Frykter svindelbølge i forbindelse med bankfusjoner:

– Det er en åpenbar ekstra risiko

Når flere nyfusjonerte banker begynner arbeidet med å slå seg sammen, frykter svindelfagleder Marit Sola i SpareBank 1 Sør-Norge at kriminelle vil finne nye muligheter til å svindle uoppmerksomme bankkunder.

Marit Sola er fagleder antisvindel i SpareBank 1 Sør-Norge

– Det er en opplagt risikofaktor at vi fusjonerer og skifter navn. Alle endringer i kundeforholdet er en mulighet for svindlere, sier Marit Sola, som er fagleder for antisvindel i SpareBank 1 Sør-Norge.

Hun refererer til at SpareBank 1 SR-Bank nylig besluttet å fusjonere med SpareBank 1 Sørøst-Norge og bli til SpareBank 1 Sør-Norge. Omtrent samtidig fusjonerte Sparebanken Vest og Sparebanken Sør, og alt dette kommer på hælene av flere sammenslåinger i Bank-Norge den seneste tiden. Det uroer Sola:

– Nå er nemlig kundene i en modus som gjør at de lettere tror på folk som utgir seg for å være fra banken, sier Sola, som understreker at verken SpareBank 1 Sør-Norge eller andre banker vil kontakte kundene om mistenkelige bevegelser eller hendelser.

– Vi vil derimot sperre kontoen umiddelbart og i hvert fall aldri be om BankID, personnummer eller andre sensitive opplysninger. Husk at du aldri skal gi BankID til noen. Verken banken, ektefellen eller andre, sier Sola.

40 prosent økning i august

SpareBank 1 Sør-Norges tall for svindel i august viste at det var 40 prosent flere svindelforsøk blant kundene i år, sammenlignet med i fjor.

– Det settes svindelrekord måned for måned, selv om vi blir bedre og bedre. Det betyr bare at svindlerne og deres metoder blir stadig mer avanserte og profesjonelle. Det har aldri vært så gode grunner til å være årvåkne, sier Sola, som peker på at økningen i sommer blant annet skyldes at altfor mange fortsatt avviker fra de godkjente betalingsløypene når de kjøper på Finn eller Tise.

– Vi er helt avhengige av at dette førstelinjeforsvaret er på plass også når vi skal klare å avverge svindel.

Marit Sola,
SpareBank 1 Sør-Norge

Det er også mange som kontaktes av folk som utgir seg for å komme fra banken, politiet eller andre troverdige aktører.

Bruk «redningsvesten»

Svindelfaren er dessverre mangedoblet på kort tid, ifølge Sola. Trøsten er likevel at det bør være relativt lett å stanse det aller meste.S

– Tenk så flinke vi er blitt på å bruke redningsvest i båten, belte i bilen og hjelm på sykkelen. Den superenkle huskeregelen «stopp, tenk, sjekk» burde være like opplagt når det gjelder svindel.

Og så må du alltid spørre noen andre hvis det dukker opp annerledes eller mistenkelige henvendelser som handler om penger, sier Sola.

– Vi er helt avhengige av at dette førstelinjeforsvaret er på plass også når vi skal klare å avverge svindel, sier hun.

Powered by Labrador CMS