine verdikjeder mer robuste. Dette blir stadig mer aktuelt på grunn av handelskonflikten mellom USA og Kina, pandemien og Russlands invasjon av Ukraina, sier Moxnes.
– Jeg gleder meg til å begynne i jobben og til å bygge mitt eget forskningsmiljø på BI. Det er en stor ære å motta midler fra ERC, som vil gi meg tid til å skape banebrytende forskning, sier Moxnes.